Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadomak izlječenju

Igor Štagljar: Lijek protiv karcinoma pluća je spreman

Igor Štagljar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
02.01.2018.
u 23:47

Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj, rekao je Štagljar.

U emisiji "U svom filmu" na HRT-u gostovao je profesor s odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar.

On je sa svojim timom došao nadomak izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice – raka pluća.

– Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj – rekao je Štagljar.

– Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovu slučaju trajao je pet godina. Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija na neki način svjetsko je čudo koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke – kazao je Štagljar.

Pogledajte galeriju: Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

Igor Štagljar
1/8

Istaknuo je da je za tu tehnologiju dobio i nagradu od 3,25 milijuna dolara

– Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvijek moramo biti spremni imati bataljun novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit cijelog istraživanja tumora jest da ih u sljedećih 20-30 godina možemo tretirati kao kronične bolesti – zaključio je dr. sc. Igor Štagljar.

Ključne riječi

Komentara 13

BL
bljak007
08:16 03.01.2018.

Lijek protiv svih vrsta rakova, je hrana bez pesticida, herbicida, i raznoraznih kemijskih spojeva koje upotrebljavaju za proizvodnju hrane i tretiranje svih prehrambenih proizvoda.

CR
crocro
07:38 03.01.2018.

Sva istraživanja koja su usmjerena na razvijanje medicinske znanosti su hvale vrijedna. Do sada je u svijetu provedeno nebrojeno raznih istraživanja na suzbijanju zloćudnih bolesti. I desetljećima unazad bile su senzacionalne vijesti o otkrivenosti lijeka protiv raka. Ali koliko je vremena prošlo od tada i koliko će još vremena proći dok se taj lijek bude mogao kupiti u ljekarni u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i u svim drugim ljekarnama dijeljem Hrvatske i svijeta. Jedan banalni lijek protiv ćelavosti ljudi a da se sutra može kupiti u ljekarni i da je sto posto učinkovit, još nije pronađen. Ovo što je naš znanstvenik otkrio to je nemjerljivo korisno za čovječanstvo. Gledao sam taj intervju Tončice Čeljuske jučer, no pitanje je koliko godina još treba proći da se spustimo u ljekarnu i kupimo taj lijek kao i neke tablete pritv gripe i da te lijekove može kupiti prosječan građanin od svoje plaće ili mirovine. Razvijanje lijeka traje desetljećima, razvijanje zloćudnih bolesti traje puno brže, razne mutacije se događaju puno brže i rekao bi da je zloćudna bolest gotovo uvijek jedan korak brža od lijeka, kao što je npr. neki kriminalac uvijek jedan korak ispred policajca. Zato bi u razvoj lijekova trebalo na svjetskom nivou puno više ulagati i omogućiti svim potrebitima jednako mogućnost liječenja. Koliko ima oboljelih koji bi ovoga trenutka probali taj lijek, ali lijeka niotkuda. Čim se nešto otkrije, cijeli svijet to treba brže dobiti jer bolesnici ne mogu čekati desetljeća.

Avatar 7Sisak6
7Sisak6
07:57 03.01.2018.

uvijek kada se objavi ovakva i slićna vijest trebalo bi novinara prešamarati zbog toga jer daje lažnu nadu oboljelima i njihovim najbližima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije