Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINACIJA HRVATA

Započeli su Olić i Pranjić, ali Modrić je ipak glavni u ovome

ENG, UEFA CL, Juventus Turin vs Real Madrid
EXPA/PIXSELL
15.04.2021.
u 16:06

Neki su samo gledali s klupe, neki su dobili koju minutu, a neki su i zabijali i tako osvajali titule...

Olić, Pranjić, Mandžukić, Modrić, Kovačić, Pjaca, Rakitić, Lovren, Perišić, dug je to popis koji prikazuje Hrvatske igrače koji se zadnjih deset godina nalaze u finalima najprestižnijeg natjecanja u nogometu, Ligi prvaka.

Nekad nismo imali nikoga u finalima, a nismo mogli ni sanjati da bi se moglo dogoditi da jedno desetljeće nema finala u kojem nije bilo Hrvata. Stojimo uz bok Brazilu, Francuskoj i Španjolskoj, jedinim država koje su napravile isto što i mi. Već je to veliki uspjeh, ali i nagrada i pokazatelj kakve sportaše imamo.

Sve je započelo s Olićem i Pranjom

Sve je krenulo u sezoni 2011/12 kada je Bayern München završio u finalu s Chelseajom. Ivica Olić ušao je u 97. minuti produžetaka i pokrenuo ovaj niz Hrvata u finalu Lige prvaka. Na klupi je u toj utakmici bio i Danijel Pranjić. Nažalost nisu je uspjeli i osvojiti. U Bayernu ih je naslijedio Mario Mandžukić koji je odmah godinu nakon igrao u finalu protiv Borussije Dortmund, zabio prvi gol i podignuo pehar. 

Nakon dva Bayernova uspjeha na red je došao Real Madrid, ali to će tek biti uvertira u ono što će Modrić kasnije s Los Blancosima osvojiti. U tom finalu 2013/14 izvukli su se po onoj poznatoj 92:48 minuti susreta kada je naš kapetan ubacio iz kornera, a Sergio Ramos zakucao loptu iza leđa sadašnjeg vratara Real Madrida, Thibauta Courtoisa. Madriđani su u produžecima slomili Atletico do kraja i pobijedili s 4:1.

Liga prvaka i godinu nakon ostala je u Španjolskoj, ali kod njihovog najvećeg rivala, Barcelone. Možete pogađati da je i tu bitnu ulogu odigrao jedan od naših najboljih veznjaka, Ivan Rakitić. Raketa je maestralno otvorio to finale golom u četvrtoj minuti utakmice, a Messi i društvo podignuli su pehar pobjedom od 1:3.

Dominacija Luke Modrića i Matea Kovačića

A sad slijedi nešto maestralno. Tri godine dominacije Real Madrida, tri godine potpunog ludila za Kraljevski klub i za našeg, usudio bih se reći najboljeg igrača (priznanja i nagrade je već i dobio tako da je to potvrđeno) Luku Modrića. Prvo su u sezoni 2015/16 na penale pobijedili rivale iz Madrida. Godinu nakon Modrić je bio na jednoj strani, Mandžukić na drugoj. Obojica ključna karika u svojim momčadima. Mandžukić zabio za 1:1, Modrić asistirao za 1:3. Međutim, nisu oni jedini Hrvati u tom finalu. Mateo Kovačić puno je sjedio na klupi Reala, a Marka Pjacu ozljede su voljele i nije ni bio u sastavu.

U finalu 2018. ponovno Modrić, ali ovoga puta protiv Dejana Lovrena. Ako ne zabije ili asistira jedan Hrvat, bez brige, napraviti će to onaj drugi. Tako je Lovren asistirao za Sadia Manea, ali Liverpool je ostao bez trofeja. 
Ipak godinu kasnije, u posljednjem 'normalnom' finalu s publikom, Liverpool je osvojio titulu pobijedivši Tottenham. Lovren je bio Hrvat u toj utakmici, ali ovoga puta samo s klupe. 

Da se ne prekine dominacija i niz Hrvata u finalima, pobrinuo se Ivan Perišić, koji je došao na posudbu u bavarski klub i zaigrao finale. Ušao je u 68. minuti utakmice, a na kraju i osvojio. Bayern je pobijedio PSG 0:1. 

I evo ga, desetu godinu zaredom u finalu Lige prvaka pojaviti će se Hrvat. Hoće li to biti Luka Modrić ili Mateo Kovačić ostaje nam za vidjeti. Real i Chelsea svoje utakmice igraju 27. travnja i 5. svibnja. Obojica su fenomenalni u svojim klubovima, Kova vodi Chelsea vrlo dobro, a Luka Modrić je osoba koja sa svojih 36 na leđima odigra tri utakmice u punom ritmu u tjedan dana. Ne sumnjamo da će ovo biti još jedan odličan sraz hrvatskih reprezentativaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije