Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKANI FORMULE 1

Tko je najdominantniji: Fangio, Schumacher ili Vettel?

Vettel (1)
Foto: Reuters/Pixsell
29.10.2013.
u 13:30

Fangio je žvakao listove koke kako bi na utrkama ostao budan, Schumacher je noćima visio iznad mehaničara i maltretirao ih provjeravajući kako su zategnuli šarafe, a Vettel bi za pobjedu izbacio i vlastitog kolegu...

Na papiru velikani su se poravnali. Elitni dvojac – Juan Manuel Fangio i Michael Schumacher – dobio je društvo, Sebastiana Vettela kao trećeg vozača koji je uspio naredati četiri titule prvaka zaredom. Svaki je dominirao u svoje doba i treba im svima skinuti kapu. Međutim, u ljudskoj je prirodi željeti znati tko je od njih ipak bio najbolji.

Da će biti velikani, nitko ne bi rekao sinu talijanskog emigranata Fangia koji je u Argentini uzgajao rajčice, Rolfovu sinu Michaelu koji je u Njemačkoj radio na građevini, pa ni Sebu, stolarovu \"malom\" koji je maštao o pjevačkoj karijeri. Ekipa je posve različita. Fangio je žvakao listove koke kako bi na utrkama ostao budan i pobijedio, Schumacher je noćima visio iznad mehaničara i maltretirao ih provjeravajući kako su zategnuli šarafe, a Vettel bi za pobjedu izbacio i vlastitog kolegu... Uspoređujući ih, u obzir trebamo uzeti i doba u koje su vozili.

U Fangiovo vrijeme (1950.-1958.) pogreška na stazi značila je kraj. I to života... U osam sezona, koliko je vozio, u bolidima je poginulo 13 vozača! Fangiu u prilog ide i to što je naslove osvajao u različitim automobilima, odnosno u koji god bi sjeo, bio to Alfa Romeo, Maserati, Mercedes ili Ferrari, bio je najbolji. Schumi (1991.-2012.) je titule osvajao i s Fordovim, Renaultovim i Ferrarijevim motorom, a Vettel (od 2007.) je slavio samo s Red Bullom. I po stilu vožnje Argentinac je bio drugačiji, nježan.

– Vozio sam jednako kao što igrate biljar. Opalite li kuglu prejako, to vas nikamo neće dovesti. Oni koji su vozili kao luđaci, ti bi završili na groblju – kazao je Fangio.

Schumi i Vettel agresivniji su prema bolidima, ali i kolegama.

– Učinit ću sve, ali baš sve da donesem pobjedu Ferrariju – govorio je Schumacher.

Istu je filozofiju imao i \"baby Schumi\", što ga nije proslavilo među kolegama. Nevezano za vožnju, Fangio je bio tip koji se nikada nije ženio, a sin Oscar otkrio je tko mu je otac tek nakon prvakove smrti 1995. godine. Iste se godine Schumi oženio Corrinom s kojom ima dvoje djece, a Sebastian Vettel (zasad) ima djevojku. I tu su različiti. Najdominantniji svih vremena? Po nama nepogrešivi Fangio. Stara škola...

>> Vettel i službeno stao uz najveće, Fangia, Prosta i Schumachera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije