Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIJAN BULJAT:

U Hajduku se stalno nešto mijenja, a ne promijeni se ništa

Marijan Buljat
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/6
15.12.2016.
u 12:55

– U ovakvim je derbijima uvijek domaćin blagi favorit. Šanse za pobjedu procijenio bih, recimo, na 55:45 za Hajduk. Bit će to neizvjestan okršaj, Dinamo se polako diže i dolazi k sebi, Hajduk je s novim trenerom iščupao pobjedu u Vinkovcima, pa i jedni i drugi puni optimizma čekaju derbi.

Nekadašnji Dinamov i Hajdukov nogometaš Marijan Buljat (35) prije pet godina okončao je igračku karijeru, obilježenu nevjerojatnim pehovima. Baš kad je zakucao na vrata A reprezentacije, na treningu u Dinamu, u siječnju 2007. godine, nesretno mu je uklizao i slomio lijevu nogu Eduardo da Silva!

Ozljeda je prekinula Buljatov razvoj, dugo se oporavljao, pa je prešao u Hajduk. A onda u srpnju 2010. godine, sličan peh – na treningu mu je Jonjić slomio desnu nogu i godinu kasnije Buljat je prestao igrati nogomet...

Draži mu je Hajduk

– Prošle sam jeseni, u rujnu, odigrao tri utakmice za veterane Arbanasa na završnom turniru prvenstva Hrvatske i to je bio moj jedini dodir s kopačkama u posljednjih pet godina – rekao nam je Buljat koji u Zadru vodi kafić “The Bar”, a bavi se i menadžerstvom – zastupnik je Marka Roga i Dominika Livakovića!

Buljatu je, kao i većini Dalmatinaca, draži Hajduk, ali u Dinamu je proživio ljepše nogometne dane...

– Neusporedivo ljepše, osvojio sam šest trofeja, tri prvenstva, dva kupa i superkup te se afirmirao kao igrač. A u Hajduku sam ostvario dječački san zaigravši za bijele. Iako sam imao mnogo peha, lijepa su sjećanja na igračke dane.

Kakav derbi na Poljudu možemo u subotu očekivati?

– Kao i uvijek, derbi pun tenzija, nervoze, borbe... Nadam se da će biti znatno više dobrog nogometa nego priča o suđenju, očekujem sjajno ozračje i da svi uživamo.

Tko je favorit?

– U ovakvim je derbijima uvijek domaćin blagi favorit. Šanse za pobjedu procijenio bih, recimo, na 55:45 za Hajduk. Bit će to neizvjestan okršaj, Dinamo se polako diže i dolazi k sebi, Hajduk je s novim trenerom iščupao pobjedu u Vinkovcima, pa i jedni i drugi puni optimizma čekaju derbi.

Zašto je Dinamo ove jeseni zaronio u krizu?

– Poboljšala se i konkurencija, Rijeka se dobro posložila. A Dinamo je prodao najbolje igrače i nije doveo adekvatne zamjene. Dinamov je veliki problem neefikasnost, nevjerojatno je to što se događa s Henriquezom... Ona moja generacija imala je nekoliko pravih golgetera, a sad je sve u igri prema naprijed na leđima Soudanija i Fernandesa, to je za njih pretežak teret. K tome, plavi su bili opterećeni Europom, javio se i umor... No dolaskom Peteva, koji je očito dobar trener, osjeća se pozitivni pomak.

A Hajduk? Dojam je da se u Splitu godinama vrte u začaranom krugu...

– Stalno se nešto mijenja, svakih šest mjeseci dolaze promjene, a ne promijeni se ništa! I sve dok ne bude novca za kupnju pravih pojačanja neće biti dobro. Cijela je Dalmacija uz Hajduk, svi bismo željeli da se klub napokon digne i ravnopravno konkurira za naslov.

Dinamo može stići Rijeku

Što bi moglo presuditi u derbiju?

– Hajdukova je prednost u vrućem mentalitetu i domaćem ozračju na Poljudu, a Dinamov je adut iskustvo. I tko bude mirniji, tko se orijentira na igranje nogometa, bit će u prednosti. Iz osobnog iskustva reći ću vam da mi je uvijek lakše bilo igrati derbije u gostima! Manji je pritisak i imperativ pobjede, lakše se igra.

Ako Dinamo ne upiše sva tri boda, a Rijeka pobijedi Istru na Rujevici, bi li prvenstvo bilo odlučeno – tada bi Riječani pobjegli na osam ili devet bodova?

– Daleko je još do odluke! Siguran sam da će se plavi pojačati na zimu i neće se predati. Nadalje, Dinamo ima pobjednički mentalitet, zna pobjeđivati u serijama, a tek ćemo vidjeti može li to Rijeka na proljeće. Dosad to nije mogla, a Dinamo jest, 11 uzastopnih naslova dovoljno govori o pobjedničkom mentalitetu maksimirskog kluba. Bit će dinamovci na proljeće i odmorniji, nema više nastupa u Ligi prvaka i siguran sam da nas očekuje zanimljivo proljeće – zaključuje Buljat.

Komentara 5

HO
Hotspot
13:07 15.12.2016.

dinamov je adut iskustvo?? pa dinamo igra s valjda najmlađim sastavom u HNL-u!

DU
Deleted user
16:12 15.12.2016.

Najjača desna strana dinama u zadnjih 25 godina - buljat & etto

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
16:36 15.12.2016.

Hvala Bogu da posle nepravedne i prebrze smjene kvalitetnog europskog trenera Marijana Pušnika našeg Hajduka sada sa klupe vodi drugi europski stručnjak jer to daje nadu da če naš balkanski derbi izgledati kvalitetniji, kulturniji i sa bar ponešto europskog šarma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije