Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija godine

Izumljen je vitrimers, plastika koja se može sama obnoviti

vitrimers
Foto: Thinkstock
27.06.2015.
u 11:01

Osim u industriji telekomunikacija, Liebler smatra kako će najveću primjenu pronaći u transportnom gospodarstvu

Gotovo da nema korisnika mobilnog telefona kojem se barem jednom u životu nije dogodilo da mu telefon padne i razbije se. Zamislite da se razbijeni dijelovi obnove i ponovno sastave u cjelinu. Poput Terminatora u jednom od nastavaka popularnog serijala. Sada je i to moguće, a upravo je Terminator bio inspiracija Ludwiku Liebleru, znanstveniku s ESCPI Instituta u Parizu, koji je izumio vitrimers, novu vrstu plastike koja se sama obnavlja.

Za svoje otkriće dobio je i prestižnu nagradu za inovaciju godine koju dodjeljuje EPO (European Patent Office). Liebler objašnjava kako se nova vrsta plastike obnavlja uz pomoć zagrijavanja i kemijskog katalizatora, a može se reciklirati i biti obnovljena neograničen broj puta.

Osim u industriji telekomunikacija, Liebler smatra kako će najveću primjenu pronaći u transportnom gospodarstvu, kod obnove dijelova automobila, zrakoplova i bilo kojeg drugog predmeta koji zahtijeva čvrstoću i dugotrajnost.

>> Hrvatska tvrtka Citus osvojila priznanje za najinovativnije rješenje u Europi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije