Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNI KARAKTER

Hajduk i Šahtar zajedno za Ukrajinu: Prijateljskih 3:3 za utakmicu velikog značaja

Split: Humanitarna utakmica između Hajduka i Sahtara iz Donecka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
01.05.2022.
u 16:53

Puno bitnije stvari od tih na terenu događale su se izvan njega. U call centru koji je primio više od 30.000 poziva javljali su se Marko Livaja, Petar Metličić, Drago Vuković, Stipe Pletikosa, Luka Nižetić, sestre Zaninović... Utakmicu je s tribina pratio i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Iako je većina ljudi možda već imala planove za sunčanu prazničku nedjelju, zbog događaja na Poljudu ih je promijenila. Naime, pod geslom "Nogomet za mir" Hajduk i Šahtar (3:3) odigrali su prijateljsku humanitarnu utakmicu. U četvrtak su isto napravili zagrebački i kijevski Dinamo.

Prikupljaju se tako sredstva za djecu Ukrajine koja su ostala bez roditelja u ruskoj invaziji na njihovu zemlju koja traje već nekoliko mjeseci. Prodano je šest i pol tisuća ulaznica, a s raznim donacijama prikupljeno je ukupno više od pola milijuna kuna.

Srna proslavio 40. rođendan

Jedan od inicijatora ove utakmice u Splitu bio je i Darijo Srna, inače sportski direktor Šahtara koji je na dan susreta proslavio 40. rođendan. Nije to neko slavlje kada je tvoj klub u izbjeglištvu, ali barem se malo pomoglo potrebitima na istoku. U tome može pronaći zadovoljstvo. Nije ga mogao razočarati ni pogled na tribine gdje su djeca mahala ukrajinskim zastavama, a sunce je kupalo okupljene.

– Nogometaši najbolje znaju odraditi posao na nogometnom terenu. Moramo se nositi s ovom situacijom kakva je i hvala navijačima, Hrvatskoj, Dalmaciji, Splitu, velika nam je čast biti ovdje. Prije dva mjeseca razgovarao sam s predsjednikom Hajduka i rekao mi je da pošaljem svu djecu, da će ih Hajduk sve uzeti. Rekao je da zna kakvo je stanje jer Hrvati su sve to prošli, znao je kako pomoći u ovom trenutku. Moj klub, Ukrajina i ja ovo nikada Hajduku nećemo zaboraviti – rekao je Srna, a pored njega stajao je i predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić:

– Mi na ovim područjima znamo što znači nevolja i rat. Znamo da možemo pomoći i to radimo. Toj djeci prekinuto je djetinjstvo i razvoj, pokušavamo im to bar malo kompenzirati. Neka osjete da želimo pomoći, da suosjećamo.

Inače, Hajduk je ugostio djecu iz Šahtarove akademije koja se tamo nalaze oko mjesec dana.

01.05.2022.,Split- Humanitarna utakmica izmedju Hajduka i Sahtara iz Donecka. Sredstva koja ce se prikupiti bit ce namijenjena braniteljima Ukrajine, lijecnicima, volonerskim udrugama i djeci pogodjenoj ratom. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

A sada su svi zajedno mogli gledati utakmicu u kojoj je nogomet bio ne u drugom, već u trećem planu. Ipak valja spomenuti da je završila s rezultatom 3:3. U 10. minuti strijelac je bio Ljubičić, a u 50. su se sjajno iskombinirali Hajdukovi juniori Letaj i Lazar. Letaj je loptu vukao s ruba šesnaesterca, probio se do boka, izokrenuo suparničkog igrača pa je uputio na centar gdje ju je dočekao Lazar. U 59. minuti za Šahtar je zabio Topalov, a u 74. rezultat je poravnao Stasiukje. Ljubičić je u 80. ponovno zabio za Hajduk, a u sudačkoj nadoknadi zabio je Borjačuk.

Puno bitnije stvari od tih na terenu događale su se izvan njega. U call centru koji je primio više od 30.000 poziva javljali su se Marko Livaja, Petar Metličić, Drago Vuković, Stipe Pletikosa, Luka Nižetić, sestre Zaninović... Utakmicu je s tribina pratio i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin:

– Nogomet je solidarnost, prijateljstvo, nogomet je protiv rata. Uefa pomaže putem svoje fondacije, a sve ćemo napraviti da se ukrajinski nogomet nastavi igrati.

Kvalifikacije za SP

Inače, ova utakmica protiv Hajduka Šahtaru je bila posljednja na turneji. Odigrali su ih ukupno četiri (s Olympiakosom, Lechijom Gdanjsk, Fenerbahçeom i Hajdukom). Bila je ovo i priprema ukrajinskim reprezentativcima za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Naime, 11 igrača Srnina kluba odlazi u reprezentaciju s kojom ih 1. lipnja čeka utakmica protiv Škotske.

>> Umro Mino Raiola:

Komentara 1

Avatar Crni Taban
Crni Taban
19:28 01.05.2022.

Utakmica se igrala zbog novca, za pomoć Ukrajincima. Dakle, koliko novca su skupili ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije