Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u jedrenju na dasci

Surferski zlatni raj 
je na otoku Braču

Lena Erdil performing during training in Bodrum, Turkey on July 07th 2011.  // Lukasz Nazdraczew/Red Bull Content Pool // P-20120217-90383 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
01.06.2016.
u 22:00

Zoo Station Bol centar za jedrenje osnovao je Tonči Bulić 1997., a Hojski se pridružio dvije godine poslije

Ovaj otok živi od surfera. Da nije njih, svijet ne bi ni znao za Bol na Braču. Oni su popularizirali tu plažu – odrješito je pričao poduzetnik Boris Hojski “Oki”, koji je sa suradnikom Tončijem Bulićem prvi put u Hrvatsku doveo Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u slalom disciplini, priču donosi Max!

Konkurencija je bila jaka: Barcelona, Hamburg, talijanski Lago di Garda i dr. A eto... prvenstvo će se ipak održati na plaži Mali rat od 6. do 11. lipnja, nedaleko od Zlatnog rata, jedne od najljepših plaža na svijetu, kojoj Hojski nije pronašao konkurenciju u svijetu.

– I Pelješac ima dobre uvjete, Korčulanski kanal. Ali malo je uzak pa nemaju tako velike valove kao mi. Mi smo direktno na vjetru.

Zoo Station Bol centar za jedrenje osnovao je Tonči Bulić 1997., a Hojski se pridružio dvije godine poslije.

Nastupit će stotinjak surfera

– Iduće godine slavimo 20 godina postojanja. Davno je to bilo... onda smo još bili mladi i zgodni – kroz smijeh je dobacio Hojski.

Tih 20 godina proslavit će organizacijom EP-a 2017. A kad su prije desetak godina počeli s organizacijom natjecanja, sponzori su ih zaobilazili u širokom luku jer se tada njegovao umirovljenički turizam pa se promotivne zabave nisu mogle održavati do duboko u noć.

No dečki se nisu dali, organizirali su natjecanja na državnoj razini i prihvaćali organizacije regata Europskog kupa koje nisu profitabilne. U pravilu na njima sudjeluje malo surfera jer, kako Hojski kaže, to je skup sport. A onda su u kolovozu 2014. organizirali prvi slalom EP u Hrvatskoj u kojemu je sudjelovalo 80 sportaša iz 17 država.

Ove godine na SP-u nastupit će ih stotinjak, uključujući Nijemca Vincenta Langera, svjetskog i europskog prvaka. Dolazi i Red Bullova Turkinja Lena Aylin Erdil, aktualna svjetska prvakinja.

– To je amatersko-profesionalno natjecanje pod okriljem Međunarodnog udruženja za utrke na funboardu (IFCA) na kojemu profesionalci skupljaju bodove za ukupni poredak. Jednom kad uđete u IFCA sustav sve ide puno lakše. Za organizaciju smo dobili simboličnu pomoć od općine i turističke zajednice, oni više vole davati za tenis, iako svi zarađujemo od windsurfinga. Većinu natjecanja financirali smo uz pomoć sponzora. Više nas ne zaobilaze – lukavo se nasmijao pa nastavio:

– Imat ćemo i 15 natjecateljica. Inače, kada ih nema dovoljno, natječu se s muškarcima. Ali, mi imamo dovoljno prijava za žensko natjecanje.

Svijetla budućnost

I Hrvatska ima svoje favorite, Enrico Marotti bio je europski prvak 2014., a na istom natjecanju Vedrana Brnčić bila je druga. Iako se neće održavati natjecanje za juniore, valja spomenuti da u mlađim kategorijama imamo talente. Tvrtko Ljutić (13) jedan je od najboljih mladih daskaša Europe, a u svojoj kolekciji ima sve medalje, od zlata do bronce.

A otkud je najbolje pratiti natjecanje? E, tu progovara iskustvo... Obožavatelji windsurfinga u poznijim godinama kažu da se najbolje smjestiti u sjenu šetnice uzduž bolskih plaža otkud “puca” fenomenalan pogled na natjecanje. A za sve one koji neće moći uživo, natjecanje će biti dostupno na livestreamu.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

>>Dok Gaga usavršava surfanje, dečko joj trči maraton na Aljasci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije