Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANE IGRAČA

Vušković u suzama, HSV ne može vjerovati: 'Uzorak je lažno pozitivan između 80 i 90 posto'

Nastavlja se su?enje u slu?aju dopinga profesionalnom nogometašu HSV-a Vuškovi?u
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA
1/4
09.02.2023.
u 22:56

Suprostavljene strane iznijele su različite priče. Sud je odlučio angažirati vanjskog stručnjaka, Kanađanina u čiju neutralnost sumnja klub s obzirom na to da član radne skupine u Svjetskoj antidopinškoj agenciji. Teški dani za bivšeg hajdukovca, koji u najtežem slučaju može dobiti i kaznu zatvora

Mladi reprezentativac Hrvatske i stoper njemačkog Hamburga Mario Vušković u petak se prvi put pojavio se na sudu njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu nakon što je prošle godine optužen za navodni doping, što je izazvalo veliki skandal u tamošnjoj javnosti. Bivši hajdukovac suspendiran je od 15. studenoga prošle godine.

Sredinom prošlog mjeseca rezultati B uzorka potvrdili su rezultate A uzorka na eritropoetin. Vušković je otišao na poligrafsko ispitivanje u Englesku kako bi dokazao nevinost. Bild navodi da je prošao detektor laži, što znači da je manje od jedan posto šanse za vjerojatnost da se namjerno koristio dopingom. No, to mu neće pomoći budući da se poligraf ne uzima kao dokaz.

Na suđenju su se pojavili i stručnjaci koje je angažirao HSV, koji su uvjereni u nevinost 21-godišnjeg stopera.

- Iz moje perspektive vjerojatnost da je uzorak lažno pozitivan je između 80 i 90 posto - izjavio je stručnjak Lorenz Hofbauer iz Dresdena pred sudom.

09 February 2023, Hesse, Frankfurt/Main: Mario Vuskovic, a player for second-division soccer club HSV, sits in the dock of the German Football Association (DFB) Sports Court for the second day of the trial. A doping test carried out on the player on September 16 revealed the presence of erythropoietin (EPO). Photo: Frank Rumpenhorst/dpa Photo: Frank Rumpenhorst/DPA
Foto: Frank Rumpenhorst/DPA

Ipak, s njim se nije složio dr. Sven Voss, čelnik Nacionalna antidopinške agencije.

- Prema svim kriterijima vjerujem da bi uzorak opet bio 100 posto pozitivan. Jako smo oprezni prije nego što objavimo da je uzorak pozitivan. Naš ugled i posao ovise o tome - rekao je. 

Sud je odlučio angažirati i vanjskog stručnjaka. Kanađanin Jean Francois Naud ima zadatak proučiti cijeli slučaj i donijeti odluku - je li Vušković kriv ili ne. 

- Odluka suda izazvala je ljutnju, razočaranje i negodovanje u HSV-u - navodi Bild i naglašava da HSV ne vjeruje u Naudovu neutralnost s obzirom na to da je on član radne skupine u Svjetskoj antidopinškoj agenciji. 

Što slijedi? Vuškovića čeka treći krug saslušanja koji je zakazan tek u ožujku, a u slučaju da mu se dokaže krivnja, prijeti mu suspenzija do četiri godine. U najtežem slučaju može dobiti i zatvorsku kaznu. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:04 10.02.2023.

Dakle Vuškovićevi odvjetnici traže da se provede DNK analiza urina koji je bio pozitivan na doping kontroli kako bi dokazali da urin nije njegov. Nema točnijeg pokazatelja da li je doping koristio Vušković ili netko treći čiji je urin podmetnut Vuškoviću. A sud se protivi toj metodi !? Znači štite pravog krivca. Očito Nijemca. Na sličan način su i Moniku Seleš poslali u mirovinu u korist Steffi Graf. Atentator nije ni u zatvoru završio.

Avatar joshan
joshan
00:55 10.02.2023.

u svakom slučaju,ovi koji tvrde da je vušković koristio nedozvoljena sredstva su 100% neuvjerljivi...

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
22:11 10.02.2023.

Drogeraš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije