Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ DOPING

Slučaj Šarapova pokazao koliko je sport licemjeran i nepošten

Marija Šarapova
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
10.05.2017.
u 14:00

– Šarapova je varalica kojoj više nije mjesto u tenisu. Trebali su je izbaciti iz našeg sporta doživotno, a ne davati joj pozivnice za turnire. Pa kakva je to poruka djeci? Varajte, a mi vas čekamo raširenih ruku?! – izjavila je Bouchard

Po uskliku Kanađanke Eugene Bouchard nakon pobjede protiv Marije Šarapove u Madridu pomislili biste da je to bila pobjeda u finalu nekog Grand Slama, a ne u 2. kolu Mastersa 1000. No bila je to sve samo ne obična pobjeda. Bila je to pobjeda protiv nepravde, protiv varanja, protiv licemjerja...

Ovo je pobjeda za sve

– Šarapova je varalica kojoj više nije mjesto u tenisu. Trebali su je izbaciti iz našeg sporta doživotno, a ne davati joj pozivnice za turnire. Pa kakva je to poruka djeci? Varajte, a mi vas čekamo raširenih ruku?! – izjavila je Bouchard prije dva tjedna, a onda ubrzo dočekala i meč protiv omražene suparnice.

I vidjelo se u svakom poenu prekjučerašnjeg meča koliko je željela pobjedu protiv Ruskinje koja se vratila na terene poslije 15-mjesečne suspenzije zbog korištenja nedopuštenog meldonija.

– Uoči meča prišle su mi igračice s kojima se inače ne družim privatno. Dobila sam i hrpu poruka iz svijeta tenisa, svi su navijali za mene. Htjela sam dobiti, zbog sebe, ali i zbog svih njih. Mnoge cure na Touru misle isto što i ja, ali boje se reći išta protiv moćne Šarapove – rekla je Kanađanka poslije pobjede 7:5, 2:6, 6:4.

Bouchard i Šarapova ipak su se pozdravile na kraju meča, ali izgledalo je kao da ih je netko natjerao na to. Bio je to pozdrav reda radi.

– Što mi je rekla? Da sam dobro odigrala. I ona je dobro odigrala u svom povratku, ako to tako možemo nazvati – cinično je dodala je Bouchard.

A gubitnica Šarapova je poručila:

– Izgubila sam, svejedno od koga i u kojem kolu, prvom ili u finalu Grand Slama, pa ne mogu biti sretna. Razočarana sam, ali ne odustajem. Zbog svega ovog bit ću još bolja i osvajati Grand Slamove.

A kako sada stvari stoje, Šarapova će dobiti pozivnice za sljedeća dva Grand Slama, Roland Garros i Wimbledon.

Profit važniji od ugleda

Izazvat će to nova negodovanja njezinih kolegica, no tko ih što pita. Šarapova je brend, donosi novac i šefovi turnira zato je žele.

Nije ih briga što je Šarapova devet godina trošila meldonij ne samo zbog zdravstvenih problema nego i zbog toga što je znala da joj poboljšava fizičke performanse, a nije ih briga što je nastavila uzimati taj lijek i nakon što se on našao na listi zabranjenih.

Neki se nadaju da će barem časni Wimbledon odoljeti pritiscima i uskratiti Šarapovoj pozivnicu za glavni turnir, no za to su šanse minimalne, gotovo nikakve. Razlog je Evian, proizvođač vode koji je drugi glavni sponzor Wimbledona i pokriva 21 posto budžeta turnira. A taj isti Evian jedan je od tri najveća sponzora Marije Šarapove.

Ista situacija dogodila se i na turniru u Stuttgartu, na kojem je Ruskinja imala povratnički meč poslije 15 mjeseci pauze, a glavni sponzor turnira bio je Porsche, čije je zaštitno lice baš lijepa Ruskinja.

Kada je u veljači prošle godine otkriveno da je Šarapova uhvaćena u korištenju dopinga, većina njezinih sponzora izjavljivala je da će ugovore staviti u mirovanje, da ne žele da im Ruskinja ruši imidž. No tresla se brda, rodio se miš, jer nitko od sponzora suradnju na kraju prekinuo nije. Znate li koliko je Šarapova dobila od Nikea u tih 15 mjeseci suspenzije? Čak 14 milijuna dolara! Za curu koja je pokušavala varati uopće nije loše. Dobila je i 3 milijuna dolara od Tag Heuera, po dva milijuna od Avona, Eviana i Porschea...

Po izbijanju afere Forbes je procijenio da će zbog meldonija Šarapova izgubiti 100 milijuna dolara. No pogriješili su barem deseterostruko jer Ruskinja je u ovih 15 mjeseci izgubila maksimalno 5-10 milijuna dolara, koje je mogla dobiti kroz turnirske zarade i bonuse od sponzora koji su vezani za to.

Prekjučerašnja pobjeda Bouchard neće ništa promijeniti, ali barem je na jedan dan pobijedila varalicu, nepravdu, licemjerje u sportu. I zato je onaj njezin gromoglasni usklik nakon pobjede itekako bio razumljiv.

Komentara 3

DU
Deleted user
16:37 10.05.2017.

Na jedvite jade je dobila Šarapovu, koja igra isto dobro i bez dopinga ;)

Avatar baracuda
baracuda
15:10 10.05.2017.

Bouchard neće ništa postići pa da uzima i doping za konje. Hajku je podigla niti manje niti više nego ona debela Capriati. Njezina ozljeda je razlog prekida, ali pravo razlog je tulumarenja, padovi forme... što je zsigurno pridonijelo ozljedi. Pravi primjer neprofesionalke koja se sada svagdje javlja. Neka so ona sama uspoeredi sa Chris Everth. Njenu podršku i "guranje" je imala. A drugi nisu imali ništa slično.

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
15:17 11.05.2017.

Eugene Bouchard, ljepuskasta djevojcica koja je nebitna za tenis, iz ljubomore prema svojoj starijoj, ljepsoj, zgodnijoj a nadasve uspjesnijoj teniskoj "kolegici" pokusava privuci paznju na sebe jer to na teniskom terenu nije u stanju. Za 8 godina profesionalne karijere uspjela je osvojiti jednu WTA titulu. Sarapova je institucija, brend itd. i zbog nje dolaze ljubitelji tenisa na turnire na kojima igra. Privlaci daleko vise publike i sponzora od Bouchard a samim time donosi tenisu i WTA u cjelini mnogo vise novca negoli gospodicna Bouchard. Nema tu nikakvog licemjerja Eugene, sve se vrti oko novca a s obzirom da Sarapova donosi profit a ne ti, uzalud ti je sav trud, izuzev kako sam vec na pocetku napomenuo, malo medijske paznje za tebe jer na terenu te bas i ne ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije