Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gdje je nestalo 350 milijuna dolara?

'Kraj bitcoina' - popularna mjenjačnica zaustavila transakcije

Bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
25.02.2014.
u 17:08

Potez koji je onemogućio korisnicima da povlače novac rezultirao je snažnim padom vrijednosti bitcoina

Mt. Gox, jedna od najpopularnijih mjenjačnica za bitcoin, na svojim je stranicama objavila kako zasad zaustavlja sve transakcije.

Tvrtka sa sjedištem u Tokiju bila je pogođena tehničkim problemima, a transakcije su zaustavljene nakon što su uočene neke "neuobičajene aktivnosti".

Glavni izvršni direktor Mt. Goxa Mark Karpeles za Reuters je rekao da se tvrtka nalazi "na prekretnici". Nekoliko prosvjednika okupilo se ispred tokijskog ureda tvrtke zbog novca koji su izgubili ulagajući u bitcoin.

"Pomno ćemo pratiti situaciju te po potrebi reagirati", stoji u obavijesti na stranici Mt. Goxa. Zasad nije poznato hoće li se mjenjačnica vratiti u pogon.

Međutim, prema dokumentu koji je procurio na internet, a koji navodno pripada tvrtki čija autentičnost nije potvrđena, gašenje bi trebalo trajati oko mjesec dana. U dokumentu se također navodi da bi ovaj potez mogao značiti kraj bitcoina, barem za širu javnost. Navodno je zbog pogreške nestalo više od 700.000 bitcoina vrijednih oko 350 milijuna dolara:

MtGox Situation: Crisis Strategy Draft by <a title="View twobitidiot" s="" profile="" on="" scribd'="" data-cke-saved-href="http://www.scribd.com/twobitidiot" href="http://www.scribd.com/twobitidiot" style="text-decoration: underline;">twobitidiot

 

Potez koji je onemogućio korisnicima da povlače novac rezultirao je snažnim padom vrijednosti bitcoina. Šest velikih mjenjačnica izdalo je zajedničku obavijest kojom su se distancirale od Mt. Goxa.

"Tragična povreda povjerenja korisnika Mt. Goxa rezultat je poteza jedne tvrtke te ne održava prilagodljivost ili vrijednost bitcoina i industrije digitalne valute", stoji u priopćenju koje među ostalima potpisuju Coinbase i BTC China.

>> Direktor mjenjačnice za bitcoin optužen za pranje novca

Komentara 11

Avatar Neron
Neron
18:01 25.02.2014.

Nešto što ne postoji imalo je svoju vrijednost. Završilo je onako kako je i logično - bezvrijedno.

VE
vexxzg
18:30 25.02.2014.

kakve veze ima zatvaranje jedne mjenjačnice sa impliciranim i potpuno krivim naslovom 'kraj bitcoina'? Postoji velik broj mjenjačnica i burzi za navedenu valutu, a dotična je na svu sreću zatvorila poslovanje, imali su dosta postupaka upitne korektnosti, i biti će bolje i zdravije tržište bez njih. Već dugo nisu bili niti omiljena niti najveća mjenjačnica. Komenatatorima: postoji veliki broj kriptovaluta, bitcoin je samo jedna od njih, prva. Edukativni tekst: http://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency

JB
jb8
19:04 25.02.2014.

sad treba kupovat; evo ga po 135 dolara, a prije 3 mjeseca je bil 1200

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije