Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletski SP

Šok u finalu stotke, Bolt tek treći: Nisam imao svoju moć...

Usain Bolt
Foto: Reuters/Pixsell
06.08.2017.
u 08:24

Nakon utrke Gatlin je kleknuo pred Boltom i naklonio se, a zanimljivo je kako se Bolt srdačno zagrlio s Amerikancem kojeg je godinama prozivao zbog dopinga

Šok na atletskom SP-u u Londonu. Usain Bolt nije se uspio oprostiti s pobjedom na 100 metara. U svojoj posljednjoj utrci na najkraćoj atletskoj dionici dobro da je uopće osvojio medalju. Bio je treći. Iza dva Amerikanca – Gatlina i Colemena. Možda je to bio šok za sve njegove navijače, za ljubitelje atletike, ali za istinske stručnjake to i nije iznenađenje.

Bolt je ove sezone bio slab i dobro je znao da više nije blizu rezultatima odd prije nekoliko sezona. Za utjehu je istrčao najbolji rezultat sezone – 9,95 sekundi.

Usain Bolt
1/21

– Večeras jednostavno nisam imao svoju uobičajenu moć – rekao je Bolt.

Gatlinov rezultat sezone

Najbolji rezultat sezone istrčao je i Gatlin – 9,92, ali on je zlatni. Coleman je završio drugi s rezultatom 9,94 sekundi.
Nakon utrke Gatlin je kleknuo pred Boltom i naklonio se, a zanimljivo je kako se Bolt srdačno zagrlio s Amerikancem kojeg je godinama prozivao zbog dopinga.

Naime, Gatlin je zbog dopinga pauzirao šest godina, od 2006. do 2012. Gatlinu je ovo drugi svjetski naslov. Prvi je osvojio 2005. u Helsinkiju i s 35 godina postao je najstariji svjetski prvak na 100 metara nadmašivši Britanca Christie Linforda koji je bio zlatan s 33 godine. Gatlina nije smetalo ni što su ga gledatelji na olimpijskom stadionu jučer dvaput izviždali, prvo u polufinalu, a onda u finalu. On će valjda ostati jedini svjetski prvak koji na ovom SP-u nije dobio pljesak.

Zanimljivo Gatlinov povratak bio je na istom ovom stadionu. Te, 2012. godine na OI Bolt je još bio prebrz za njega, a Gatlin je osvojio broncu na 100 metara, a na zadnjem, SP-u u Pekingu srebro.

Za Bolta je sinoćnji nastup trebao biti posljednji bljesak munje. Nije završilo zlatom. Prekinuta je dominacija Jamajke u sprintu koja je trajala od 2009. godine do sinoć. Bolt je sa stilom podnio poraz. Otrčao je počasni krug, dobio pljesak na otvorenoj sceni.

Sigurno mu je kroz glavu prošla njegova blistava karijera koja je počela na juniorskom SP-u 2002. u Kingstonu. Jamajka je tada bila domaćin. Na tom istom prvenstvu u Kingstonu Hrvatska je otišla kući s tri zlatne medalje – Ivana Brljačić obranila je zlato u bacanju kladiva, Blanka Vlašić u visu, a Edis Elkasević pobijedio je u bacanju kugle s novim svjetskim rekordom.

Imao sam sreće da sam bio na tom prvenstvu i bio svjedok prve Boltove pobjede na jednom velikom međunarodnom natjecanju. Čekajući nastup Edisa Elkasevića sjedio sam u društvu Zorana Devernya, liječnika hrvatske atletske reprezentacije, gledajući finalnu utrku na 200 metara.

Kada je Bolt izletio iz startnog bloka grabio je krupnim koracima ka zlatu i pobijedio s rezultatom 20,61 sekundi. U to vrijeme sprintom su vladali Amerikanci – Greene, Gatlin, Crawford, Johnson, Drummond i Miller, te Namibijac Fredericks.

Najbrži Jamajčanin u to vrijeme na 100 metara bio je Asafa Powell koji je ovu sezonu završio na 22. mjestu svjetske rang ljestvice s najboljim vremenom 10,12 sekundi. Najbrži Jamajčanin na 200 metara bio je Steve Mullings koji je s vremenom 20,36 bio tek 25. na svjetskoj rang listi.

Kraj dominacije

Već dvije godine kasnije Jamajka je imala trećeg najbržeg čovjeka sezone na 100 metara – Asafu Powella, a 2005. godine i najbržeg. Opet Powell s rezultatom 9,77 sekundi. Powell je tri sezone za redom bio broj jedan, a onda je došao “munja” Bolt, koji je u seniorskoj konkurenciji na prvo zlato čekao šest godina otkako je slavio u Kingstonu.

I upravo je 2008. godina bila prva godina u kojoj je Bolt ozbiljno počeo trčati na 100 metara. A od Igara u Pekingu do danas nizao je Bolt zlata. Zadržat ćemo se za sada samo na utrkama na 100 metara - triput za redom olimpijski pobjednik (Peking, London, Rio), triput svjetski prvak (Berlin, Moskva, Peking). Dva svjetska rekorda, prvi u Pekingu (9,69), drugi u Berlinu (9,58). Do jučer, u devet godina samo jednom nije uspio osvojiti zlato. Bilo je to u Daeguu, na SP-u 2011.

Komentara 6

Avatar Hazl113
Hazl113
09:26 06.08.2017.

Moram reći da mi je drago da je pobijedio Gatlim upravo radi onih negodovanja na stadionu i svih tih sr.nja oko toga. Čovjek je bio suspendiran, odradio dvije godine i umjesto baš radi toga da mu plješću, oni negoduju. Čak mi se čini da je to više bilo radi Bolta, jer su osječali da bi ga mogao pobijedit. Dvije godine u atletici nije malo.

MA
Matija12
09:19 06.08.2017.

De provjerite si cinjenice, 3 puta je oborio rekord na 100m. Jos ima rekord na 200m i na 4×100m

EW
ewcfwqwe
12:09 06.08.2017.

Atletiku biciklizam i plivanje ne gledam...previse dopinga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije