Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA ANKETA

VIDEO: GLASAJTE I VI! Ćiro odabrao najboljeg hrvatskog nogometaša u posljednjih 50 godina

Francuska: 20 godina od najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/3
11.01.2022.
u 15:00

– Drago mi je da je Večernji list odlučio birati najboljeg nogometaša u posljednjih 50 godina, a siguran sam da vam nije bilo lako suziti broj na 50, jer u tom razdoblju imali smo barem 100 sjajnih nogometaša!

Večernji list nedavno je pedeseti put dodijelio trofej najboljem nogometašu godine u najstarijem i najrelevantnijem izboru najboljega hrvatskog nogometaša u kalendarskoj godini. Ta je laskava titula, u izboru desetorice dosadašnjih laureata, deseti put otišla u ruke Luke Modrića.

Pedeseta anketa za izbor nogometaša godine dobit će na početku 2022. godine i svoj "prošireni" nastavak. Naime, u povodu pola stoljeća našega tradicionalnoga izbora, Večernji list tijekom sljedećih 14 dana omogućit će svojim čitateljima da izaberu i najboljega hrvatskog nogometaša u posljednjih pedeset godina.

U prvoj "rundi", koja će trajati do 17. siječnja, izabrat ćemo 25-oricu koja će ući u drugi krug, a onda ćemo do 21. siječnja sve suziti na najboljih 10. Posljednja tri dana, od 21. do 24. siječnja, između tih 10 izabrat ćete najboljeg.

Ostavljajte komentare zašto ste izabrali određenog igrača, a najoriginalnijih 10 komentara nagradit ćemo s 10 godišnjih pretplata za Premium sadržaj Večernjeg lista.

Kako bi u izboru glasao legendarni Ćiro Blažević?

Jurio je iz Kraljevice, a dočekao nas u centru Zagreba. Čim je izišao iz automobila, Ćiro nam se potužio:

– Sine moj, nisam dobro, znam da odlazim – zazvučao je zlokobno u jednom trenutku. No samo nekoliko minuta kasnije u svom je stilu komentirao povišenim tonom. Legendarni Ćiro od 50 nominiranih nogometaša vodio je njih čak 20, najviše u dresu hrvatske reprezentacije, od Šukera, Bobana, Prosinečkog, Bokšića, pa do Roberta i Nike Kovača. U Dinamu je pak vodio Zajeca, Mlinarića i Kranjčara, trener je bio i Cicinu sinu Niki, koji je također među 50 nominiranih...

– Drago mi je da je Večernji list odlučio birati najboljeg nogometaša u posljednjih 50 godina, a siguran sam da vam nije bilo lako suziti broj na 50, jer u tom vremenskom razdoblju imali smo barem 100 sjajnih nogometaša! Ja imam uvid. Sjećam se velikana od Bobeka, Zebeca... ali to su sve nacionalne veličine. Imamo više internacionalnih velikana, ali jedan se izdvojio. Sve bi bilo smiješno kada ne bih rekao da je to Luka Modrić. On je uistinu u kategoriji genijalnih nogometaša. Ne samo u ovoj konkurenciji već i u svijetu, on spada u konkurenciju trojice, četvorice najvećih. On je najveći hrvatski ambasador i fascinantno je kako manifestira svoju klasu – počeo je Ćiro.

U karijeri ste vodili mnogo velikih imena. Tko je, dakle, Modriću uz bok?

– Hrvatska je dala velike nogometaše. Šuker je prvi golgeter svijeta. I ja razlikujem golgetera od nogometaša. Golgeter ima božji dar u kojem ima instinktivnu nogometnu inteligenciju. On je toga imao napretek, uvijek je bio na mjestu na kojem mora biti. Znao me pitati: "Šefe, što ću ja danas..." Odgovorio bih mu: "Ma idi tamo gdje te instinkt nosi." Imao je tehniku udarca iz zgloba kao nitko na svijetu. Sjetim se uvijek gola u utakmici protiv Nizozemske za 3. mjesto u Francuskoj. Lopta koju je on udario ide u kolicima, a Van der Sar ne može ništa. Nitko mu ne može uzeti da je bio uz Modrića kao najveći od naših.

Gdje biste smjestili Zvonu Bobana?

– On spada u kategoriju najvećih nogometaša svijeta. Dao je svoj obol za uspjeh u Francuskoj, bio prvak s Milanom...

Velikima ne pričaš mnogo

A Robert Prosinečki?

– On je možda i veći talent od svih.

I od Modrića?

– Pa i od njega, kada govorimo o nadarenosti. No, da biste bili jedan od najboljih nogometaša svijeta, traži se kontinuitet. Ovaj centarfor iz Dinama, pomozite mi... Petković?

– E taj. On bi mogao biti taj. No, nema trenera koji bi ga mogao natjerati da ima kontinuitet, osim Ćire. Sto posto sam uvjeren u to.

Je li vam žao što niste trenirali Luku Modrića?

– Takvim igračima trener nema puno toga kazati. Ja Asanoviću nikada nisam ništa morao govoriti. Dovoljno je bilo da ga pogledam. Pa što ćeš takvim igračima kazati kad oni vide bolje od mene. Ja Šukeru vičem da ode na prvu vratnicu, on ode na drugu i tamo mu dođe lopta. Njima ne crtaš na tabli i suvišna priča je nešto najopasnije za takvu momčad – zaključio je Ćiro Blažević.

Komentara 55

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:11 12.01.2022.

Smiješno. Može se birati drugi najbolji ali prvi je samo jedan i jedini - Luka Modrić.

RA
radolizem
18:04 11.01.2022.

1. Luka Modrić - 56%, 2. Šuker 9%, 3. Prosinečki 8% i 4. Boban 4%. Boban je s 32 godine odigrao zadnju utakmicu u Milanu, i nije više bio bitan igrač, a Luka je s 36 godina nezamjenjiv u Realu. Tu se vidi razlika u klasi.

NI
nikola612
21:17 12.01.2022.

Luka je nesumnjivo broj 1 i kao čovjek, domoljub, svakako pažnju zaslužuju i velikani poput Šukera, Srne., Šimunića .. među koje sigurno ne spadaju prosinečki, boban,...koji su se osramotili kao ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije