Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

'Velikom vođi' iz Međugorja igrači su napokon poručili: E, nećeš, razbojniče!

Zdravko Mamić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
29.03.2020.
u 11:15

Sve ovo što se trenutačno događa u Maksimiru, vjerujte, pomno je planirano, osmišljeno do zadnjeg detalja. Već mjesecima u kuloarima kruži priča da će se Mamić riješiti “sina razmetnoga” Nenada Bjelice, o čemu smo u Večernjem listu i pisali, a samo se čekao trenutak kada će se krenuti u provedbu plana

Kada je prije točno tjedan dana potres kakav se ne pamti posljednjih 140 godina zatresao Zagreb, seizmolozi su najavili da se sljedećih dana očekuju nova podrhtavanja tla koja će se osjetiti u glavnom gradu Hrvatske.

A onaj najveći, figurativno rečeno, dogodio se u četvrtak na Maksimiru, a njegov epicentar bio je negdje u Međugorju. Sve je počelo upravo od tamo gdje se Zdravko Mamić već neko vrijeme nalazi u samoizolaciji od hrvatskog pravosuđa. Čovjeku koji je naviknut na buran i užurban život, od lipnja 2018. godine život se okrenuo naglavačke. Kako je za sebe oduvijek govorio da je čovjek ispred svoga vremena, i ovaj put on je godinu i pol prije svih nas dobio mjere koje mu ograničavaju kretanje.

Kako smo sada i sami osjetili što znači život u izolaciji i kako se u takvim uvjetima dosada brzo uvuče u naše živote, ne možemo ne shvatiti Zdravkovu potrebu za smišljanjem zabave. Njemu je, očito, kao izvor veselja poslužilo smišljanje kako ponovno uzdrmati Dinamo, klub koji se nakon niza godina njegove vladavine vratio narodu te koji je na travnjacima počeo izgledati kao respektabilan europski klub.

Gotovo svi svjesni su činjenice da je Zdravko ljubitelj svoga lika i djela, što nam je u stotinama svojih “urbi et orbi” konferencija i sam jasno dao do znanja, ističući sve svoje kvalitete. Riječ je o čovjeku koji je Dinamom upravljao apsolutistički, koji se izdizao iznad kluba i u javnost artikulirao misao da bi se klub bez njega urušio kao neka pročelja zgrada u središtu Zagreba nakon potresa.

Na njegovu žalost, dogodilo se sve suprotno. Iako je i dalje vukao sve konce iz BiH, sama činjenica da svojom prisutnošću ne može rušiti autoritet trenerima i izbornicima rezultirala je time da su i hrvatska nogometna reprezentacija i Dinamo u “postmamićevskoj eri” ostvarili povijesne rezultate te da se ponovno u naš nogomet vratila pozitivna atmosfera. I kao da nije bilo dovoljno da ON ne može više biti prisutan u Hrvatskoj, još se morao dogoditi i nekakav Nenad Bjelica.

Trener koji je s Dinamom napravio fenomenalan uspjeh, koji je stvorio momčad koja ne drhti ni pred kime te koja je u stanju četvrtfinalistu Lige prvaka i jednom od najvećih hitova svjetskog nogometa u Zagrebu utrpati četiri komada. I to na krcatom Maksimiru! I preko tih uspjeha Mamić bi prešao, ali dvije su stvari koje Bjelici nikako nije mogao oprostiti – popularnost među navijačima i činjenicu da se otrgnuo iz njegovih uzdi. Shvativši što se događa, u krajnje dosadnim međugorskim danima te uz “Božju providnost” (tako mu, kako je sam rekao, dolaze ideje, nap. a.), Zdravko je jednog jutra uzviknuo: “E, nećeš, razbojniče”.

Sve ovo što se trenutačno događa u Maksimiru, vjerujte, pomno je planirano, osmišljeno do zadnjeg detalja. Već mjesecima u kuloarima kruži priča da će se Mamić riješiti “sina razmetnoga” Nenada Bjelice, o čemu smo u Večernjem listu i pisali, a samo se čekao trenutak kada će se krenuti u provedbu plana. Scenarij koji su Mamići zamislili bio je takav da će ponuditi smanjenje plaća, da će igrači pristati, a Bjelica neće. A onda će se javnosti na tanjuru servirati trenerova glava. Međutim, igrači su stali uz svojega trenera i nisu dopustili ni “velikom vođi” da ga se olako riješi.

Mamić je tada, pokazujući po tko zna koji put da mu, koliko god se kleo u Dinamo, klub ništa ne znači pa je kao žrtveno janje treneru priključio i one najvažnije u klubu, a to su igrači. Znao je da će se u ova teška vremena svi sjuriti i nagaziti na njih jer, kao, nisu razumni i ne pristaju na smanjenje plaća. Znao je da je javnost u ovom trenutku izuzetno osjetljiva pa da će ih napasti zbog toga, a istodobno je njima, kao da smo u Sjevernoj Koreji, zabranio davanje bilo kakvih izjava. Samim time ostali su bez ikakve prilike da pred tom istom javnošću iznesu svoju obranu.

No, vjerujte, dinamovci su se već puno puta dokazali u humanitarnim akcijama, pristali bi oni i na manje plaće, ali ovaj put naslutili su što Mamić sprema. I sada su oni njemu poručili: “E, nećeš, razbojniče”.

>>> Pogledajte izjave nakon utakmice Hajduka i Dinama

Komentara 84

PA
Pajo
12:53 29.03.2020.

Kako dobar clanak. Svi igraci Dinama nazvali Delača i rekli mu da porući Mamiću: "Neces razbojnice". Prava razina novinarstva VL.

KO
komunikolog
12:25 29.03.2020.

A tko je doveo Bjelicu u Dinamo?

MA
maziko
12:52 29.03.2020.

Opet ovaj serac(Delac) pametuje. Uzmi se motike,to je za tebe,pametivanje ti bas neide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije