Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva sutkinja u HNL-u

Trči norme kao i muškarci, a uskoro bi mogla suditi i Ronaldu

28.10.2015., Zagreb - Hrvatski nogometni kup, osmina finala, NK HASK - NK Osijek. Sanja Rodjak Karsic. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/3
30.10.2015.
u 16:26

Isprva mi je bilo teško, pogotovo psihički, jer žene još nisu do kraja prihvaćene u nogometu...

Sutra će se na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, na utakmici Lokomotive i Osijeka, ispisati nogometna povijest.

Sanja Rođak-Karšić (32) postat će prva sutkinja koja će pravdu dijeliti na utakmici HNL-a. Sanja će mahati zastavicom, bit će pomoćnica kolegi Bruni Mariću.

Imamo čak 16 sutkinja

– Suđenjem sam se počela baviti sasvim slučajno. Nogomet mi se uvukao pod kožu dok sam od malih nogu pratila oca na nogometne terene, a kako nije bilo kluba u blizini, tata mi je predložio suđenje. Prvo sam 2001. položila za suca pripravnika, dvije godine kasnije za regionalnog, 2005. za saveznog, a 2009. postala sam Finin sudac – izjavila je za HNS Sanja Rođak-Karšić.

Iza Sanje je već puno uspjeha, a bila je dio sudačke postave na tri utakmice SP-a za nogometašice u Kanadi ove godine. Mahala je zastavicom na utakmicama Kanade i Kine, zatim Nigerije i SAD-a te naposljetku i u četvrtfinalnom dvoboju Australije i Japana.

Put do elite za Sanju nije bio lak jer u Hrvatskoj je zviždaljka na nogometnim terenima sve do prije 15-ak godina ipak bila rezervirana samo za muškarce.

– Bilo je naporno i teško, zahtijevalo je dosta odricanja, ali drago mi je što sam ustrajala jer se trud na kraju isplati. Doživjela sam različite utakmice, od divnih do manje lijepih trenutaka na travnjacima. Općenito je žena na nogometnim terenima teže prihvaćena, no ugledala sam se na svoje kolegice koje su se borile u tim vodama godinama – rekla je Rođak te opisala kakva je pozicija sutkinja u hrvatskom, pa i svjetskom nogometu:

– Naravno, žene još nisu sto posto prihvaćene, no s kolegicama se trudim pokazati da to volimo i radimo sa srcem. Vjerujem da su kolegice prije nas prolazile teži put, a svaki naš današnji uspjeh otvara nova vrata za buduće kolegice.

Glavni tajnik komisije sudaca za Hrvatsku Ivan Košutić jedan je od onih koji "gura" sutkinje.

– Sutkinje su puno preciznije, manje griješe od muških kolega. Imaju osjećaj da ih se podcjenjuje pa su koncentriranije na utakmicama jer se žele dokazati – kaže Košutić.

Sutkinja je u najvišim ligama hrvatskog nogometa sve više, Rođak-Karšić sada je u 1. HNL, Budimir je u 2. ligi (čak i kao glavna sutkinja!), a u 3. ligi ukupno je 14 sutkinja.

Imali delegatkinju u LP-u

– Veliki je uspjeh kada žene sude u 1. i 2. ligi, pogotovo kada se zna da su morale istrčati jednaku normu kao i muški kolege – otkriva Košutić i dodaje:

– Sutkinje su u Hrvatskoj jako perspektivne, primjerice Lada Rojc sudila je na ženskom SP-u, Euru i OI.

A uskoro bi Hrvatice mogle suditi i najboljim europskim nogometašima!

– Želja nam je da Rođak-Karšić priključimo nekom našem europskom sucu poput Ivana Bebeka pa da sudi utakmice Europske lige i Lige prvaka – otkrio je Košutić.

A to bi značilo da će uskoro možda suditi i Ronaldu, Messiju, Modriću...

A da su Hrvatice uspješne u nogometu, potvrđuje i podatak da je delegat na prošlogodišnjem finalu ženskog LP-a bila naša Ivančica Sudac.

>>Ona je prva pomoćna sutkinja u Prvoj HNL!

Komentara 7

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
17:48 30.10.2015.

puno sreće i što manje 'spornih 'odluka..... nadam se da će biti dobro prihvaćena kao sudac i kao autoritet na terenu od svih sudionika. još jednom, puno sreće

Avatar Mordekaiser
Mordekaiser
17:49 30.10.2015.

primi se kuhinje

Avatar Idler 3
Idler 3
18:43 30.10.2015.

Žene su neprihvaćene u nogometu iz jednostavnog razloga kaj ga ne kuže. Isto je i s polovicom sudaca koji se dohvate fućkaljke iako nemreju "dva na nozi". Sudit je zapraf jako jednostavno ak si prethodno igral nogomet pa imaš osjećaj za igru no bivši igrači rijetko ideju u suce i tu se krug zatvara. Gospođi puno sreće, ak je stvarno dobra, a ne ispunjavanje ženske kvote !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije