Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NAČIN KAŽNJAVANJA

Dopingirani borci odsad će financirati program borbe protiv dopinga

'LAS VEGAS, NV - DECEMBER 30:  Alistair Overeem (right) punches Brock Lesnar (left) during the UFC 141 event at the MGM Grand Garden Arena on December 30, 2011 in Las Vegas, Nevada.  (Photo by Donald
'Donald Miralle/Zuffa LLC'
04.06.2015.
u 23:22

Program će provoditi Američka anti-dopinška agencija (USADA), a radi se o neprofitnoj udruzi koju američki Kongres prepoznaje kao službenu anti-dopinšku agenciju za olimpijski sport u SAD-u.

Borilačka organizacija za slobodnu borbu UFC je otkrila da bi novi, vrlo rigorozni "anti-doping" program, trebao krenuti s primjenom već 1.srpnja. Kazne će biti drakonske, piše FightSite.

Program će provoditi Američka anti-dopinška agencija (USADA), a radi se o neprofitnoj udruzi koju američki Kongres prepoznaje kao službenu anti-dopinšku agenciju za olimpijski sport u SAD-u. Upravo ta je institucija odgovorna za "predstavljanje" Amerike u Svjetskoj anti-dopinškoj agenciji, poznatoj WADA-i.

Ukoliko se zaista bude provodio, ovaj program bi trebao drastično promijeniti stanje u elitnoj promociji. Kazne su izuzetno drakonske te bi već prvi prekršaj mogao rezultirati i suspenzijom u trajanju do četiri godine. Prema onome što se moglo čuti na press konferenciji, USADA će godišnje provesti 2750 doping testova, a program će nadgledati Jeff Novitzky od strane UFC-a.

Kazne za specificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj - dvije godine suspenzije s mogućnošću dodatne dvije godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slučno

drugi prekršaj - dvostruka kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj - dvostruka kazna u odnosu na drugi prekršaj

Kazne za nespecificirane nedozvoljene supstance:

prvi prekršaj - jedna godina s mogućnošću divje dodatne godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping skandala i slučno

drugi prekršaj - dvostruka kazna u odnosu na prvi prekršaj

treći prekršaj - dvostruka kazna u odnosu na drugi prekršaj

Osim ovih drakonskih kazni, sportaši koji su pali na doping testu će biti diskvalificirani ukoliko imaju zakazan meč, uzet će im se titula, a ukoliko su UFC prvaci, bit će maknuti s rang ljestvice i bit će novčano kažnjeni. Novac od kazni bi se trebao upotrebljavati za dodatni razvitak anti-doping programa i edukaciju boraca.

Novost je i program za "zviždače", one borce koji imaju informacije o zlouporabi dopinga i drugih nedozvoljenih sredstava, kod njihovih kolega. Njima će biti omogućeno da ukažu na nepravilnosti i izađu u javnost.

Iz USADA-e obećavaju potpunu transparentnost, a agencija ima apsolutnu autonomnost u odnosu na UFC u smislu koga će se i kada testirati.

Ovo, ukoliko se u ovom obujmu bude primjenjivalo, jest zaista revolucija za elitnu svjetsku MMA promociju koja je očito procijenila da "ovako više ne ide". Učestali padovi na doping testovima i najvećih njihovih zvijezda su negativno utjecale na imidž najveće svjetske MMA organizacije. To sada moraju hitno popraviti ukoliko žele naprijed.

>> Jonesu oduzet pojas! Cormier i Johnson bore se za novog prvaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije