Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLO LEDINSKI

Stigao je konačan kraj Zdravka Mamića. Za potpunu demokratizaciju Dinama nedostaje još jedna stvar

Zagreb: Navijač s prekriženom slikom Zdravka Mamića probio se u hotel
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
25.09.2023.
u 21:42

Ovakav rasplet Skupštine pridonijet će i rješenju pitanja stadiona, jer definitivni odmak od Mamića željela je i visoka politika

Već i prije početka skupštine Dinama bilo je jasno tko je odnio pobjedu. Pola sata prije početka procurila je informacija da Barišićeva struja ima kvorum, pa čak i koji glas više od toga, a kada se na Skupštini nije pojavio nitko od ljudi sklonih Mamiću i Zoriću, bilo je jasno da su potpisali poraz i prije početka Skupštine.

Posljednjih dana vodila se velika bitka za svaki glas, a preokret se dogodio doslovno dan prije Skupštine, kada su "zorićevci" izgubili svaku šansu za dogovor s Barišićem, koji je u nedjelju navečer, nakon utakmice s Rudešom, stisnuo ruku navijačima i tako dogovorio pakt s njima. Prevladao je razum, jer povratak Mamićeve struje u izvršnu vlast Dinama bio bi dugoročno poguban za klub.

Navijači napola zadovoljni

Na kraju navijači nisu dobili ono što su tražili, jer Barišić im je dao samo jednog čovjeka u Nadzornom (tražili su dva), odnosno dva člana u Izvršnom odboru (tražili su četiri). No, navijači se ipak mogu smatrati pobjednicima, pošto bez njih ne bi bili niti kvoruma, niti izabranog Nadzornog i Izvršnog odbora Dinama.

Navijači su morali pristati na kompromis, a na kraju su dobili satisfakciju da ovakav rasplet skupštine znači definitivan kraj Zdravka Mamića u Dinamu. Međugorski bjegunac posljednjih je tjedana bio uvjeren da situaciju s brojem skupštinara može okrenuti u svoju korist, no nije računao da će ga na kraju neki izdati, a precijenio je i mogućnosti svog najisturenijeg čovjeka Damira Zorića. Navodno je Zdravko Mamić već nakon prve Skupštine bio razočaran u Zorića, ali dao mu je drugu šansu. I pritom se, sada je očito, grdno prevario.

VEZANI ČLANCI:

Dinamo će nakon ovakvog raspleta skupštine konačno početi funkcionirati kao normalan klub, sa svim tijelima izvršne vlasti, a nadamo se da će Mamićeva i njegov način funkcioniranja zauvijek ostaviti iza sebe, da ga više nitko od članova uprave ili ostalih članova klupske vlasti neće zvati za savjete.

Nema više ključa podobnosti

Za potpuno demokratizaciju Dinama sada nedostaje još samo novi Statut. On je već napisan, spreman za izglasavanje, a sada je sve na predsjedniku Mirku Barišiću. Vidjet ćemo hoće li Barišić željeti mijenjati postojeći prijedlog Statuta na kojem je osam stručnjaka radilo četiri mjeseca, ili će pristati na sve što je u njemu napisano. Podsjetimo, po prijedlogu tog Statuta Skupština bi brojala 60 zastupnika, a njih 28 birali bi članovi kluba. Bio bi to potpuni odmah od Mamićeva biranja skupštine, u koju se u 95 posto slučajeva ulazilo po kriteriju podobnosti i lojalnosti.

VEZANI ČLANCI:

A onda je ta ista Skupština birala sebi lojalan Izvršni odbor. Novi Statut promijenio bi takvu praksu. Naravno, novi Statut sigurno bi dodatno ubrzao i početka gradnje prvo zamjenskog stadionu Kranjčevićevoj, a onda i glavnog stadiona u Maksimiru. 

Ključne riječi

Komentara 47

BA
bacenheider
21:51 25.09.2023.

Sud za ljudska prava je prihvatio zalbu Zdravka Mamica i sto ce se desiti ako presude u njegovu korist i tko ce placati prouzrocenu stetu?

Avatar Bill Carson
Bill Carson
21:48 25.09.2023.

OK , nema Mamića. Super. Samo nemojte od Dinama napraviti KK Cibonu.

DU
Deleted user
21:53 25.09.2023.

Zdravko Mamić po Hercegovini gradi desetke milijuna eura teške poslove u energetskom sektoru a "postmamićevski" Dinamo u kreditu 20 milijuna eura, igra konferenkcijsku ligu s Zojom,Astanom,Čukaričkim. Što god ljevičari dotaknu u Hrvatskoj postaje odlagalište otpada,divljih svinja,migranata.Kao Zagreb recimo? Plakat će te za ZM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije