Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjeh

Đikićevu timu 8 milijuna eura za istraživanje novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti

02.02.2021.
u 09:00

Svrha je projekta korištenje inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike

Još jedan uspjeh našeg znanstvenika, prof. dr. sc. Ivana Đikića.

Stigla je vijest kako su znanstvenici njegova Sveučilišta Goethe u Frankfurtu dobili  bespovratna sredstva (tzv. grant ugovor) ministarstva znanosti države Hessen u visini od čak od osam milijuna eura. Projekt ENABLE vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs, a njegova je svrha korištenje inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike. Sveučilište Goethe u Frankfurtu prepoznato je kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja bolesti COVID-19 u Njemačkoj.

– Posebno je značajan projekt istraživanja koinfekcija bakterijama i koronavirusima, o čemu se za sada dosta malo zna. Upalni procesi su zajednički i bakterijama i virusima, no neophodno je doznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata koji imaju koinfekciju koronavirusom i raznim bakterijama – naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić. Dodao je kako će ova izdašna financijska potpora omogućiti korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih testova i bioloških lijekova za otkrivanje specifičnih lijekova protiv COVID-19 i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. – Premda imamo već razvijena cjepiva koja štite od širenja zaraze, potrebe za  lijekovima protiv bolesti COVID-19 i dalje su velika,  posebno za osobe koje obole od COVID-19 i razviju teške simptome – rekao je Đikić.

Dakle, cilj je projekta klastera ENABLE utvrditi ključne odrednice relevantne za bolest i omogućiti inovativne terapijske strategije. Sljedeće će četiri godine država Hessen podržati projekt sa spomenutih osam milijuna eura. Istraživački program ENABLE usredotočen je na upale, infekcije i staničnu homeostazu, što sve utječe na široki spektar bolesti, a zbog mnogih uzročnika poput koronavirusa i bakterija otpornih na većinu antibiotika postoje velika otvorena medicinska pitanja.

– Ovi nam alati omogućuju ometanje staničnih funkcija na dosad nepoznatoj razini specifičnosti i pomoći će nam da dobijemo precizniji uvid u procese upale koji određuju ishod mnogih bolesti – rekla je prof. Windbergs.

Uspjeh ovog integriranog translacijskog istraživanja temelji se na sudjelovanju znanstvenika s pet fakulteta – sa Sveučilišta Goethe i partnerskih fakulteta. Budući plan za ENABLE jest natjecati se za klaster izvrsnosti u sljedećem krugu savezne strategije izvrsnosti.

Kako donosi utjecajni Frankfurter Allgemeine Zeitung, država Hessen u znanstvene će projekte poput ovoga uložiti ukupno 40 milijuna eura, a očekuje se da će ih podržati i sveučilišta pa će vjerojatno biti riječ i o dodatnim svotama novca. Navodi se kako se suradnjom između Sveučilišta Goethe i Frankfurtskog instituta za napredne studije, Instituta za biofiziku Max Planck, Fraunhoferova instituta za translacijsku medicinu i Georg-Speyer-Hausa žele otvoriti novi pristupi u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživači proučavaju stanične mehanizme i signalne puteve koji imaju ulogu u razvoju bolesti.

Ključne riječi

Komentara 22

PU
puniša
09:18 02.02.2021.

Super.. bravo..Eto, sada neka se primi posla..dosta je bilo kukurikanja bez odgovornosti..

TO
Tomisl
10:36 02.02.2021.

Ovdje u njemackoj niko nezna tog Đikića.

DU
Deleted user
09:15 02.02.2021.

Jasno se vidi da je cijenjeni profesor jedan od članova tima i vodstva tima. I nije onda Đikićev tim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije