Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIO VUŠKOVIĆ

Tko je Hrvat zbog kojeg je izbio veliki dopinški skandal? Bio među najvećim talentima, htio ga Napoli

Nastavlja se su?enje u slu?aju dopinga profesionalnom nogometašu HSV-a Vuškovi?u
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA
1/3
10.02.2023.
u 09:18

Završio je na prestižnom popisu britanskog Guardiana, a u Hajduku se ustalio kod Igora Tudora. Bivši klub Ivice Olića prvo je ga uzeo na posudbu, gdje je zadovoljio. Igrao je i za sve mlađe uzraste hrvatske reprezentacije.

Mario Vušković (21) proživljava najteže dane svoje karijere. U petak se prvi put pojavio se na sudu njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu nakon što je prošle godine optužen za navodni doping, što je izazvalo veliki skandal u tamošnjoj javnosti. Bivši hajdukovac suspendiran je od 15. studenoga prošle godine.

Sredinom prošlog mjeseca rezultati B uzorka potvrdili su rezultate A uzorka na eritropoetin. Vušković je otišao na poligrafsko ispitivanje u Englesku kako bi dokazao nevinost. Bild navodi da je prošao detektor laži, što znači da je manje od jedan posto šanse za vjerojatnost da se namjerno koristio dopingom. No, to mu neće pomoći budući da se poligraf ne uzima kao dokaz.

Kako je zapravo izgledala karijera mladog Hrvata do sada? Prve nogometne korake napravio je u RNK Splitu, nekadašnjem prvoligašu, pa prešao u Hajduk 2016. godine. Iako je isprva bio defanzivni vezni, u mlađim kategorijama prebačen je na stopera, poziciju koju igra i danas. I prije nego što je dogurao do prve momčadi na Poljudu, britanski Guardian ga je u listopadu 2018. uvrstio u svoj Next Generation – popis najvećih talenata u svijetu nogometa.

30.01.2021., stadion Poljud, Split - Utakmica 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige, HNK Hajduk - NK Lokomotiva. Mario Vuskovic. rPhoto: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U bijelom je dresu službeni debi upisao u kolovozu 2019. u pobjedi nad Goricom (3:0). U prvih 11 ustalio se kod Igora Tudora, a premijerni pogodak zabio je u lipnju 2020. u porazu protiv Varaždina (3:2). Istodobno je nastupao u različitim mladim kategorijama hrvatske reprezentacije pa ubrzo nakon prvog gola debitirao i za U-21 vatrene

Krajem iste godine pojavila se informacija da ga u svoje redove želi dovesti Napoli, no predsjednik kluba Lukša Jakobušić odlučio ga je zadržati, istaknuvši kako je riječ o projektu kluba. Na kraju je u ljeto 2021. potpisao za HSV. Prvo je stigao na posudbu, a kasnije su ga Nijemci otkupili za tri milijuna eura.

Prema Transfermarktu do danas je za HSV odigrao 37 službenih utakmica i zabio tri gola, uz dvije asistencije. Isti portal vrijednost mu procjenjuje na pet milijuna eura. Za hrvatsku U-21 reprezentaciju do danas je odigrao 15 utakmica i postigao dva zgoditka. 

Što slijedi u njegovu slučaju? Vuškovića čeka treći krug saslušanja koji je zakazan tek u ožujku, a u slučaju da mu se dokaže krivnja, prijeti mu suspenzija do četiri godine. U najtežem slučaju može dobiti i zatvorsku kaznu. 

 

Komentara 1

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
10:26 10.02.2023.

Za nogometaša i još stopera, koji relativno kratke staze trči, je EPO bez veze. Da bi bio djelotvoran morao bi već trčati barem polumaraton ili voziti bicikl nekoliko sati. Nešto tu ne štima, ili mu je netko podmetnuo ili je neka zamjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije