Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raritet

Trener Dinama uz bok Ronaldu! U 91 godinu to je uspjelo tek trojici!

Alen Peternac
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
24.04.2020.
u 21:07

Alen Peternac jedini je Hrvat koji je u istoj sezoni zabio Realu, Barci i Atléticu, ali i jedini koji je u Primeri zabio pet golova u gostima! To su uspjeli još samo C. Ronaldo i Merodio

Nakon Nenada Bjelice, Dinamo u svome novome stručnome stožeru ima još dvojicu trenera sa španjolskog govornog područja: Igora Jovićevića i, naravno, 48-godišnjega Alena Peternaca, nogometaša koji je od 1995. do 2002. godine nastupao za tri španjolska kluba, Valladolid, Zaragozu i Murciju.

I opet, nakon Nenada Bjelice (koji je to učinio u dresu Albacetea), Dinamo ponovno u stožeru ima čovjeka koji je kao igrač srušio Barcelonu na Nou Campu. No Alen Peternac uspio je u srcu Katalonije ono što nije uspio nijedan hrvatski nogometaš, a to je na Nou Campu postići čak dva pogotka za pobjedu svojega Valladolida.

>>>> BBB dobili bitku, na Valentinovo 2000. vraćeno ime Dinamo

Zbilo se to 9. studenoga 1997. godine, kada je mali klub pod vodstvom sjajnog hrvatskog trenera Sergija Krešića sa 2:1 šokirao jednu od najvećih momčadi toga vremena, s Van Gaalom na klupi i Figom i Rivaldom u momčadi.

Najbolji strijelac Valladolida

No to nije sve; naime, Alen Peternac, kao jedini hrvatski nogometaš u povijesti, može se pohvaliti kako je u istoj sezoni Primere zabio Barceloni, Realu i Atléticu. Dakle, najjačemu Atléticu u povijesti, s Antićem na klupi, zabio je dva komada u Madridu još 1996., ali i još jednom - u pobjedi Valladolida kod kuće 2:1, u siječnju 1998.

A dva mjeseca kasnije, Valladolid i Real Madrid (budući europski prvak te sezone) odigrali su 1:1, a strijelci u toj utakmici bili su Peternac i Šuker. Upravo su ova dvojica najbolji hrvatski strijelci u Primeri: Alen kao prvi topnik Valladolida u povijesti ima okruglih 50, a Šuker čak 114 pogodaka na kontu.

Idemo dalje, ni tu nije kraj Peternacovim bravurama u Primeri. Primjerice, Alen je jedini hrvatski nogometaš koji je u tom natjecanju postigao pet pogodaka na utakmici! Dogodilo se to 19. svibnja 1996. godine kada je petardu isporučio kao igrač Valladolida na gostovanju u Oviedu (8:3). Zanimljivo, osim Alena, samo se još dvojica nogometaša mogu pohvaliti kako su u Primeri zabila pet komada u gostima: Cristiano Ronaldo 2015. i Armando Merodio 1959. godine, nekad napadač Athletic Bilbaa.

Alen Peternac na spomenutoj je utakmici postigao čak četiri pogotka iz jedanaesteraca, što je domet kojim se rijetko tko može pohvaliti. I još nešto: Alen je u karijeri ukupno pucao 16 kaznenih udaraca i nijednom nije promašio. Taj će zaista imati što pričati svojim unucima...

Kad smo već kod nogometaša koji su postigli pet komada na jednoj utakmici, pretraga po specijaliziranim web-portalima otkrit će impresivan popis majstora s takvim dostignućem: Klose, Ronaldo, Messi, Falcao, Berbatov, Defoe, Morientes, Shearer, Andy Cole, naravno i Peternac, ali rijetko će se tko sjetiti da je to uspjelo još dvojici hrvatskih nogometaša: Andreju Kramariću u dresu Rijeke  2014. protiv Lokomotive te Goranu Vlaoviću, i to čak dva puta!

Nekadašnji Peternacov suigrač u Dinamu Vlaović u dresu Panathinaikosa zabio je pet komada Panahaikiju u pobjedi 8:0 (2001. godine), ali i Pazinki u dresu Dinama 1993. godine (10:1).

No, vratimo se Alenu Peternacu, koji prvi put ulazi u stožer prve momčadi, ne samo kao nekadašnji veliki igrač, nego i kao dugogodišnji bliski prijatelj Igora Jovićevića, ali i samozatajni kum Zorana Mamića, s kojim je nekada igrao u Dinamovim juniorima. Alenov transfer u Valladolid 1995. godine jedan je od prvih menadžerskih poslova Zdravka Mamića...

Stožer pun legendi

Osim Peternaca, najatraktivnije ime u novome stožeru svakako je Damir Krznar, jedan od najtrofejnijih Dinamovih igrača, čovjek koji je sudjelovao u osvajanju čak šest naslova prvaka!

Krznar je u Dinamu prošao sve, i Cicu, i Barića, i Ardilesa, a kao igrač svlačionicu je dijelio s nekim od najvećih hrvatskih nogometaša: Prosinečkim u Dinamu i Modrićem u Interu.

Zamislite kada Jovićević, Peternac i Krznar sjednu za stol i počnu prebirati po uspomenama... 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar CarolIA95
CarolIA95
15:34 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
22:55 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar SusanRS96
SusanRS96
18:40 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije