Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Uzbuna u Maksimiru, Barcelona i Atletico dolaze po naše talente!

FC Barcelona kamp Zagreb
Borna Filic/PIXSELL
25.09.2014.
u 23:50

- Ovo im je područje jako zanimljivo. Posebno otkako Barcelonin dres nose dvojica Hrvata, Alen Halilović i Ivan Rakitić - kaže Nedeljko Štefanić

Barcelona već nekoliko godina u Hrvatskoj organizira ljetne nogometne kampove. Svake godine na prostoru jugoistočne Europe slavni katalonski klub održava najmanje njih desetak. Cijela priča oko Barceloninih kampova mogla bi dobiti širu dimenziju. U Barceloni su ozbiljno zainteresirani da u Hrvatskoj organiziraju svoju školu koja bi radila tijekom cijele godine. Inicijalna ideja već je predstavljena vladajućim strukturama u Zagrebu. Naravno, moraju se najprije riješiti tehničke stvari poput pronalaska terena na kojima bi djeca trenirala. Jedna od mogućnosti je i gradnja terena sa svim popratnim sadržajima, što bi, naravno, cijeli proces dolaska Barcelone u Zagreb produljilo.

- Želja nam je otvoriti prvu takvu nogometnu školu na ovim prostorima. Zagreb je jedan od najozbiljnijih gradova kandidata - otkrio je Nedeljko Štefanić, čovjek koji posljednje dvije godine organizira Barcelonine kampove u Hrvatskoj. A uskoro bi u Maksimiru, odnosno Dinamu, koji kod nas najviše ulaže u nogometnu školu, mogla zavladati prava uzbuna jer Barcelona nije jedini klub koji je zainteresiran za naše klince.

Barca stiže i u Međugorje

Stanje na ovom tržištu već nekoliko mjeseci detaljno snima i drugi španjolski div - Atletico Madrid. Oni su Janku Jankoviću, bivšem hrvatskom reprezentativcu s dugim stažem igranja u Primeri, dali nalog da pripremi teren i za Atleticovu nogometnu školu koja bi, kao i Barcelonina, tijekom cijele godine selektirala klince. Janković je u ovom prijelaznom roku Atleticovoj struci predložio Marija Jelavića koji je s tim španjolskim klubom potpisao profesionalni ugovor. Dakle, i Atleticova bi škola po sličnom modelu u Hrvatskoj funkcionirala tijekom cijele godine. Ako Španjolci zaista ostvare svoje planove, to bi sigurno moglo označiti novi poredak kada je riječ o selekciji, odnosno skautiranju mladih talenata. Nogometne škole, odnosno kampovi, širom svijeta već su godinama stalna praksa ovih dvaju španjolskih klubova. Logično je da ih zanima i ovo tržište, posebno u jeku najžešće ekspanzije naših nogometaša u Primeri u posljednjih desetak godina.

– Očito su u Barceloni jako zagrizli. Ovo im je područje jako zanimljivo. Posebno otkako Barcelonin dres nose dvojica Hrvata, Alen Halilović i Ivan Rakitić – kaže Štefanić i dodaje:

– Ovoljetni kamp u Zagrebu na kojem su Barcelonini treneri odabrali dječaka Ivana Mandića (11) da dođe u La Masiju bio je posebno lijep.

Koncept Barcinih kampova zaradio je dodatne simpatije nakon što je upravljanje preuzeo baš Nedeljko Štefanić. Možda je i najvažniji razlog to što on ne dolazi iz nogometnog miljea. Štefanić je intelektualac, redoviti profesor na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

– Sezona 2014. bila je dobra. Otežavajuća okolnost svakako je ekonomska kriza koja se odrazila na odaziv djece, kao i poplave. No, u prosjeku možemo reći da su kampovi bili dobro posjećeni. Jako smo zadovoljni što smo educirali više od 30 trenera iz cijele regije po Barceloninu konceptu, što je kampovima dalo veću vrijednost. Kao posebnu vrijednost istaknuo bih djecu koja su se jako trudila i željela što bolje usvojiti Barceloninu metodologiju. Svaki je kamp bio lijep na svoj način – reći će Štefanić posebno ističući:

– Za nas je najljepši bio onaj u Makarskoj. More, zrak, tereni... Najbolji mogući uvjeti, djeca, odlični treneri.

Ove godine kroz sustav Barceloninih kampova prošlo je oko 700 djece, a kampovi su organizirani u Budvi, Makarskoj, Zagrebu, Ptuju, Klagenfurtu i Sarajevu.

– Sljedeće godine to bi trebalo biti na još višoj razini. Plan je da se širimo. U dogovoru s Barcelonom, plan je otvarati kampove i u drugim zemljama u regiji. Jedno od odredišta sljedeće godine bit će i Hercegovina, najvjerojatnije Međugorje. Iako smo u pregovorima s još nekim drugim gradovima potencijalnim kandidatima. Općenito, u BiH sve je više gradova kandidata koji su zainteresirani za organizaciju kampova – kaže Štefanić.

I naši treneri u La Masiju

No, osim klinaca, priliku da uče prema Barcinim standardima imaju i treneri.

– Sada nam je želja educirati i drugu generaciju naših trenera po Barceloninoj metodologiji. Riječ je o trodnevnom seminaru na kojem se treneri upoznaju s njihovim postulatima u radu s mlađim kategorijama. Najkvalitetniji od njih dobit će priliku da uživo odu pogledati kako radi Barcelonina škola nogometa.

U Štefanićevu nastupu vidi se da želi dugo ostati dio Barcelonine obitelji. Iako, ne ide sve tako lako u organizaciji kampova.

– Mukotrpan je to posao. To su iznimno zahtjevni projekti u organizacijskom i logističkom smislu. Barcelona ima visoke zahtjeve koje mi u organizaciji kampova moramo osigurati – kaže Štefanić i otkriva:

– Novi projekti podrazumijevaju da na jedan od kampova sljedeće godine dovedemo neku od Barceloninih zvijezda te na taj način spojimo djecu s nekim od njihovih idola – zaključio je Štefanić.

>> Max! donosi priču iz kvarta: La Masia Kustošija

Komentara 5

DE
Dex
01:24 26.09.2014.

Hoće li i ove godine to biti pregled kojeg roditelji moraju platiti?

DU
Deleted user
07:34 26.09.2014.

ak su naše škole nogometa tak dobre, zašto osnivaju svoje?

SE
senior
09:09 26.09.2014.

GNK Dinamo treba reagirati na ovakve pokušaje mirno i staloženo. Treba javno objaviti da svako dijete koje prođe kamp Barce, Atletika ili bilo kojeg drugog kluba i ne uspije nema što tražiti u Dinamovoj školi nogometa. Sve drugo bi biloo školovanje škarta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije