Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJTROFEJNIJA

Bjoergen: Skijala sam samo sat i pol prije porođaja

11.02.2018.
u 17:53

Koliko je Marit velika sportašica, jednako dobro pokazuju i njena nedostižna postignuća u Svjetskom kupu u kojem ima čak 112 pobjeda i 178 postolja, a o tome govori i njenih 15 zlatnih medalja (10 pojedinačnih) sa svjetskih prvenstava

Prvi komplet medalja na 23. Zimskim olimpijskim igrama, nakon 15-kilometarskog skiatlona, podijelile su po jedna Šveđanka (pobjednica Charlotte Kalla), Norvežanka (Marit Bjoergen) i Finkinja (Krista Parmakoski) što je i najbolja ilustracija dominacije nordijskih zemalja u sportu (skijaško trčanje) koji je i nastao na tim prostorima.

Točnije u Norveškoj čiji su vojni čelnici još u 18. stoljeću odlučili organizirati natjecanja na transportnom sredstvu (skijama) svojih vojnika.
A najveća od najvećih ne samo u svom sportu nego i u cijeloj povijesti Zimskih olimpijskih igara upravo jučer postala je Marit Bjoergen, skijaška trkačica koja će u ožujku napuniti 38 godina.

1/8

Najnovije srebro njena je 11. olimpijska medalja po čemu se izdvojila iznad Stefanie Belmondo i Raise Smetanine s kojima je dosad dijelila rekord od 10 medalja.

Nedostižna postignuća

No, koliko je Marit velika sportašica, jednako dobro pokazuju i njena nedostižna postignuća u Svjetskom kupu u kojem ima čak 112 pobjeda i 178 postolja, a o tome govori i njenih 15 zlatnih medalja (10 pojedinačnih) sa svjetskih prvenstava.


Ono što njenu najnoviju medalju čini dodatno vrijednom jest što je u ovom posljednjem olimpijskom ciklusu postala majka u braku s četverostrukim olimpijskim medaljašem u nordijskoj kombinaciji Fredom Borreom Lundbergom.

Danas dvogodišnji sin Marius donio je veliku promjenu u njen život.
– Imala sam zdravu trudnoću pa sam još sat i pol prije porođaja skijala, baš kao i 10 dana nakon njega, a već za šest mjeseci bila sam u punom treningu. Biti roditelj i aktivni sportaš je izazovno, no čak i loš nastup odmah zaboraviš čim dođeš kući i vidiš djetetovo nasmijano lice.

Moram priznati da sam sada kao majka opuštenija nego prije. Doduše, nisam više tako odmorna za sljedeći trening kao što sam prije bila, uz malo dijete nemam dovoljno vremena za odmor.
Marit se kao tinejdžerica bavila i rukometom i bila je neodlučna oko toga u čemu će pokušati napraviti sportsku karijeru.

Prozvali je “Čeličnom damom”

– Igrala sam rukomet do 18. godine, a kada sam imala 20-21 godinu, shvatila sam da bih mogla biti jako dobra u skijaškom trčanju. No o ovome što sam postigla nisam ni sanjala.
Najteže od svega pada joj popularnost u zemlji u kojoj je, htjela-ne htjela, postala velika zvijezda.


– Gotovo sam svaki dan u medijima i teško je dijeliti život s javnosti.

I zato bih nakon karijere voljela živjeti normalnim životom. Uvijek ću biti spremna pomoći sportašima, no nekoliko godina želim biti izvan sporta.


Zbog njene sjajne trkačke tehnike, ali ponajprije zbog nevjerojatne izdržljivosti konkurentice i mediji prozvali su je “Čeličnom damom”. No nisu sve suparnice izražavale poštovanje pa ju je tijekom Igara u Vancouveru Poljakinja Justina Kovalčik optužila za korištenje nedozvoljenih sredstava.


– Marit nikad ne bi sve ovo osvojila da nije bilo njenih lijekova.
No Marit je na vrijeme za taj sporni lijek za astmatičare dobila terapijsko izuzeće pa se nikad nije našla na optuženičkoj klupi. Štoviše, postala je jedina zimska sportašica koja je osvojila medalju na pet uzastopnih Igara, a pri tome u Vancouveru i Sočiju po tri zlata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije