Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Belgijski junak

Strupar: Josip Weber je Hrvatima otvorio vrata

09.11.2017.
u 07:49

– Bila su to sjajna vremena hrvatskih napadača, u sedam godina Hrvati su šest puta bili najbolji strijelci lige, triput Weber, zatim Mario Stanić, Robert Špehar, pa Aurelio Vidmar, doduše Australac, ali našeg podrijetla, i zatim ja - kaže Strupar

U 53. godini u svome Slavonskom Brodu preminuo je Josip Weber, veliko nogometno ime, bivši hrvatski i belgijski reprezentativac, sjajan napadač.

Izgubio je borbu s teškom bolesti, a o kakvom je čovjeku riječ najbolje govore oproštajne riječi s naših nogometnih foruma i iz klubova, ali i belgijskog saveza i belgijskih klubova i navijača belgijske reprezentacije.

1/7

Naime, Josip Weber upravo je u Belgiji izgradio veliku karijeru, ondje je triput zaredom bio najbolji strijelac lige,

Zbog Josipa nas vole

– Bio sam u šoku kad me nazvao prijatelj Roko, fotograf iz Slavonskog Broda, i rekao mi je da je Josip preminuo. Još nedavno dobio sam vijest da mu je bolje, da je operacija uspjela... – teško je nalazio riječi Weberov nasljednik Branko Strupar koji je također bio najbolji strijelac belgijske lige.

– Bila su to sjajna vremena hrvatskih napadača, u sedam godina Hrvati su šest puta bili najbolji strijelci lige, triput Weber, zatim Mario Stanić, Robert Špehar, pa Aurelio Vidmar, doduše Australac, ali našeg podrijetla, i zatim ja. Ali, jedan je i jedini bio Josip Weber. Ostavio je velik trag u Belgiji, i nije čudo da su belgijski klubovi nakon njega posezali za hrvatskim napadačima, poslije su ondje bili i Balaban, Perišić... – pričao nam je Branko Strupar.

Vratio se u svoju Slavoniju

Strupar je, baš kao i Weber, igrao za reprezentaciju Belgije. No, Josip je igrao i za Hrvatsku, a kuriozitet je da je bio strijelac za obje reprezentacije. Za Hrvatsku je igrao na australskoj turneji gdje je hrvatska vrsta pod vodstvom izbornika Stanka Poklepovića igrala tri utakmice s domaćinima, a Josip je bio strijelac jednog pogotka.

1/19

– Poslije turneje u Australiji, više me nisu pozivali u hrvatsku reprezentaciju, a nakon tri godine igranja u Belgiji stekao sam uvjete za državljanstvo, pozvan sam u belgijsku reprezentaciju i bio sam jedini Hrvat koji je igrao 1994. na SP-u u Americi. Imao sam 30 godina i nisam više mogao čekati poziv iz Hrvatske. No, žao mi je što nisam bio dio hrvatske reprezentacije u Francuskoj 1998. – rekao je o svojoj odluci Weber.

Josip Weber rođen je 16. studenoga 1964. godine u Slavonskom Brodu. Nogomet je počeo igrati u Podvinju, pa u današnjoj Marsoniji (tada BSK), godine 1985. prešao je u Hajduk, za koji je u dvije sezone odigrao 60 utakmica i postigao 24 pogotka. S Hajdukom je osvojio i kup.

Potom je otišao u vinkovački Dinamo (danas Cibalia), a nakon godinu dana preselio se u Belgiju, u Cercle Brugge, za koji je odigrao više od 200 utakmica i postigao više od stotinu pogodaka, te potom u Anderlecht. Za reprezentaciju Belgije u 11 utakmica postigao je 11 golova. Nakon karijere vratio se u Slavonski Brod, u kojem se zadnje tri godine borio s bolesti. Posljednji ispraćaj tog nogometnog velikana bit će u petak u Slavonskom Brodu. 

Komentara 1

Avatar Abcda
Abcda
14:49 09.11.2017.

Josip je ostavio veliki trag u Belgiji. I kao igrac i kao covjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije