Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grand Prix Croatia

Zukan i Suljković kažnjeni zbog namještanja svog meča

Grand Prix Croatia
Foto: Večernji list
18.01.2015.
u 12:11

BiH reprezentativci pokušali su, pragmatično, iskoristiti neobična pravila koja stimuliraju što veći broj bodova, a ne pobjeda, a to je naljutilo organizatore pa su im oduzeli prvo i drugo mjesto

Vrhunac prvog dana natjecanja na 24. tradicionalnom samoborskom karataškom turniru Grand Prix Croatia, najmasovnijem na ovim prostorima, bio je turnir seniora u apsolutnoj kategoriji u kojem su nastupila 43 vrhunska natjecatelja. Pred ispunjenim tribinama nove samoborske sportske dvorane,  na završnom turniru najuspješnije četvorice, jedini je dvije pobjede izborio Latvijac Ruslan Sadikov pa mu je pripala prva nagrada i 2000 eura.

Drugoplasirani je na koncu bio mladi Slovak Matuš Lieskovski koji je osvojio drugo mjesto i nagradu od 500 eura i sedmodnevni aranžman u apartmanima Funda na Šolti. Treće i četvrto mjesto pripalo je dvojici bosanskohercegovačkih reprezentativaca Admiru Zukanu i Harisu Suljkoviću no oni se nisu pojavili na svečanom proglašenju jer smatraju da ih je organizator degradirao i da su trebali biti prvi i drugi.

U posljednje kolo turnira završne četvorice (u kojem je radio svako sa svakim), svi su sudionici ušli sa po jednom pobjedom pa su pragmatični Bošnjaci odlučili iskoristiti neobično turnirsko pravilo da se završni redoslijed radi prema broju bodova, odnosno atraktivnih tehnika, a ne prema broju pobjeda. Dok je Sadikov protiv Lieskovskog grabio prema drugoj pobjedi (8:4), paralelno su se na drugom tatamiju jedan protiv drugog borili klupski suborci Sarajlije Suljković i Zukan čiji je obostrani cilj bio zaraditi što više bodova. U jednom lijepom sparingu, borbi bez puno blokada, njih dvojica su borbu završili sa miroljubljivih 16:16 što je Zukanu trebalo donijeti prvo mjesto (sa ukupnih 22 boda), a Suljkoviću drugo (20 bodova).

No, to je naljutilo organizatore koji su u tome vidjeli izrugivanje i zloporabu njihovih modificiranih pravila pa su oni odlučili da prvu nagradu dobije Sadikov, jedini borac koji je izborio dvije pobjede, a da drugi bude Lieskovski sa jednom pobjedom i dva poraza. Nakon svega, Bošnjaci su protestirali, čak i kod bivšeg svjetskog prvaka Davidea Benetella, danas predsjednika WKF-ove Komisije sportaša, no on im nije mogao pomoći već im je govorio da je u sportu kao što je karate etika važnija od šoua.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije