Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUST RASPORED

Vatreni bi mogli igrati sa Srbijom, evo tko su mogući protivnici Hrvatske

Split: Hrvatska protiv Portugala u utakmici UEFA Lige nacija
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
20.11.2020.
u 07:00

Izabranici Zlatka Dalića nalaze se u prvoj jakosnoj skupini i to nam itekako ide na ruku jer to znači da neće izvući nikoga od najjačih europskih reprezentacija.

Hrvatska je u Ligi nacija završila praktički kao sretni gubitnik. Naši se igrači nisu iskazali bodovno, ali ipak su uspjeli ostati u elitnom razredu zbog bolje gol-razlike od Švedske.

U srijedu je kompletirano natjecanje u Ligi nacija po skupinama, što znači da su poznate sve jakosne skupine za sljedeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, a vatreni će tamo imati nove izazove.

Ždrijeb 7. prosinca

Izabranici Zlatka Dalića nalaze se u prvoj jakosnoj skupini i to nam itekako ide na ruku jer to znači da neće izvući nikoga od najjačih europskih reprezentacija.

U tom su odabranom društvu velikani poput Francuske, Engleske, Portugala, Španjolske, Italije, Danske, Njemačke, Belgije i Nizozemske i nitko od njih nije potencijalni protivnik svjetskim viceprvacima.

I dok se kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru već održavaju u Africi, Aziji i Južnoj Americi, europske kvalifikacije održat će se između ožujka i studenog iduće godine, dok će ždrijeb skupina biti 7. prosinca ove godine u Zürichu.

A tamo nas čeka mnogo kombinacija. Primjerice, iz drugog šešira mogu nam na noge doći Srbija, Poljska, Švicarska... iz trećeg Rusija, četvrtog BiH, Slovenija ili Crna Gora, a u petom i šestom su protivnici poput Kosova, Malte, Armenije... s kojima bi se Luka Modrić i društvo itekako mogli poigrati bez većih problema.

Kada bismo morali odabrati najlakše i najteže protivnike, to bi onda moglo izgledati ovako. U najlakšoj verziji Hrvatska bi igrala s Austrijom, Sjevernom Irskom, Luksemburgom, Andorom i San Marinom.

Dok bi u “najgorem” slučaju protivnici mogli biti sljedeći: Poljska predvođena Robertom Lewandowskim, koji je prošle sezone bio najbolji strijelac Lige prvaka, s Rusijom, koja nije nimalo laka, uvjerili smo se u to u četvrtfinalu SP-a 2018., s BiH, Armenijom te Lihtenštajnom, koji je reprezentacija s najvećim napretkom u ovoj godini. Bilo kako bilo, vatreni nose krasna sjećanja, a i srebrenu medalju s prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, a sada bi trebali težiti tome da to sve i opravdaju 2022.

Priliku će imati već u kvalifikacijama koje počinju u proljeće sljedeće godine. S obzirom na to da bi se na ljeto trebao igrati Euro, Uefa je oslobodila lipanjski termin pa će se po tri kola kvalifikacija igrati krajem ožujka i početkom rujna (neće biti prijateljskih utakmica), a uobičajena dva u listopadu i studenom.

Reprezentacije, njih 55, bit će razvrstane u pet skupina po šest i pet skupina po pet momčadi, a sudionici završnog turnira Lige nacija (Francuska, Belgija, Italija i Španjolska) bit će u manjim skupinama s pet reprezentacija.

Za razliku od kvalifikacija za Euro, na Mundijal će se izravno plasirati samo pobjednici skupina. Drugoplasirani će u play-off s dvjema najboljim reprezentacijama prema plasmanu u Ligi nacija, a koje nisu završile među prva dva. One će biti raspoređene u tri skupine s četiri reprezentacije, koje će dati još tri europska predstavnika za Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu, u nama možda čudnom zimskom terminu, od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

Slijedi gust raspored

Bit će ovo gust raspored igranja. Naime, Euro je pred vratima, kvalifikacije za SP prije i nakon njega, a završetkom tih kvalifikacija slijedi i treće izdanje Lige nacija koje je, zbog zimskog Mundijala, pomaknuto na ljetno-jesenski termin. Tako će se čak četiri kola odigrati u prvoj polovici lipnja, a posljednja dva krajem rujna. Završnica je tek u lipnju 2023. Inače, sa samo tri osvojena boda i boljom gol-razlikom od Šveđana u ovom izdanju Lige nacija Hrvatska je najlošija od selekcija koje su ostale u Ligi A za iduće izdanje i bit će u trećoj jakosnoj skupini u ždrijebu čiji datum još nije poznat. 

MOGUĆA NAJTEŽA SKUPINA

Hrvatska

Poljska

Rusija

BiH

Armenija

Lihtenštajn

MOGUĆA NAJLAŠKA SKUPINA

Hrvatska

Austrija

Sjeverna Irska

Luksemburg

Andora

San Marino

Ključne riječi

Komentara 4

DE
DeGogi
09:11 20.11.2020.

A sutra bi mogla i kiša padati.

MK
mksdk
11:32 20.11.2020.

Srbija je pokazala da može biti neugodna ako se na njoj ne igra presing. Kad joj se stisne presing od zadnje linije obrane, onda su u problemima. Mi po defaultu igramo s visokim presingom tako da bi Srbija vjerojatno bila u problemima (osim ako se u međuvremenu ne odreknu nominalno najboljih igrača i ne izmisle neko novo rješenje).

DU
Deleted user
07:59 20.11.2020.

Bolje da ne igraju, i ovo prokletstvo sa Kovečićem koji je baš u krivi trenutak zabio 2 gola i sebi osigurao status...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije