Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODRIĆ REKORDER

Barcelona jalovo napadala, ali Real je slavio zbog ubojitih kontranapada

LaLiga - FC Barcelona v Real Madrid
ALBERT GEA
24.10.2021. u 18:15
Luka Modrić počeo je utakmicu od prve minute za Real i tako postao najstariji nogometaš u ovom stoljeću koji je krenuo u prvih 11 u najvećem derbiju na svijetu (36 godina i 45 dana). Ujedno je ovo Luki jubilarni 400. nastup za madridski klub

Prvi El Clasico bez Lionela Messija nakon 17 godina i prvi bez Sergija Ramosa nakon 15 godina pružio nam je najočekivaniji mogući rezultat. Naime, u 246 dosadašnjih izdanja najčešći rezultat je bio 2:1 (ili 1:2, kako god želite). Dogodilo se to 44. puta, a dogodilo se danas i 45. put kad je Real svladao Barcelonu u 247. najvećem španjolskom derbiju.

Barcelona je u utakmici bila momčad koja ima posjed, drži kontrolu i pokušava napadati, no igrači Ronalda Koemana nisu stvorili previše prilika, dok je Real bio momčad koja je svoje prilike na gostovanju čekala iz kontranapada i bili su opasniji u susretu te zasluženo pobijedili. 

Prvu veliku priliku nakon utakmici imao je Sergino Dest u 25. minuti, no s pet metara je stopostotnu šansu upropastio tako što je poslao loptu nebu pod oblake. Kazna je uslijedila sedam minuta kasnije kad je David Alaba uzeo loptu u svojem kaznenom prostoru, istrčao kontru dok su danas odlični Vinicius i Rodrygo kombinirali te primio loptu pred Barceloninim golom, opalio projektil iskosa iz daljine i zabio u malu mrežicu za 1:0. To je Alabi bio prvi pogodak za Real Madrid.

S tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme, a u drugom je Barca bacila sve karte u napad. Međutim, i dalje nisu stvarali dovoljno opasne prilike i opet je Real bio opasniji iz kontranapada. To se obistinilo u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kad je, ponovno nakon Barcine prilike, kontru povukao Asensio. Ter Stegen mu je obranio udarac, ali je Lucas Vazquez natrčao na odbijenu loptu, poentirao za 2:0 i riješio pitanje pobjednika.

Na kraju susreta Barcelona je uspjela zabiti preko Sergija Aguera na ubačaj Desta te smanjiti na 2:1. Alaba u prvom dijelu i Aguero u drugom su postali peti i šesti nogometaši s pogotkom na debitantskom El Clasicu u 21. stoljeću.

Luka Modrić počeo je utakmicu od prve minute za Real i tako postao najstariji nogometaš u ovom stoljeću koji je krenuo u prvih 11 u najvećem derbiju na svijetu (36 godina i 45 dana). Ujedno je ovo Luki jubilarni 400. nastup za madridski klub, a Luka je vrlo dobro odigrao cijeli susret.

Osim Modrića u rekordere se upisao i Barcelonin tinejdžer Gavi koji je sa 17 godina i 65 dana postao najmlađi starter El Clasica u 21. stoljeću te najmlađi starter još od 1941. godine.

Zanimljivo je i da je Carlo Ancelotti došao do svoje prve trenerske pobjede na Camp Nou u devet susreta. U dosadašnjih osam upisao je pet poraza i tri remija.


 
Barcelona
Aguero 90+7'
1-2
Real Madrid
Alaba 32', Vazquez 90+4'
BARCELONA - REAL, 16:15, CAMP NOU
Kraj
BARCELONA - REAL 1:2 (Kraj)

KRAJ UTAKMICE NA CAMP NOU! Barcelona je imala inicijativu gotovo tijekom cijelog susreta, ali Real Madrid je sa svojim kontranapadima bio znatno opasniji i zasluženo je slavio na gostovanju. Ronald Koeman nije dobro posložio svoj napadaćki plan i jako teško je Barca dolazila do pravih prilika. Real je došao do tri prave prilike, dvije je iskoristio i stavio u džep važna tri boda.

Gol
90+7' (Gol)

GOOOOL! Prvijenac za Sergija Aguera u dresu Barcelone na samom kraju susreta. Argentinac je pospremio ubačaj Desta za 2:1.

Gol
90+4' (Gol)

GOOOOOOL! 0:2 za Real Madrid! Nakon što je Gerard Pique upropastio priliku za Barcu, na drugoj strani je Asensio poveo kontru. Ter Stegen mu je obranio udarac, ali Lucas Vazquez je naletio na odbijenu loptu i ispred Garcije ju pospremio u praznu mrežu. Gotovo je na Camp Nou!

Zamjena
90+1' (Zamjena)

Valverde, koji je ranije ušao u igru, nije mogao nastaviti susret. Zamijenio ga je Dani Carvajal.

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Courtois se pridignuo, a Martinez je odredio sedam minuta sudačke nadoknade. 

Ozljeda
89' (Ozljeda)

Vratar Reala Thibaut Courtois se pri ispucavanju lopte uhvatio za desno koljeno i napravio je bolnu grimasu. Utakmica je prekinuta dok se belgijskom čuvaru mreže ne ukaže pomoć.

Zamjena
87' (Zamjena)

Zamjena u momčadi Reala. Danas odlični Vinicius je napustio igru, a svoje minute u El Clasicu dobio je Marco Asensio.

85'

Koeman i Barcelona bacaju sve karte u napad. Izašao je mladi veznjak Gavi, a ušao napadač Luuk de Jong.

83'

Depay je ubacio loptu u sredinu, ali Aguero glavom puca preko gola.

Žuti karton
80' (Žuti karton )

Ferland Mendy dobio je žuti karton zbog odugovlačenja pri izvođenju ubacivanja sa strane.

Zamjena
78' (Zamjena)

Sergi Roberto ušao je u redovima Barcelone u igru umjesto Frenkieja de Jonga.

Zamjena
74' (Zamjena)

Druga izmjena u Barceloni. Sergio Aguero je ušao u igru umjesto Fatija. Argentincu je to debi u El Clasicu.

73'

Barcelona uzvraća. Dest pokušava jako dobro iz daljine, ali lopta ide malo preko gola.

72'

Benzema je promašio ogromnu priliku za Real. Sam se spetljao ispred praznog gola Barcelone, ali je na kraju ipak bio u zaleđu.

Zamjena
72' (Zamjena)

Prva izmjena u redovima Reala. Federico Valverde je ušao u igru umjesto Rodryga.

69'

Alba je pokušao lob udarcem svladati Courtoisa, ali belgijskom divu to nije problem uhvatiti.

68'

Vinicius radi mali milijun problema na desnoj strani Barcelonine obrane, ali nedostaje mu završni dodir.

65'

Modrić je napravio prekršaj nad Fatijem u opasnoj zoni. Alba, međutim, nije uspio napraviti problem Realu iz slobodnog udarca.

62'

Modrić je pokušao iz daljine, ali Gavi mu je blokirao udarac. U nastavku akcije Luka je sjajno asistirao iz teške pozicije za Benzemu, no njegov udarac iz blizine brani ter Stegen.

POGLEDAJTE POGODAK ALABE

Pogledajte prvi gol Davida Alabe u dresu Real Madrida. Istrčao je 70 metara kontre i završio ju udarčinom iz daljine.

 

 

60'

Dest je krivo procijenio let lopte i loše ju udario glavom, Vinicius se našao u dobroj prilici, ali Dest je ispred svojeg vratara očistio u posljednji trenutak i ispravio pogrešku.

Žuti karton
58' (Žuti karton )

De Jong radi prekršaj na Kroosu u kaznenom prostoru Reala. Nijemac je igrao loptom, ali je prije toga nastao Nizozemčev prekršaj. Pique se pobunio na tu odluku Martineza pa je dobio žuti karton zbog prigovora.

55'

Rodrygo je pokušao ciljati iskosa s nekih 16 metara, ali lopta je otišla malo preko gola.

55'

Zanimljiv prolazak Ferlanda Mendyja završio je udarcem Francuza s dvadesetak metara, ali ter Stegen sigurno hvata taj pokušaj.

JALOVA INICIJATIVA

Barcelona u ovom trenutku (54. minuta) vodi 8:3 u udarcima prema suparničkim vratima, ali Realova tri pokušaja su bila opasnija i donijela su pogodak.

LUKA REKORDER

Luka Modrić počeo je utakmicu od prve minute za Real i tako postao najstariji nogometaš u ovom stoljeću koji je krenuo u prvih 11 u najvećem derbiju na svijetu (36 godina i 45 dana). Ujedno je ovo Luki jubilarni 400. nastup za madridski klub.

50'

Modrić je sjajno proigrao Rodryga sačekavši ga da se vrati iz zaleđa, a opasan Brazilčev ubačaj čisti Pique.

49'

Barcelona je u samom startu drugog dijela krenula u opsadu Realovog gola. Coutinho je imao jedan blokirani pokušaj, a Blaugrana je uputila i nekoliko ubačaja, od kojih je najopasniji bio onaj Albe na Fatija, no Courtois je uhvatio njegov udarac.

86 TISUĆA

Izašla je i službena informacija o broju prisutnih na El Clasicu. Na stadion Barcelone došlo je 86.422 gledatelja.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme na Camp Nou. Koeman je u igru uveo Coutinha umjesto Mingueze koji je bio slab u prvih 45 minuta, što znači da Dest odlazi s desnog krila na poziciju desnog bočnog.

NE ISPUŠTAJU VODSTVO

Real Madrid je nanizao 34 utakmice u kojima su vodili na poluvremenu, a da su ih završili bez poraza (31 pobjeda i 3 remija).

GOL U DEBIJU

David Alaba je peti čovjek koji je u ovom stoljeću zabio pogodak na svojem debiju u El Clasicu.

Preostala četvorica su Ronaldo Nazario, Ruud van Nistelrooy, Raphael Varane i Jese Rodriguez.

 
Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

KRAJ PRVOG DIJELA NA CAMP NOU! Barcelona drži više lopte i ima inicijativu u susretu, ali Real Madrid je napravio puno više opasnosti iz kontranapada. Jedna izgubljena lopta u kaznenom prostoru Reala i odlično istrčana kontra Alabe bili su dovoljni faktori za vodstvo momčadi Carla Ancelottija. Prvijenac Austrijanca uistinu je bio maestralan, od početka do kraja akcije.

44'

Velika prilika za Barcelonu. Busquets je odličnim lob pasom našao Albu na lijevoj strani, ovaj iz prve spustio za Fatija koji se našao u velikoj prilici, ali njegov udarac je blokirao Eder Militao.

39'

Vrlo dobra prilika za Real. Na lijevoj strani je prošao Casemiro i namjestio loptu za Rodryga čiji pokušaj brani ter Stegen. No, na kraju akcije se ispostavilo da je Casemiro igrao rukom.

38'

Real se otvara iz kontranapada kojeg su poveli Vinicius i Benzema, a Francuz je ubacio za Kroosa čiji volej blokira Jordi Alba.

37'

Otvorila se utakmica na Camp Nou! Nakon jako sporog početka Alabin gol je sve otvorio. Barcelona već sada baca sve karte u napad.

35'

Opasan odgovor Barcelone! Imali su udarac iz kuta, a najviši je u skoku bio Gerard Pique koji je odlično pucao glavom, no lopta je otišla tik do lijeve vratnice Realovog gola.

Gol
32' (Gol)

GOOOOOL! David Alaba je oduzeo loptu Fatiju u svojem kaznenom prostoru, dodao Viniciusu i istrčao u kontru. Vinicius se riješio Mingueze te je poslao sjajnu dugu loptu za Rodryga koji je uposlio Alabu, a ovaj projektilom s 20 metara matirao ter Stegena. Fenomenalni pogodak za 1:0 vodstvo Reala protiv Barcelone.

31'

Depay je zapucao iz daljine, ali lopta je otišla daleko od Courtoisovog gola.

28'

Rodrygo je podvalio odličnu loptu za Benzemu koji je zapucao sa strane i pogodio vanjski dio mreže. Nakon akcije suci su signalizirali zaleđe, iako je situacija izgledala tijesno i sigurno se radilo o centimetrima.

27'

Luka Modrić poslao je vrhunsku dugu loptu za Viniciusa, ali aktivni Brazilac nije uspio iz toga stvoriti priliku.

25'

KAKAV PROMAŠAJ! Depay je sjajno izvrtio Militaoa i poslao loptu u sredinu za Desta. Amerikanac se našao sam pred Courtoisom na nekih sedam metara, ali je neobjašnjivo poslao loptu nebu pod oblake.

24'

Benzema je gurnuo odličnu dubinsku loptu za Viniciusa koji je predriblao ter Stegena, zatim petljao i petljao, a udarac je na kraju blokirao Alba. No, pomoćni sudac je po završetku akcije signalizirao zaleđe.

21'

Vinicius je sjajno progurao loptu Minguezi kroz noge i ušao u kazneni prostor. Pao je nakon kontakta s Minguezom, ali sudac Martinez je odmahnuo rukom. Na ponovljenoj snimci smo vidjeli da zaista nije bilo dovoljnog kontakta za kazneni udarac.

16'

Ansu Fati je učinio nepotreban prekršaj nad Mendyjem, ali sudac Martinez ga je samo verbalno upozorio.

Korner
14' (Korner)

Casemiro je pokušao glavom nakon ubačaja iz kuta, ali je njegov udarac blokiran.

Korner
13' (Korner)

Vinicius Junior je pobjegao obrani Barcelone na lijevoj strani, ali Garcia je blokirao ubačaj sa strane.

9'

Barcelona je postavila ritam i laganu dominaciju u uvodnom dijelu. Igrači Ronalda Koemana ne dozvoljava Madriđanima prijelaz preko sredine igrališta.

6'

Memphis Depay i Ansu Fati su već zamijenili mjesta. Nizozemac je otišao na lijevo krilo, a mladi Španjolac je došao u sami vrh napada.

4'

Miran početak utakmice u Barceloni. Obje momčadi zasad su fokusirane na sigurnu obrambenu igru.

Početak
POČETAK UTAKMICE (Početak)

Sanchez Martinez je označio početak utakmice na Camp Nou!

REKORD TINEJDŽERA

Španjolski tinejdžer Gavi (17) je postao najmlađi starter El Clasica u 21. stoljeću.

 

 

POSTAVE

Izašle su i prve postave za današnji veliki španjolski derbi.

Barcelona (4-3-3): ter Stegen - Mingueza, Pique, Garcia, Alba - de Jong, Busquets, Gavi - Dest, Depay, Fati

Real Madrid (4-3-3): Courtois - Vasquez, Militao, Alaba, Mendy - Modrić, Casemiro, Kroos - Rodrygo, Benzema, Vinicius Jr.
 

DJELITELJ PRAVDE

Utakmicu na Camp Nou sudi Jose Maria Sanchez Martinez, arbitar koji prosječno pokazuje 5.95 žutih kartona po utakmici.

FORMA

U posljednje vrijeme Barcelona je, iako kaska dva boda za Realom, u marginalno boljoj ligaškoj formi sa šest bodova u posljednja tri susreta u odnosu na Realova četiri.

GUSTO NA VRHU

Iako mnogi klubovi, pa tako i Barca i Real, nisu krenuli u novu sezonu onako kako su očekivali, situacija je na ljestvici La Lige jako gusta. U samo pet bodova na vrhu su se stisnuli Sociedad, Osasuna, Real, Sevilla, Atletico, Athletic, Rayo Vallecano, Barcelona i Betis te je baš zato ovaj El Clasico jako važan kako bi postavio ton za nastavak sezone.

 

 

FcTables.com

 

 

NAKON 17 GODINA

Punih 17 godina smo gledali El Clasico s ponajboljim nogometašem svih vremena Lionelom Messijem, a od 2009. do 2018. smo svjedočili zlatnom periodu najvećeg španjolskog nogometnog derbija u kojem smo svjedočili možda i najboljem kompetetivnom igračkom rivalstvu u povijesti, onom između Messija i Cristiana Ronalda.

Prvi je ovo El Clasico u kojem u rosterima nema ni jednog ni drugog još tamo od 2004. godine, što znači da će interes za velikim derbijem drastično pasti, no i unatoč toj činjenici je utakmica između Barcelone i Real Madrida jedna od najatraktivnijih u cijeloj nogometnoj kalendarskoj godini

NAJČEŠĆI REZULTAT

Zanimljivo je da je najčešći rezultat u derbiju 2:1, a tim rezultatom je El Clasico završio čak u 44 od 246 odigranih susreta

REKORDERI

Ovog ljeta El Clasico je izgubio svoja oba najčešća sudionika (45 nastupa), uz Lionela Messija koji je napustio Barcu na vrhu te ljestvice je i još jedan novi igrač PSG-a, bivši Realovac Sergio Ramos. Messi je i najbolji strijelac svih vremena u derbiju s 26 pogodaka.

OMJER POBJEDA

Da se malo dotaknemo brojki, ovo će ukupno biti 247. El Clasico u natjecateljskom obliku, a kao što možete pretpostaviti, situacija je jako tijesna jer Real vodi za samo dvije pobjede (98-96).

UOČI DERBIJA

Drage čitateljice i čitatelji portala Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos najpopularnijeg nogometnog derbija na svijetu, El Clasica, sudara Barcelone i Real Madrida. Susret počinje u 16 sati i 15 minuta, a sve najzanimljivije detalje s utakmice moći ćete pratiti upravo ovdje.

Komentara 2

Avatar Tombstone
Tombstone
19:18 24.10.2021.

I po cemu je ovo najveca utakmica (ili kak novinar po stpski veli derbi) na svijetu?

Avatar Tombstone
Tombstone
17:51 24.10.2021.

Gajba je bila unutar sesnaesterca. O kakvih 20 metara prica djendjo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije