Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOTTENHAM Hrvatski prvak gost je jednoga od najtrofejnijih engleskih klubova

Tottenham veći i od Chelseaja

06.11.2008.
u 09:29

Iako Tottenham danas ni izbliza nije momčad pred kojom bi dinamovcima trebala klecati koljena, modri moraju respektirati činjenicu da gostuju kod jednoga od najvećih engleskih klubova, na travnjaku kojim su hodale legende poput Engleza Greavesa, Clemencea, Gascoignea, Hoddlea, Waddlea, Linekera, Sheringhama..., Irca Jenningsa, Argentinaca Ardilesa i Ville, Škota Archibalda, Francuza Ginole, Nijemca Klinsmanna...

Deset velikih trofeja
Tottenham Hotspur jedan je od deset engleskih klubova koji su osvajali europske trofeje, ima Kup Uefe iz 1971. i 1984., te KPK 1963. (prvi engleski trofej u Uefinim natjecanjima), ali i spada među pet najtrofejnijih klubova najjače lige svijeta. U tom odabranom društvu su još Liverpool, Manchester United, Arsenal i Everton, a Tottenham je ušao zahvaljujući deset velikih trofeja: dva naslova prvaka i čak osam osvojenih kupova. Spursi su po tome veći i od prebogate Chelse.

Na isti dan kada je prije dvije godine prvi put izabran za Dinamova trenera, Branko Ivanković vodi 22. europsku utakmicu. Šesti je trener koji modre vodi u Engleskoj, a samo dvojica, Ivica Horvat 1967. i Osvaldo Ardiles 1999., ostala su neporažena. Kada bi Ivanković izvukao 0:0 kao ta dvojica, vjerojatno bi pozvao rundu za cijeli White Hart Lane.

Priprema za City
U ne baš slavnoj europskoj epopeji, Ivanković ima jedan veliki rezultat. Od trenera koji pobijedi Ajax u Amsterdamu u životno važnoj utakmici, u Londonu imamo pravo tražiti novo čudo. Jer, to je za njega najlakša utakmica. Nema rezultatskog imperativa, porazom ne gubi baš ništa, a bod mu možda donosi proljeće u Europi.

Njegova velika šansa je i to što Tottenham Uefinu ligu tretira kao nužno zlo. Vjerojatno ne bi bilo tako da slavni klub nije prikovan za dno ljestvice Premijerne lige i njegova osnovna zadaća je zadržati status u elitnom društvu. Dinamo je Spursima tek priprema za nedjeljnu utakmicu s Manchester Cityjem.

U prebogatoj povijesti, Tottenham je dva puta naletio na istoga hrvatskog predstavnika. Hajduk je pao u polufinalu Kupa Uefe 1984. (1:2, 1:0), te 1991. u 1. kolu Kupa kupova (0:1, 2:0). Prvo i jedino gostovanje u Hrvatskoj (1991. Hajduk je bio domaćin u Linzu) Englezi pamte po zaklanom pijetlu u poluvremenu poljudske utakmice.

Bokšić zabio na Laneu
Do dolaska Luke Modrića, u Tottenhamu nije igrao niti jedan hrvatski nogometaš, a jedini naš igrač koji je zabio gol na White Hart Laneu bio je Alen Bokšić u dresu Middlesbrougha prije sedam godina.

Od Dinamovih igrača, na White Hart Laneu nastupio je Igor Bišćan, čak tri puta u 2004. godini. U ta tri nastupa s Liverpoolom niti jednom nije pobijedio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije