Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN ROĐENDAN, BOYSI!

Tradicija bunta: Ni s milicijom nisu ratovali kao s Canjugom i Mamićem

Zagreb: BBB postavio transparent na tribini tijekom utakmice GNK Dinamo - Rapid
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
05.11.2021.
u 07:00

O Boysima su mišljenja uvijek bila podijeljena, za neke su bili čuvari grada i najsvetijeg kluba, za neke huligani, no činjenica je da su se svih proteklih 35 godina držali poruke s transparenta koji i danas stoji na svakoj utakmici: “Dinamo svetinja”

Nakon što su dan prije bakljadom “zapalili” grad, na čemu su im Dinamovi igrači zapljeskali pod maksimirskim zapadom, Bad Blue Boysi su 35. rođendan obilježili i na jučerašnjoj utakmici s Rapidom.

O Boysima su mišljenja uvijek bila podijeljena, za neke su bili čuvari grada i najsvetijeg kluba, za neke huligani, no činjenica je da su se svih proteklih 35 godina držali poruke s transparenta koji i danas stoji na svakoj utakmici: “Dinamo svetinja”.

Za tu su svetinju prvo stavljali glavu pod milicijski pendrek, kasnije ratovali s Canjugom radi represije zbog imena Dinamo, a potom je uslijedila najdugovječnija borba, koja je tek napola dobivena – borba protiv Zdravka Mamića, odnosno njegova načina vođenja kluba: “Dinamo, to sam ja”.

Kada su u proljeće 1986. u kafiću “Kalnik” Peki, Dugi, Branko, Macko, Ćos, Mac, Hasan i drugi osnovali navijačku skupinu Bad Blue Boys, teško da su mislili da će im, sada već gotovo polovicu godina postojanja skupine, glavna preokupacija biti borba protiv jednog čovjeka. I da će im biti puno teža nego svojedobno borba protiv jugoslavenske milicije.

04.11.2021., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Europska liga, skupina H, 4. kolo, GNK Dinamo - Rapid Wien.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Pogurali USKOK Mamićima

A sigurno nisu mislili da će ih ta borba dovesti do toga da se odreknu osnovnog navijačkog užitka, odlaska na utakmice. U ljeto 2010. godine, nakon zagrebačkog poraza od Sheriffa iz Tiraspola i smjenjivanja tadašnjeg trenera i jednog od miljenika BBB-a Velimira Zajeca, sjever je odlučio – idemo u bitku do posljednjeg čovjeka. I odlučili su tada Boysi bojkotom odlaska na utakmice pokazati što misle o jednoumlju u Maksimiru.

Već tada Dinamo je sastavljao crne liste za navijače kojima je branio ulazak na stadion, a Zdravko Mamić pokušao je Bad Blue Boyse do kraja uništiti tako što je kupio dio viđenijih navijača kako bi razjedinio navijačku skupinu. No, Buldog ipak nije prestao režati. Doduše, bio je manje glasan, ali i dalje borben. Počela je potom i pravna borba, navijači su osnovali udrugu Zajedno za Dinamo (ZZD). U toj inicijativi tada su se okupili ne samo pojedini Boysi već i predstavnici svih s tribina koji misle i žele isto – da Dinamo bude klub svih dinamovaca, a ne privatni bankomat jedne obitelji i njezinih poslušnika.

I baš je ta udruga, pokazalo se kasnije, najzaslužnija za uhićenje te kasnije i za procesuiranje Zdravka Mamića, kojeg je USKOK, zahvaljujući neupitnim dokazima na koje je ukazala udruga Zajedno za Dinamo, prvi put uhitio 2015. godine i smjestio ga u Remetinec. Tada je počelo češljanje kluba, prikupljanje dokaza zbog kojih je Zdravko Mamić na kraju i pravomoćno osuđen, što je rezultiralo njegovim bijegom u Međugorje.

Promatraču sa strane učinilo se da su Boysi tu bitku tada napokon dobili, no Mamićev je utjecaj u Dinamu i dalje jako velik, a klub i dalje ne djeluje onako kako bi po zakonu morao djelovati, a to je – jedan član, jedan glas. I zato je otpor prema sadašnjem klupskom vodstvu i dalje jak, a Dinamo je i dalje jedan od rijetkih klubova u svijetu koji bi najradije ukinuo svoju navijačku skupinu.

04.11.2021., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Europska liga, skupina H, 4. kolo, GNK Dinamo - Rapid Wien.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Igrači opet mogu na sjever

No, europski uspjesi u protekle tri godine barem su spojili igrače i Bad Blue Boyse, igračima više nije zabranjeno nakon utakmice doći i zahvaliti sjeveru na podršci. I to je veliki napredak, jer bez brojnih Bad Blue Boysa na tribinama nema ni velikog Dinama.

Nisu Boysi nikad bili Bečki dječaci, radili su i stvari koje se ne mogu tolerirati (veliki navijački neredi u Bergamu, Auxerreu, Milanu, Pragu, Temišvaru...), ali i tada bili su čuvari “svetog imena Dinamo”. Koliko god ponekad bili zločesti, za njih je Dinamo uvijek bio svetinja. Hoće li, odnosno kada će dobiti bitku za demokratskiji Dinamo tek ćemo vidjeti, ali nadamo se da se više nikada neće ponoviti da ih vlastiti klub pokuša uništiti. Jer, sjever nisu samo huligani, sjevernom tribinom prošli su brojni sveučilišni profesori, liječnici, pravnici, radnici, ukratko svi slojevi društva. Velika ljubav prema Dinamu, koju danas prenose i na svoju djecu, kod mnogih je uglavnom počinjala baš na sjevernoj tribini, među Boysima. I čak i uz povremene izgrede koje su radili, prvenstveno su pridonosili tome da Dinamo postane još veći. Dečki, sretan vam 35. rođendan!

Komentara 11

NA
Nacionalneevide
08:24 05.11.2021.

pa kad su ekspozitura duboke države.ratovali su oni protiv canjuge i mamića jer su canjuga i mamić smetali ,,tehnokratskom,, dijelu hdz a(šeks,gregurić,mateša,škegro).sjećamo se kako su jednog viduku uz pomoć ,,neovisnih medija,, doveli do živčanog sloma a viduka u engleskoj zabioabio golova koliko svi hrvatski napadači zajedno ..ta svi to znamo..čudo ne ratuju protiv francuskih koncesionara na aerodromu,njemačko austrijskog konzorcija koji preko pročistača pelješi zagrepčane,styria grupe,kluba u slovenskoj,uništavanja zagrebačke industrije..sve se zna..koga vi zamajavate pričom o nekim dečkima iz kvarta kojise kao bore za ,,čistoću,, u društvu.....

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
09:19 05.11.2021.

Bojkot dolaska na utakmice je najbolje sto se moglo Dinamu dogodit , Dinamo najbolje rezultate ostvaruje pred praznim tribinama , BBB su bili oruzje stranih sluzbi za borbu protiv Tudmana i svih kojima smeta Hrvatska , kako nekome moze smetat ime Croatia , nisam za Mamica ali covjek je sposoban menadzer i stvoritelj Dinama kakvog imamo a BBB su nesta najgore sto se moglo dogodit Dinamu

IL
ilustrator
10:45 05.11.2021.

82. su nas milicajci poredali u podrumu đorđićeve i spominjali majku, boga, ćiru, prijetili zatvorom... danas djeca tih milicajaca i djeca vječno ugroženih čine jezgro bbb. ne bu išlo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije