Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iste veličine

Astronomi pronašli 'novu Zemlju'? Kepler-186f kruži oko zvijezde u 'nastanjivoj zoni'

kepler - 186f
Foto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
17.04.2014.
u 23:33

Udaljen je oko 500 svjetlosnih godina od Zemlje a njegova udaljenost od zvijezde je tolika da planet može imati vodu na površini.

Astronomi su pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler otkrili prvi planet veličine Zemlje koji kruži oko zvijezde u 'nastanjivoj zoni', javlja NASA.

Radi se o planetu Kepler - 186f, a njegovo otkriće potvrđuje da planeti veličine našeg osim u zoni našeg Sunca postoje i u naseljivim zonama drugih zvijezda.

Planet se nalazi u sustavu Kepler 186 u konstelaciji Cygnus. Udaljen je oko 500 svjetlosnih godina od Zemlje a njegova udaljenost od zvijezde je tolika da može imati vodu na površini. Poznata mu je veličina, no njegova masa i sastav nisu. Ipak, iz prijašnjih istraživanja može se pretpostaviti da je planet te veličine vjerojatno stjenovit.

Svi planeti koji su prije bili pronađeni u 'naseljivoj zoni' najmanje su 40 posto veći od Zemlje pa je zahtjevno spoznati njihov sastav, a Kepler-186f više podsjeća na naš planet.

Paul Hertz direktor NASA-ina odjela za astrofiziku u Washingtonu kazao je da je ovo otkriće korak naprijed ka pronalasku svjetova poput Zemlje, a da je ovo otkriće veliki korak naprijed smatra i Elisa Quintana, istraživačka znanstvenica na Institutu SETI u NASA-inom Ames istraživačkom centru u Kaliforniji.

- Znamo za samo jedan planet na kojem postoji život, a to je Zemlja. Kada tražimo život izvan našeg Sunčeva sustava fokusiramo se da pronađemo planete s karakteristikama koje imitiraju one kakve ima Zemlja. Pronalazak planeta u nastanjivoj zoni koji se prema veličini može usporediti sa Zemljom velik je korak naprijed - rekla je Quintana.

>> Otkriven planet dosad najsličniji Zemlji

Komentara 5

Avatar targus
targus
08:45 18.04.2014.

ma da..:)

SL
Slavek
08:47 18.04.2014.

500 svjetlosnih godina x 300 000 km na sekundu, pa to se nemoze ni zamisliti, a kamoli izracunati udaljenost. Dali da mi sada vjerujemo u to ?

DC
darius.cavar
09:12 18.04.2014.

9,461 × 10 na 15 estu metara x 500 tako mala udaljenost xD haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije