Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFRIČKI KUP NACIJA

VIDEO Ovo se rijetko viđa: Vratar asistirao za gol protiv Vahinog Maroka

Africa Cup of Nations - Group C - Gabon v Ghana
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.01.2022.
u 07:16

Gabon je vodio 1-0 i 2-1, ali je Maroko uspio oba puta izjednačiti. Za Gabon su zabili Jim Alievinah (21) i Nayef Aguerd (81-ag), dok su za Maroko, kojeg vodi Vahid Halilhodžić, zabili Sofiane Boufal (74-11m) i Achraf Hakimi (84)

Nogometašima Maroka, koji su prolaz u osminu finala afričkog Kupa nacija osigurali nakon prva dva kola natjecanja u skupini C, pridružio se i Gabon, dok je Gana šokantno ispala. Maroko je u susretu zadnjeg kola odigrao 2-2 protiv Gabona i osigurao prvo mjesto u skupini sa sedam bodova, dok je Gabon drugi s pet bodova.

Gabon je vodio 1-0 i 2-1, ali je Maroko uspio oba puta izjednačiti. Za Gabon su zabili Jim Alievinah (21) i Nayef Aguerd (81-ag), dok su za Maroko, kojeg vodi Vahid Halilhodžić, zabili Sofiane Boufal (74-11m) i Achraf Hakimi (84).

Gabon je poveo u 21. minuti 1:0 protiv Maroka izbornika Vahida Halilhodžića u 3. kolu Afričkog Kupa nacija. Prvi je to gol koji je Maroko primio u ovom natjecanju. Gol je zabio Allevinah, a asistent je golman Gabona Amonome.

Video gola i asistencije pogledajte OVDJE.

U drugom susretu Gana je trebala pobjedu kako bi produžili nadu za prolaz kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. No, jedan od favorita afričkog prvenstva je izgubio od debitanta na prvenstvu Komora sa 3-2.

Gana je četiri puta bila afrički prvak, još pet puta je osvajala drugo, a jednom treće mjesto. No ovoga puta je natjecanje završila na posljednjem mjestu u skupini.

Komori su poveli sa 2-0 golovima El Fardu Ben Nabouhanea (4) i Ahmeda Mognija (62). Gana, koja je od 25. minute igrala bez isključenog Andrea Ayewa je uspjela izjednačiti preko Yadoma Richmonda Boakyea (64) i Alexandera Djikua (77). No, u 85. minuti je Mogni svojim drugim golom donio Komorima pobjedu, te produžetak nade u mogući drugi krug.

Zanimljivo, u redovima debitanta afričkog prvenstva svi igrači osim jednog su rođeni u Francuskoj.

Komori su otočna država, koja se smjestila u Mozambičkom kanalu između Madagaskara i afričkog kopna. Okupljaju tri veća vulkanska otoka - Grande Comore, Anjouan i Mwali te nekoliko manjih, a u zemlji živi oko 700 tisuća stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom. To je ujedno i jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Nekada su bili 198. zemlja Fifine ljestvice, no posljednjih godina postigli su značajan napredak, osobito nakon što su se uključili u veliku emigrantsku zajednicu na jugu Francuske. Trenutačno su na 133. mjestu FIFA-ine ljestvice.

Dvadeset dvojica reprezentativaca rođena su u kontinentalnoj Francuskoj, a još trojica u Mayotteu, francuskom prekomorskom departmantu. Samo jedan igrač, Abdallah Ali Mohamed iz švicarskog drugoligaša Stade Lausanne-Ouchyja, rođen je na Komorima.

U ranije odigranim susretima B skupine Senegal i Gvineja su izboriliu plasman u osminu finala.

Senegal je u posljednjem kolu skupine B u Bafoussamu odigrao 0-0 protiv Malavija što je mu je bilo dovoljno za osvajanje prvog mjesta u skupini i prolaz u osminu finala.

Dalje ide i Gvineja koja je u zadnjem kolu izgubila od Zimbabvea sa 1-2. Međutim, Gvineja je sakupila četiri boda, kao i Malavi, a u međusobnom susretu je slavila sa 1-0.

Malavi se može nadati kako će proći dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, dok je Zimbabve usprkos pobjedi ostao na začelju.

U ponedjeljak su plasman u osminu finala izborili Kamerun i Burkina Faso iz skupine A, dok su Zelenortski Otoci još uvijek na čekanju.

Naime, nastavak natjecanja izborit će i četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz šest skupina. Zelenortski Otoci su bili treći u skupini A, a Malavi u skupini B, a obje reprezentacije su sakupile po četiri boda. Komori u skupini C imaju tri boda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije