Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cjepivo

Europska komisija kupila dodatnih 80 milijuna doza Modernina cjepiva

Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
18.12.2020.
u 15:05

U informaciji su i dodatni podaci o skladištenju za cjepivo koje je nedavno za hitnu upotrebu odobrila i američka FDA

Europska komisija aktivirala mogućnost kupnje dodatnih 80 milijuna doza mRNA-1273, Modernina kandidata za cjepivo protiv COVID-19. Priopćenje se nalazi u privitku (na engleskom jeziku). Uz to, Moderna je potvrdila da se mRNA-1273 može lokalno transportirati u kontroliranim uvjetima u tekućem stanju na temperaturama između 2° C i 8° C, što će olakšati distribuciju cjepiva do teže dostupnih mjesta.

Dodatnih 80 milijuna doza za EU
Europska komisija iskoristila je svoju mogućnost kupnje dodatnih 80 milijuna doza mRNA-1273 za države članice EU, te time osigurala ukupno 160 milijuna doza Modernina cjepiva za EU.

"Cijenimo povjerenje u Modernu i našeg kandidata za cjepivo protiv COVID-19, koje je demonstrirano povećanim sporazumom o opskrbi s Europskom komisijom", rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel. "Dok sada fokus preusmjeravamo na pripremu za isporuku kandidata za cjepivo, čekajući pozitivno mišljenje Europske agencije za lijekove i drugih regulatora, ostajemo posvećeni kao i uvijek suradnji s vladama i globalnim partnerima na rješavanju ove pandemije."

Novost o distribuciji i temperaturi
Moderna je ažurirala svoj vodič za distribuciju mRNA-1273 na način da sada uključuje i lokalni transport u kontroliranim uvjetima u tekućem stanju na 2-8° C. Ovo važna novost olakšava prijevoz cjepiva na udaljenija mjesta i čini cjepivo još dostupnijim. Kao što je ranije najavljeno, mRNA-1273 ostaje stabilan pri standardnim temperaturama hladnjaka od 2° do 8° C tijekom 30 dana.

Ove su informacije podijeljene na jučerašnjem sastanku Savjetodavnog odbora za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), na kojem je ujedno i izglasana potpora hitnoj upotrebi Modernina cjepiva protiv COVID-19 u SAD-u.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:11 19.12.2020.

18 Eura po dozi. A kad se sjetim kako se Škoru razapinjalo zbog parkinga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije