Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'prešišali' sad i rusiju

Indija slavi čudo: Lansirali satelit u orbitu Marsa, uspjelo im iz prve!

Indija,Mars
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2014.
u 08:54

Misija slanja indijske robotske sonde jedna je od najjeftinijih međuplanetarnih misija

Indija je uspjela lansirati satelit Mangalyaan u orbitu Marsa. Time je postala četvrta država na svijetu kojoj je to pošlo za rukom i prva kojoj je uspjelo lansirati satelit u orbitu Crvenog planeta iz prvog pokušaja!

Misija slanja indijske robotske sonde jedna je od najjeftinijih međuplanetarnih misija u povijesti, javlja BBC koji ističe da će Mangalyaan uskoro početi proučavati atmosferu Marsa.

– Statistika nam nije išla u prilog. Od čak 51 slične misije, samo 21 je uspješno izvršena. Ono što je Indija ostvarila gotovo je nemoguće – rekao je ozareni indijski premijer Narendra Modi ponosan što se njegova zemlja pridružila listi na kojoj se nalaze Rusija, SAD i Europa.

Indijskoj agenciji za istraživanje i svemir (ISRO) čestitali su američke kolege iz NASA-e koji su u ponedjeljak u Marsovu orbitu lansirali novi satelit Maven.

>>NASA predstavila raketu koja će ljude prevoziti na Mars

>>NASA testirala eksperimentalnu letjelicu nalik letećem tanjuru za slijetanje na Mars

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije