Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSTOR ZA BLAGOVANJE SREDIŠTE JE TOPLINE SVAKOG DOMA

Stol je najvažniji dio svake blagovaonice

17.06.2009.
u 13:44

Pri uređivanju dnevne zone doma, blagovaonice su često u sjeni iako su one, bilo da su zasebne prostorije, ili dio kuhinje ili dnevnog boravka, središnje mjesto svakog doma na kojem se okupljaju članovi obitelji i prijatelji.

U svakoj blagovaonici najvažniji su komadi namještaja – stol, stolica i komoda ili ormar. Na te se temeljne dijelove mogu dodavati, prema funkcionalnim i estetskim potrebama, i ostali elementi – dodatni stolić za odlaganje predmeta, sag, dekorativni elementi poput slika, svijećnjaka...

Male prostorije
U opremanju blagovaonice najvažniji je izbor stola. U manjim prostorima valja izbjegavati masivnije stolove većih dimenzija jer stvaraju dojam pretrpanosti i narušavaju osjećaj komfora, koji je u ovoj prostoriji vrlo važan. Ako je prostor za blagovanje iznimno malen, možete na jedan kraj stola umjesto stolaca postaviti klupu ili klasičnu kutnu garnituru.

Nakon izbora stola u manjim je blagovaonicama važno izabrati i dobar temeljni kolorit, a kao i za sve ostale manje prostore, predlažem svijetle i nježnije tonove koji će stvoriti osjećaj prostranosti i čistoće. Volite li žarke boje, neka osnovni tonovi budu bijeli, bež, u boji bijele kave, slonove kosti... pa njih kombinirajte s jednom ili najviše dvije žarke boje – žutom, crvenom ili narančastom, koje potiču apetit.

Blagovaonica u zasebnoj prostoriji može se urediti u bilo kojem stilu, ali ako je dio dnevnog boravka ili kuhinje, idealno je da budu stilski usklađene. Blagovaonica će dobiti na dinamici ako se, primjerice, uz minimalistički stol i stolce nađe neka “retro” garnitura ili antikni svijećnjaci. No za miješanje stilova dobro se posavjetovati sa stručnjacima.

Otmjeno i klasično
Veliki pravokutni stolovi idealni su za velike i prostrane blagovaonice. Oni će već svojim dimenzijama djelovati otmjeno, a sa stolcima s višim naslonima za leđa i ruke djelovat će svečano. U iznimno velikim prostorima dobro će “sjesti” i veliki okrugli stolovi.

Za klasične prostore predlažem četvrtaste ili okrugle masivne drvene stolove i stolce, posebno su pogodni izrezbareni drveni stolci u kombinaciji s kožom, a za kontinentalnu varijantu rustike četvrtasti masivni stolovi jednostavnih linija sa stolcima bez naslona za ruke.


Kreativna praktičnost

U suvremeno uređenim prostorima lijepo će izgledati veliki stakleni ili aluminijski stolovi sa stolcima od istog materijala. Najjače rasvjetno tijelo u prostoriji postavite točno iznad stola, a posebnu pažnju posvetite dodatnim ambijentalnim rasvjetnim tijelima koja će ovaj prostor učiniti još ugodnijim za boravak. Inovativnost oblikovanja i korištenje novih materijala te funkcionalnost odlike su osnovnog namještaja svake suvremeno uređene blagovaonice – stolova i stolaca. Jednostavni stakleni ili jednobojni bijeli ili tamni stolovi pokazat će se dobrim rješenjem za sve suvremeno uređene blagovaonice uz lagano kombiniranje s najrazličitijim stolcima, njihova nenametljivost čini ih popularnima kod gotovo svih generacija. U trendu su i svi stolovi čija je nosiva konstrukcija u njihovu središnjem dijelu, pa se iz nekih kutova gotovo i ne vide.

Želite prijaviti greške?