Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAK 14 PREDSTAVNIKA

Sveopći problem hrvatskog sporta: Htjeli bismo biti najbolji, ali uz minimalna ulaganja

storyeditor/2022-11-09/TomasRio1_pxl_spo_020816.jpg
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
10.11.2022.
u 06:30

Bez obzira na to što je tekvondo pojedinačni sport, i kod nas je važno da netko povuče jer se onda i ostali osjećaju bolje. A s obzirom na to da nam jedne od glavnih violina, Kanaeta, nema, a da Jelić nije u najboljoj formi, nadamo se da će netko drugi povući - istaknuo je izbornik Tomas.

Od ove do sljedeće nedjelje u meksičkoj Guadalajari održat će se Svjetsko prvenstvo u tekvondou na koje je otputovala 18-člana hrvatska ekspedicija. Četrnaest sportaša (osam tekvondašica i šest tekvondaša) i četiri trenera – Laura, Mesarov, Novak te izbornik Toni Tomas.

A s njim smo porazgovarali prije puta u Meksiko te je izrazio zabrinutost zbog stanja u kojem su otputovale perjanice. Zapravo, jedna je uzdanica čak morala ostati kod kuće.

Toniju Kanaetu puknula je potkoljenica pa je završio na operaciji. Matea Jelić nikako da pronađe svoju najbolju formu, a žalila se i na kolateralni ligament, a Bruna Vuletić zbog istegnuća prepona nije trenirala pet dana. Dakle, prilično smo desetkovani, barem kada su u pitanju naše prve violine pa će odgovornost morati preuzeti neki drugi...

Ne zadovoljava me medalja

Doduše, ovo prvenstvo za mnoge će biti neka vrsta usputne stanice jer je u pitanju nadoknada SP-a koji se trebao održati u Kini prošle godine, a sljedeći je na rasporedu već u svibnju sljedeće godine.

– Naše najbolje tekvondaše već sada gledamo u kontekstu kvalificiranja za OI u Parizu. A Kanaet to neće stići učiniti kroz rang-listu pa će se morati pokušati kvalificirati kroz kvalifikacijske turnire od kojih je prvi za 15, a drugi za 19 mjeseci.

Foto: Vecernji.hr

Među 14 izabranih dosta je debitanata na svjetskim prvenstvima, a među njima su i blizanke Duvančić, Bruna i Ivana.

– Bez obzira na to što smo mi pojedinačni sport, i kod nas je važno da netko povuče jer se onda i ostali osjećaju bolje. A s obzirom na to da nam jedne od glavnih violina, Kanaeta, nema, a da Jelić nije u najboljoj formi, nadamo se da će netko drugi povući.

Hoće li ovo natjecanje za neke od tih klinaca biti test spremnosti za olimpijsku priču?

– Hoće, dakako, s time da im na ovom Prvenstvu, u tom kontekstu, nije o glavu. Ovo Svjetsko prvenstvo trebalo se održati u Kini prošle godine, ali nije se održalo zbog pandemije koronavirusa pa se u Meksiku nadoknađuje. Onaj redovni SP je u svibnju 2023. u Azerbajdžanu i tamo će biti jesi ili nisi. Recimo, ja računam na kategoriju do 49 kilograma jer Lena Stojković je dvaput bila seniorska prvakinja Europe i ona je šesta na rang-listi, a Bruna Duvančić je već 14. iako je bodove počela skupljati tek ove godine. Šapina je drugi, a Matea Jelić je treća, no nju čekamo da proigra. Mladi teškaš Paško Božić je 25., no on raste. Ima 206 centimetara i 110 kilograma i nedavno je pobijedio Kubanca koji je bio treći na Olimpijskim igrama, a na svom prvom seniorskom Europskom prvenstvu nadjačao je Makedonca, osvajača olimpijskog srebra u Tokiju.

A računa Tomas najozbiljnije i na rekonvalescente. Već spomenutog Kanaeta, ali i na Doris Pole.

– Doris će se oporaviti od operacije prednjeg križnog ligamenta i počet će se natjecati poslije Nove godine. A tada sa seniorskom tekvondoom kreće i mala Nika Karabatić koja je napunila 16 godina prije mjesec dana. Nadam se da će se i Matea mentalno vratiti. Fizički je ona tu, sjajno radi, no mentalno je zasad vani.

Osim Mateine sportske forme, izbornika muče i neka logistička pitanja.

– Mi moramo stvoriti sustav koji će sve te naše najbolje sportaše držati na okupu. Ne smije se sustav oslanjati na zanos i fanatizam jer ti sportaši dobro funkcioniraju dok žive s roditeljima, no čim se pojave troškovi života i stanovanja, onda onih 10 tisuća kuna nije dovoljno. Pa britanski tekvondo savez ima 28 zaposlenih, a jedna Španjolska ima tri nacionalna centra, a imaju ih i Francuska, Njemačka, Turska, Velika Britanija Rusija, Grčka, SAD, Brazil, Tajland, Tajvan, Kina, Iran... a mi nemamo nijedan.

26.07.2021., Chiba, Japan - Finalni mec u taekwondou u dvorani Makuhari Messe u kategoriji do 67 kilograma, Matea Jelic (CRO) - Lauren Williams (GBR). Matea Jelic sa trenerom Tonijem Tomasom Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Koliko god Tomas bio neraspoložen, mi smo dojma da će i iz Guadalajare biti radosnih vijesti.

– Mene ne zadovoljava medalja, ja priželjkujem da imamo što bolju infrastrukturu. Ne bih volio da nam se dogodi, recimo, što i u atletici sa ženskim skokom u vis. Blanka je osvajala medalje, no iz toga nije proizašao sustav koji bi nam donio stotine curica koje skaču u vis. Malo je za takvo što sluha, sve je to na zanos. Mi bismo htjeli biti najbolji uz minimalna ulaganja, a cijenu uspjeha moraš platiti.

Za vas su sportaši heroji

Nažalost, u hrvatskom je sportu premalo sustavnosti.

– Velika zahvala ide vama medijima jer za vas su sportaši heroji i to je njima veća motivacija nego onih 10 tisuća kuna što skupe mjesečno. Uvijek se kod nas nađe neki talent i onda vi napišete kako se nešto napravilo ni iz čega i to im bude motiv. Treba pronaći motivacijsku formulu čija se jednadžba stalno mijenja, drugačija je nego prije pet godina. Mi u Marjanu smo organizirani kao profesionalci, no ostali klubovi kao da su izgubili interes, ne žele nam konkurirati, ne upuštaju se u okršaj s nama, a to nije dobro. Rade s kadetima i juniorima, a sa seniorima slabo i dugoročno će to biti problem – zabrinut je izbornik. 

>> Sin predsjednika Milanovića veliki je talent: Ima 18 godina i 104 kg, prešao je u najtežu kategoriju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije