Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljiljana Sović Brkičić:

'Imamo novu formulu za lijek protiv Parkinsonove bolesti'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
19.06.2017.
u 20:27

S levodopom je problem što koncentracije lijeka prenaglo rastu ili padaju, a naši su stručnjaci iznašli novu tehnologiju koja to regulira

Prijedlog projekta ocijenjen je kao visoko kvalitetan u visoko konkurentnom postupku evaluacije, zaključna je ocjena Europske komisije na izum farmaceutkinje Ljiljane Sović Brkičić i dr. sc. Zdravka Dokuzovića koji godinama rade na razvoju nove formule lijeka levodope za liječenje Parkinsonove bolesti.

Uz to priznanje Sović Brkičić nam pokazuje i ovjerene prijevode potvrda njihova patenta iz Kine, niza afričkih zemalja i Japana.

Čestice i ovojnice

Zahtjev za patentiranje svoje inovativne formulacije predali su u ukupno 90 zemalja svijeta, a potvrdni odgovori polako pristižu čime je njihov projekt dobio i formalnu potvrdu originalnosti odnosno da je ovaj tandem doista osmislio nešto novo u farmaceutskoj industriji. A cijela je priča krenula radom na doktoratu ove farmaceutkinje koja se, da se zaključiti, da tako kažemo zaljubila u spomenuti lijek, levodopu. Jedan od problema pri njegovoj primjeni, kaže jest što koncentracije lijeka u pacijenata prenaglo rastu te obratno. Bila je to “kvaka” za koju se ova žena, inače zaposlena u HZZO-u, uhvatila i počela istraživati. Putem je došla u kontakt sa dr. Dokuzovićem i priča je krenula, opremili su laboratorij, investirali svoj novac, kreditno se zadužili radi nabave potrebne opreme. I iznašli su, kako tvrdi, novu tehnologiju ovog lijeka koja se, međutim, može primijeniti na različite lijekove.

– Napravili smo novu formulaciju lijeka koja se sastoji od sitnih čestica koje će se staviti u kapsulu; na svakoj toj čestici su tri ovojnice. Prva je ovojnica kontrolni niz ovojnica, preko toga je druga ovojnica koja je kao malo ljepljiva, sastojak se, dakle, kontrolirano otpušta, a treća ovojnica djeluje na način da se lijek “zalijepi” baš na određeni dio probavnog sustava. Tada smo shvatili da se naša tehnologija može primijeniti i na druge lijekove – opisuje Sović Brkičić.

Idući korak u ovoj priči jest pilot-studija, istraživanje odnosno mjerenje učinkovitosti ovakva lijeka na pacijentima. Da bi se provela takva studija, jasno je da prvo lijek treba proizvesti.

– Onog trenutka kad smo iz svjetskog patentnog ureda dobili potvrdu da to nikad nitko nije napravio, sve je postalo vrlo ozbiljno. Pokušavali smo dobiti novac natječajem u Hrvatskoj, ali nije nam uspjelo.

Proizvodnja lijeka

Dvije velike farmaceutske kompanije su zainteresirane, ali moramo dokazati kroz pilot-studiju da naš izum funkcionira na ljudima. Zakonska regulativa kod istraživanja i proizvodnje lijekova je jako stroga i to se mora raditi u certificiranom laboratoriju. Ideja nam je trenutačno unajmiti prostor i zaposliti ljude da to doradimo i optimiziramo u istraživačkom Biocentru u kampusu Borongaj, a nakon toga imamo dogovor gdje će se proizvesti lijek – najavljuje ova žena iduće korake do realizacije odnosno konačne proizvodnje nove formulacije. Ne sumnja u učinkovitost, ali je prvo, dakako, mora dokazati nakon čega je, vjeruje, pitanje trenutka komercijalizacije nove formule lijeka.

Komentara 1

ZG
zg223
21:35 19.06.2017.

i naravno drzava nije od neke pomoci.ne treba nam ni ina,ni pliva,ni rimac,ni lijek za parkinsona.sve je to bezveze.ajmo radije napast dinamo,modrica,janicu itd.todoric i hotvatincic price za sebe.sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije