Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta im je koordinata

John Lennon - jedno je od deset novih imena kratera na - Merkuru!

John Lennon
Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
29.12.2013.
u 14:03

Međunarodna astronomska unija kratere je nazvala po slavnim umjetnicima

Međunarodna astronomska unija dala je imena kraterima na Merkuru po slavnim i uglednim umjetnicima, prenosi SEN. Najpoznatiji među njima je glazbenik John Lennon, koji se proslavio kao član Beatlesa šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Kraterima se dodjeljuju nazivi radi lakše komunikacije među znanstvenicima. Osim 10 kratera koji su sada dobili ime, od siječnja 2009. godine, kada je NASA-ina letjelica Messenger proletjela pokraj Merkura, imena je dobilo 114 kratera. Međunarodna astronomska unija zadužena je za imenovanje planeta i satelita od svog osnutka 1919. godine.

Osim Lennona, krateri su dobili imena po američko-francuskoj spisateljici Natalie Clifford Barney, francuskom skladatelju Hectoru Berliozu, američkom kiparu Alexanderu Calderu, američkom piscu Trumanu Capoteu, talijanskom tenoru Enricu Carusu, belgijskom slikaru Jamesu Sidneyu Ensoru, nizozemskom kiparu Jeanu Boulogneu Giambologni, njemačkom piscu Erichu Mariji Remarqueu, te portugalsko-francuskom slikaru Mariji Eleni Vieiri da Silvi.

>> I John Lennon dobiva svoj spomenik u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije