Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLAK, JELOVAC...

Slovenske sportske legende ostale bez sportskih mirovina

Slovenija
Igor Kralj/PIXSELL
31.10.2015.
u 14:56

Prema starom zakonu, zaslužni sportaši mogli su umjesto mirovine koju su dobili na osnovi izdvajanje u mirovinski fond zatražiti sportsku mirovinu koja je - ovisno o rezultatima dok su bili aktivni, mogla iznositi najviše iznos najviše mirovine koja se isplaćuje u Sloveniji, odnosno 1700 eura.

Neke slovenske sportske legende poput bivšeg nogometaša Branka Oblaka i košarkaša Vinka Jelovca dobile su nedavno od vlade odbijenicu na molbe da im se prizna sportska mirovina kakvu je do sada dobilo 238 istaknutih sportaša i zaslužnih sportskih djelatnika, a isto se dogodilo i stvaratelju slovenskog "skijaškog čuda" Toniju Vogrinecu, pišu ljubljanske "Slovenske novice".

Oblak je nakon karijere u splitskom Hajduk i nastupa u jugoslavenskoj reprezentaciji 70-ih godina prošlog stoljeća ostvario i uspješnu karijeru u njemačkoj Bundesligi, a bio je i slovenski nogometni izbornik. I rođeni Istrijan Vinko Jelovac bio je jedan od igrača s kojima je  jugoslavenska košarkaška vrsta nizala uspjehe, isto kao i ljubljanska Olimpija za koju je igrao većinu karijere. 

Tone Vogrinec  bio je pak najprije jugoslavenski, a onda i slovenski skijaški trener i selektor, a u to je vrijeme slovenski "bijeli sport" bio na svom vrhuncu. Kako pišu "Slovenske novice", oni su nedavno od ministarstva za školstvo i šport nakon više godina čekanja obaviješteni da im se molbi ne može udovoljiti jer je zakon o sportskim mirovinama krajem 2009. godine prestao važiti zbog politike štednje, a službeno zato  jer  nije imao kontrolne mehanizme i kriterije tko na takvu penziju može računati.

Kako navodi list, sportaši koji suu nedavno došli u godine kad im se priznaje mirovina ljuti su jer je zakon koji je važio od 2002. do kraja 2009. suspendiran, a u međuvremenu nije predložen novi koji bi bio transparentniji od starog.

Prema starom zakonu, zaslužni sportaši mogli su umjesto mirovine koju su dobili na osnovi izdvajanje u mirovinski fond zatražiti sportsku mirovinu koja je - ovisno o rezultatima dok su bili aktivni, mogla iznositi najviše iznos najviše mirovine koja se isplaćuje u Sloveniji, odnosno 1700 eura.

Među primateljima tih mirovina neki su u široj regiji manje poznati sportaši, najviše veslači, stolnotenisači i atletičari, a jedan od primatelja je i Miro Cerar stariji, legendarni gimnastičar i otac sadašnjeg slovenskog premijera.

>> Sportske mirovine nisu praksa u EU nego na istoku

Komentara 4

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
17:00 31.10.2015.

Neka jedre s pravim hrvatinom skroz balkanski vanka!

DH
dalibor.hren
16:15 31.10.2015.

Otac političara mora biti povlašten!

UN
unbekant
16:22 31.10.2015.

Na balkanu nista novo,balkan bijo,i balkan ostao..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije