Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I u 40. igra

Tajna Ivine dugovječnosti: sportski život, geni i uživanje u onome što radi

08.03.2018.
u 19:32

– Zbog raznoraznih razloga ozbiljan tenis počeo sam igrati tek s 24 godine, što mi je sačuvalo tijelo.

Sve ovisi o ozljedama i plasmanu, ali ako sve bude u redu, igrat ću i s 40 godina – kazao je Ivo Karlović u srpnju 2015. godine u Newportu.

Činilo se tada da je 211 centimetara visoki Zagrepčanin na taj način htio sugerirati novinarima da mu ne dosađuju više s pitanjem “dokad”, no sad je jasno da će Div sa Šalate obećanje i ispuniti.

1/5

Krajem veljače (28.) proslavio je 39. rođendan u krugu obitelji (supruga Alsi, kći Jada Valentina i sin Noah) u svom drugom domu u Miamiju, a sljedećih dana, u 40. godini života, zaigrat će na turniru iz kategorije ATP Masters 1000 u Indian Wellsu.

Nije se baš naigrao na tom turniru (ukupni učinak 10-12, najbolji doseg četvrtfinale iz 2011. i poraz od Nadala), ali s Ivom se nikad ne zna...

Treba zahvaliti mami Gordani

Tko je, uostalom, očekivao da će 2003. u Wimbledonu u prvom kolu izbaciti branitelja naslova Lleytona Hewitta (nakon čega je Ivo mogao sebi kupiti prvi auto). Ili da će u Cincinnatiju 2008. iz turnira izbaciti Rogera Federera.

A Novaka Đokovića pobijedio je čak dva puta, i to dok je Srbin palio i žario teniskim turnirima – 2008. u Madridu i 2015. u Dohi. I jedan je od malobrojnih tenisača koji ima pozitivan učinak s Novakom (2-1). A dva turnira (u Newportu i Los Cabosu) od ukupno osam (uz još 10 finala) osvojio je Ivo s 37 i pol godina na leđima.

Pa, kako u tome uspijeva, u čemu je tajna njegove dugovječnosti?

– Zbog raznoraznih razloga ozbiljan tenis počeo sam igrati tek s 24 godine, što mi je sačuvalo tijelo. A još uvijek uživam putovati po turnirima – objašnjava Ivo.

Njegov otac Vlado pridodat će tome još tri detalja:

– Tri su stvari bitne: nasljeđe, tj. geni, okolina i vlastita aktivnost. Ivo jako puno trenira, sportski živi i umjereno se troši. Ne možemo genima dati veću važnost jer, da su samo oni važni, onda bi sva tri brata Đoković bila prvaci. A to je ipak bio samo Novak. A za Ivine gene više treba zahvaliti mami Gordani, ona se u školi bavila raznim sportovima, odbojkom, rukometom... ona je i fizički jača. Ja sam u petom i šestom razredu obolio na pluća pa sam se morao čuvati neko vrijeme – kaže tata Vlado.

I iskusni teniski vuk Nikola Pilić, kojemu ne može promaknuti ni najmanji detalj u svijetu tenisa, apostrofirao je Karlovićev sportski život.

– Ivo je čudo. S tolikim godinama na leđima on nema ni grama sala – rekao nam je u jednom razgovoru.

S 39 godina i osam dana Karlović je najstariji među prvih 250 tenisača na ATP Touru. Stariji od njega od poznatijih tenisača samo je Tommy Haas (39 godina i 11 mjeseci) na 259. mjestu, ali on je posljednju pobjedu zabilježio još u lipnju prošle godine na turniru u Stuttgartu i praktički je na odlasku.

Ako baš želimo biti precizni, stariji od Ive su i Španjolac Ruben Ramirez Hidalgo (40 godina i dva mjeseca) na 444. te Japanac Takao Suzuki (41 godina i šest mjeseci) na 960. mjestu, no oni već mjesecima ne igraju.

Nestor najstariji s 45 i pol

Tako je u pojedinačnoj konkurenciji, a među igračima parova ima poprilično veterana. Stariji od Ive od poznatijih i bolje plasiranih su braća Mike i Bob Bryan (dan nakon Ive proslavili su 40. rođendan), potom Nenad Zimonjić (41 godina i devet mjeseci) te, kao apsolutno najstariji igrač na Touru, Kanađanin Daniel Nestor s 45 i pol godina.

Nije teško zaključiti da se vijek tenisača produljio, ali malo je onih koji traju na takav način kao Karlović. On, naime, i ove godine ima pozitivnu bilancu, pet pobjeda i četiri poraza, a među igračima koje je pobijedio čak su dvojica iz Top 50. A još je lani odigrao i jedan finale, u Hertogenboschu, te pobijedio sedmog (Marin Čilić) i 12. tenisača svijeta (Jo-Wilfried Tsonga).

Ivo je često u situaciji da na turnirima mora igrati s upola mlađim suparnicima, nekima bi teoretski mogao biti i otac. S jednim takvim sučelit će se i u prvom kolu Indian Wellsa. S druge strane mreže na turniru “u pustinji” naći će se 22-godišnji Nijemac Maximilian Marterer, sada već 73. tenisač na svijetu. Ivo je u ovom trenutku 80., ali u Indian Wellsu ne brani ništa (lani je ispao u prvom kolu porazom od Nishioke) pa može samo napredovati...

Možemo stoga zaključiti da je Ivo Karlović najbolji veteran u povijesti tenisa nakon legendarnog Jimmyja Connorsa. Samo je Amerikanac i s 39 godina na leđima bio u samom vrhu, točnije bio je 49. na svijetu. Eto Ivi novog izazova...

Komentara 1

QQ
qqq
15:58 09.03.2018.

Ivo je legenda, još uvijek nijednom igraču nije drago njega vidjeti s druge strane, iako je trenutno je 80. na listi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije