Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOBOJ VELIKANA

Taktičko objašnjenje: Ancelotti i Real su pobjednici nad Guardiolom unatoč remiju

storyeditor/2023-05-10/PXL_NEW_090522_93382484.jpg
11.05.2023.
u 10:14

Real Madrid u prvom dvoboju polufinala Lige prvaka prvi je put ostavio Man. City bez kreirane prilike nakon čak 53 utakmice, a neutraliziran je i Erling Haaland

Prva polufinalna utakmica Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja završila je neodlučenim rezultatom (1:1) zahvaljujući briljantnim udarcima Viniciusa Juniora i Kevina de Bruynea iz daljine. Kad maknemo te bljeskove individualne kvalitete iz cijelog konteksta, utakmica nam, bez obzira na ishod, daje zaključak da ju je trener Reala Carlo Ancelotti fantastično pripremio te poremetio izgradnju Cityjeva napada kao nijedna momčad dosad u 2023. godini.

Igrači Pepa Guardiole u ovoj su kalendarskoj godini gotovo pa nezaustavljivi. Trenutačni niz neporaženosti traje im već 21 utakmicu (17 pobjeda i četiri remija), a u tom su periodu ostvarili poprilično dominantnu gol-razliku – 61:13. Otkako je španjolski nogometni mag u momčad uveo 3-2-4-1 formaciju, malo tko je uspio riješiti tu slagalicu. Vjerojatno je prvi za kojeg se može reći da je u tome uspio - baš Ancelotti.

Kako je Real poremetio City pri posjedu? Ancelotti je znao da zbog 3-2-4-1 formacije City najčešće protiv suparnika ima brojčanu 4:3 prednost u srcu terena, a tako je Guardiola očekivao da će biti i protiv Reala (Stones, Rodri, De Bruyne, Gündogan na Modrića, Kroosa i Valverdea). Međutim, Real je pri Cityjevoj izgradnji napada nesvojstveno visokim presingom Karima Benzeme potjerao Johna Stonesa iz veznog reda na poziciju stopera te tako vratio balans u veznom redu na 3:3.

Također, zbog toga se Ilkay Gündogan iz prednje vezne linije s De Bruyneom morao vratiti u zadnju veznu liniju s Rodrijem kako bi mu pomogao u izgradnji akcija, a Luka Modrić i Federico Valverde taj su dvojac zadnjih veznjaka pritiskali kad god bi bili na lopti u ranijim fazama Cityjeva napada. Uz to sve, malo dublje prema Realovim vratima Toni Kroos u veznom redu pratio je De Bruynea, a čak i kad ga nije mogao pratiti, pozicioniranje Realove formacije bilo je tako da se KDB morao izvlačiti na lijevu stranu kako bi primio loptu, i to nerijetko sasvim u svoju polovinu terena.

Kad se vratimo na prvu fazu Cityjeve izgradnje napada, uočavamo da je stari lisac Ancelotti znao da vanjski stoperi Cityja Manuel Akanji i Kyle Walker nisu dovoljno kvalitetni s loptom u nogama pod pritiskom pa su Realovi krilni igrači, brzi Brazilci Vinicius i Rodrygo, konstantno i intenzivno pritiskali dva Cityjeva braniča kad god bi lopta bila upućena prema njima.

Real je bio i vrlo prilagodljiv tijekom same utakmice zahvaljujući inteligenciji pojedinaca u sastavu. Kad bi City uspio probiti prvu liniju Realova presinga, Madriđani bi se brzo zatvorili u čvrst niski blok od 7 igrača, u kojem su Valverde ili Kroos stali na poziciju trećeg stopera pa su tako stajali kompaktno u obliku 5-2.

Soccer Football - Champions League - Semi Final - First Leg - Real Madrid v Manchester City - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - May 9, 2023 Manchester City's Erling Braut Haaland hugs Real Madrid's Luka Modric after the match REUTERS/Isabel Infantes Photo: Isabel Infantes/REUTERS
Foto: Isabel Infantes/REUTERS

Upravo zbog te kompaktnosti najbolji strijelac u profesionalnom nogometu ove sezone, glavni napadač Manchester Cityja Erling Braut Haaland ostao je poprilično anoniman u Madridu. Imao je 21 dodir na susretu, nije uspio ostvariti nijednu konkretniju priliku, ukupno je zapucao tri bezopasna udarca te dodao loptu samo devet puta. A baš su mnogi spominjali Haalanda kao glavnu prevagu koja će Cityju pomoći prijeći prepreku zvanu Real Madrid u Ligi prvaka.

S disciplinirano postavljenim Realom Guardiola je morao potegnuti određene rizike. To je radio tako da je u napadu City "duplao" na krilima, posebice na desnoj strani, gdje je treći, desni stoper Walker ulazio duboko na Realovu polovinu iza Bernarda Silve. Tek je u takvim situacijama City izgledao nešto opasnije, ali guranje Walkera prema naprijed (ili bilo koga tko u tom trenutku igra na poziciji desnog širokog stopera) nije nešto što je trener Cityja radio ove godine. Tim rizikom otvorio je prostor na lijevoj strani Realova napada, koji su Eduardo Camavinga i Vinicius nekoliko puta uspjeli iskoristiti.

Iako je susret završio bez pobjednika, taktički pobjednici definitivno su Real i Ancelotti. Statistika utakmice govori da je Manchester City imao čak sto dodavanja više na susretu (565:452) te veći posjed (56:44), ali zapravo je Real bio opasnija momčad. Ne samo da su Madriđani imali više udaraca na susretu (13:10) te više očekivanih golova (0,70:0,55) nego su i jedina momčad koja je na susretu uspjela kreirati veliku priliku iz igre. Cityju je ovo prvi put da je na jednoj utakmici ostao bez kreirane velike prilike nakon čak 53 utakmice, što i više nego dovoljno govori o taktički uspješno obavljenim zadaćama domaće momčadi.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će reagirati Guardiola, koji je poznat kao taktički perfekcionist i koji je sigurno primijetio da njegov sad već uvriježeni 3-2-4-1 sustav protiv Real Madrida i Carla Ancelottija jednostavno ne funkcionira. Hoće li "promiješati karte" ili ostati dosljedan sustavu koji im je ove godine donio toliko pobjeda i uspjeha, vidjet ćemo u uzvratu na Etihadu za šest dana.


 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije