Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORTSKI DOKUMENTARNI FILMOVI

Zlatni rukometaši i Miss Hrvatske 1996. na otvaranju festivala

Rukometaši
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
14.04.2016.
u 17:00

Filmove će ocjenjivati dva žirija, novinarski te žiri sastavljen od sportaša. Dobitnicima festivala bit će uručene posebne statuete autora Ivice Propadala.

Svjetskom premijerom filma Prvi put, autorice Mirjane Hrge, koji govori o osvajanju zlatne medalje rukometaša na igrama u Atlanti 1996. godine, u Zadru će 25. travnja biti svečano otvoreno premijerno izdanje High 5 Sport Film & Media Festivala. Riječ je o festivalu sportskih dokumentarnih filmova.

Voditelji na otvaranju festivala bit će Joško Lokas i Vanja Rupena, koja je baš 1996. godine, kada su rukometaši osvojili zlato, bila izabrana za Miss Hrvatske. Zbog velikog interesa festival počinje dan prije, a ukupno će se prikazati 176 filmova s čak pet kontinenata. Nagrade će se dodjeljivati u četiri kategorije koje se razlikuju prema trajanju filma.

Dva žirija biraju najbolje

– Posebna priznanja i nagrade dobit će osobe koje su zadužile hrvatski sport i osobe koje nažalost više nisu s nama. To su Bruno Orešar, prvi izbornik Davis Cup reprezentacije, Slavko Rasberger koji je za vrijeme ratnih godina sačuvao ATP turnir u Umagu, Eduard Tartaglia za cjeloživotni doprinos u košarci, i Vlatko Marković, osoba koja je obilježila Hrvatski nogometni savez. Posebno mi je zadovoljstvo najaviti i skijaški dan u Zadru kada ćemo imati priliku pogledati nekoliko sjajnih sportskih dokumentaraca posvećenih ovom sportu – rekao je Andrej Maksimović, organizator festivala.

Filmove će ocjenjivati dva žirija, novinarski te žiri sastavljen od sportaša. Dobitnicima festivala bit će uručene posebne statuete autora Ivice Propadala.

Radovich ide po nove Emmye

Poseban gost jučerašnjeg predstavljanja ovog projekta bio je Pete Radovich, kreativni direktor programa CBS Sports i dobitnik 27 Emmyja. Gledatelji će u Zadru moći vidjeti njegov film Barakude, o hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji i zlatu u Londonu.

– Već sam tjedan dana u Hrvatskoj. Bez obzira na to što sam se rodio i što živim u New Yorku, Zadar ima posebno mjesto u mom srcu. Žao mi je što neću biti gost zadarskog festivala jer ću u to vrijeme snimati na Kubi. Uvijek mi je bio san, otkako radim na američkoj televiziji, snimiti nešto za Hrvatsku. I veliko hvala Ratku Rudiću, tadašnjem izborniku, koji mi je omogućio snimanje – istaknuo je Radovich koji je bio jedan od glavnih producenata prijenosa 50. Super Bowla.

– Što reći. To mi je bio već peti Superbowl. Za mjesec dana dodjela je nagrada Emmy, a moja ekipa nominirana je u šest kategorija. Bez obzira na to što je finale gledalo 150 milijuna ljudi, meni je to bila samo jedna od brojnih utakmica – istaknuo je Radovich. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije