Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fažana

Otkriven spomenik legendarnom hrvatskom boksaču Mati Parlovu

Mate Parlov
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
07.01.2018.
u 13:15

Inauguraciji spomenika nazočni su bili, uz dvije unuke, sin Marko i kćer Mira te šira obitelj...

U Fažani je u nedjelju pred više stotina građana među kojima su bili i brojni sportaši otkriven spomenik legendarnom boksaču, najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća Mati Parlovu.

Inauguraciji spomenika nazočni su bili, uz dvije unuke, sin Marko i kćer Mira te šira obitelj, načelnik Fažane Ratomir Korać i njegova zamjenica Ada Damjanac, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese te brojni drugi. 

Mate Parlov
1/23

Korać je naglasio važnost sjećanja na najbolje ljude i sportaše te veliku promociju koju će spomenik legendarnom Parlovu donijeti Fažani. Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu. 

- To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom - rekao je Korać. 

Otkrivanje spomenika održano je na 40. godišnjicu kada je Mate Parlov  osvojio jednu od svojih najvećih boksačkih titula, WBC svjetsku titulu u Milanu, pobijedivši Argentinca Miguela Angela Cuella i tako postao profesionalni prvak svijeta u poluteškoj kategoriji.

Spomenik se nalazi u parku u Fažani, između Šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, nedaleko od kuće obitelji Parlov. 

"Nadam se da i on sve ovo vidi, mislim da je zadovoljan. Otac je tu živio od 1971. godine otkako je sagrađena kuća. Mi kao obitelj smo jako zadovoljni i ponosni što je upravo Fažana ostvarila ono što dogovaramo već duže vrijeme" rekao je Matko Parlov prije nekoliko dana na konferenciji za novinare. 

Impresivni spomenik u bronci, u prirodnoj veličini, visok je s postamentom 240 cm, a visina samog kipa je 190 cm. Spomenik je rad akademskog kipara Ante Jurkića. Nakon otvaranja spomenika u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimki mečeva velikog boksača, izložba njegovih trofeja i fotografija. 

Mate Parlov je preminuo 29. srpnja 2008. godine, a jedini je hrvatski boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijskog pobjednika te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

Komentara 13

LI
lipica
14:46 07.01.2018.

Svaka cast! Legenda je to zasluzila!

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:59 07.01.2018.

Konačno, Mate je to itekako zavrijedio.

HE
Hess
16:12 07.01.2018.

iako je bio sportss bivse drzave, pokazao se kao covjek I domoljub, istra je prepoznala vrjednost Mate kao sportasa I gradjanina ..svaka cast..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije