Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA NA PREKRETNICI

Statistika otkriva tko je u prednosti: Dinamo je bolji u posjedu, ali ima jedan velik problem

Rijeka i Dinamo remizirali na Rujevici
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/7
25.02.2024.
u 09:30

Rijeci bi sada tri boda dala poguranac ka naslovu, a Dinamu su imperativ, na njemu je možda i veći pritisak. Treba se reći i da Dinamo ima veliku individualnu kvalitetu, ali isto tako mnogo oscilira. Riječani su pak u najboljoj formi, momčad ima viziju, napad, stabilnost

Iako mnogi nogometni stručnjaci pa i sami nogometaši i treneri uvijek ističu kako su najbitnije one "male utakmice", bila bi laž reći da ovaj derbi Dinama i Rijeke - koji nas čeka u nedjelju - nije možda i najbitnija utakmica od svih. Trenutačno je najveća, to je sigurno, a i najzanimljivija u HNL-u.

Momčad s Kvarnera u utrci naslov je s Hajdukom i Dinamom koji ima utakmicu manje. No, znamo tko je i što je Dinamo i kakav niz osvojenih naslova ima iza sebe. Ipak ova godina otvorila je mnoga vrata nekim drugim ljudima. Rijeka i Hajduk to su dobro iskoristili, a posebice Rijeka koja, po mnogima, igra i najljepši nogomet u ligi.

GALERIJA Trenuci za pamćenje: Pogledajte slavlje dinamovaca nakon veličanstvene pobjede

Rijeka i Dinamo remizirali na Rujevici
1/24

Mi smo se malo pozabavili statistikama kada su ova dva kluba u pitanju. Iako utakmicu može odlučiti samo jedan udarac, jedan prekršaj ili jedna lopta, brojke se ne mogu zanemariti u cijeloj priči. Ako ništa drugo, daju pogled na kontekst dosadašnjeg dijela sezone.

Zanimljivo je da je sadašnji trener zagrebačke momčadi - Sergej Jakirović - sezonu započeo baš u Rijeci, a onda je krajem kolovoza ipak odlučio prihvatiti ponudu iz Zagreba. Je li to bila prava odluka, kraj sezone dat će odgovor. Ili pak nedjelja. U svakom slučaju i taj njegov odlazak otvorio je vrata nekom drugom, u ovom slučaju Željku Sopiću koji je ubrzo postao omiljena ličnost na Kvarneru, ali i u ostatku Hrvatske.

Ova dva čovjeka kao i njihova dva kluba sjajno se poznaju. Generalno u HNL-u svi sve dobro znaju pa ni sada nema nekih nepoznanica pred ovaj derbi. No, usporedimo mi ipak ove dvije momčadi. Prema Transfermarktu Dinamova vrijednost procjenjuje se na 70,85 milijuna eura, dok je vrijednost Rijeke praktički upola manja (34,28 milijuna eura).

VEZANI ČLANCI:

Modri su ove sezone u HNL-u odigrali 22 utakmice, zabili 37 golova, a primili njih 19. Imaju i 25 asistencija. Ne ističu se posebno po tim parametrima s obzirom na to da su Riječani odradili 23 utakmice, a dokazali su u njima da su napadački izrazito raspoloženi jer došli su do 47 pogodaka. Zabijaju najviše u ligi. Primljenih pogodaka imaju 19, a asistencija 30. U tom dijelu prednjači Toni Fruk koji ima 10 asistencija po tome je čak među pet najboljih ako ga usporedimo i s ostalim ligama pod okriljem Uefe.

Kada smo kod napada, recimo da momčad Željka Sopića zabija u prosjeku dva gola po utakmici, dok ukupno uputi 17,4 udarca po susretu u ligi. Posjed lopte drži na 51 posto, a točnost dodavanja riječkih igrača je u prosjeku 309 (77,2 %) po utakmici.
Dinamo pak zabija manje, 1,7 golova po susretu te upućuje ukupno 16,4 udarca po utakmici. Posjed lopte nešto je veći, u prosjeku 62 posto, a kada su točna dodavanja u pitanju, po utakmici je to 452 (83,6 %). Što bi značilo da je Dinamo bolji u posjedu, ali nije efikasniji zbog toga.

Kada je obrana u pitanju, Rijeka ima 10 utakmica bez primljenog gola, a po susretu prima ih 0,9. Dinamo pak ima 11 utakmica bez primljenog gola, a prima ih u prosjeku 0,8 po susretu.

VEZANI ČLANCI:

Najbolji pojedinac u Jakirovićevoj momčadi je Bruno Petković, po stranici Sofascore ima prosječnu ocjenu 7,75, dok je kod Riječana to Marko Pjaca s prosječnom ocjenom 7,46. Kada pak gledamo na razini cijelog HNL-a, Sofascore Petkovića drži na najvišoj poziciji, a i njegov Dinamo ima najvišu prosječnu ocjenu od 7,07, Rijeka im 7.

Ovaj derbi dolazi netom nakon završetka zimskog prijelaznog roka. Teško je tu išta uspoređivati jer Rijeka je kompaktna, posložena i investirala je tek u dolazak Mirka Marića koji je došao na posudbu. Momčad iz metropole pak pozdravila je nekoliko novih imena. Arbër Hoxha došao je iz Slaven Belupa, na posudbi je Marko Rog, ali i Japanac Takuya Ogiwara...

Posljednji susret koji su Rijeka i Dinamo odigrali završio je 2:2, a bio je u studenom prošle godine...

Rijeci bi sada tri boda dala poguranac ka naslovu, a Dinamu su imperativ, na njemu je možda i veći pritisak. Treba se reći i da Dinamo ima veliku individualnu kvalitetu, ali isto tako mnogo oscilira. Riječani su pak u najboljoj formi, momčad ima viziju, napad, stabilnost, osim toga dobri rezultati daju momcima dodatan impuls, samopouzdanje i atmosferu koja će se teško narušiti.
Ne treba se zaboraviti ni činjenica da je Dinamo u četvrtak igrao utakmicu Konferencijske lige protiv Betisa u kojoj se zasigurno potrošio,ali s druge strane i napunio optimizmom. Sada - neka bolji pobjedi.

VEZANI ČLANCI:

DINAMO
Vrijednost 70,85 milijuna eura
Utakmice 22
Golova 37
Primljenih golova 19
Asistencija 25
Golova po susretu 1,7
Ukupno udaraca po utakmici 16,4
Posjed lopte 62 %
Točna dodavanja po utakmici 452 (83, 6 %)
Utakmice bez primljenog gola 10
Primljeni golovi po utakmici 0,9
Oduzete lopte po utakmici 13,1

RIJEKA
Vrijednost 34,28 milijuna eura
Utakmice 23
Golova 47
Primljeni golovi 19
Asistencije 30
Golova po utakmici 2
Ukupno udaraca po utakmici 17,4
Posjed lopte 51 %
Točna dodavanja po utakmici 309 (77,2 %)
Utakmice bez primljenog gola 11
Primljeni golovi po utakmici 0,8
Oduzete lopte po utakmici 15,9

VIDEO Bivši nogometaš Bayerna i Dinama o senzacionalnom podvigu Dinama i najavljuje utakmicu svih utakmica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije