Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA POMAMA

Sličicomanija ovih dana trese Hrvatsku. Investicija od stotinjak eura dovoljna je da popunite HNL album

Zagreb: Panini sličice u suradnji sa HNS-om nakon 17 godina Prve HNL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
21.12.2023.
u 21:41

Samo dva sata nakon što su izašle sličice nekoliko kolekcionara već se pohvalilo na društvenim mrežama da su iz dva boxa (ukupno 500 sličica) ispunili album. Doista, s dva boxa se može ispuniti album tako da je investicija od stotinjak eura sasvim dovoljna da se popuni album. No, neki nisu imali sreće.

Sličicomanija ovih dana trese Hrvatsku. Nikada u povijesti za jednim Paninijevim albumom nije vladala pomama i euforija kao što ovih dana vlada za albumom Hrvatske nogometne lige. A najvrednije sličice, Livajine i Petkovićeve, mijenjaju se doslovno i za zlato. U prodaju su sličice krenule u subotu, a album sadrži 317 sličica na 48 stranica. Jedan paketić od pet sličica prodaje se po cijeni od 80 centi. Kolekcionari su na HNL album čekali čak 17 godina, a ovo je prvi put da ga izdaje Panini, najveća svjetska kompanija u tom sektoru. Uz 20 igrača iz svakog kluba, u albumu su i grbovi, momčadske fotografije te posebne sličice za najbolje igrače i nadolazeće zvijezde. Također, ubačeni su i grbovi klubova iz druge lige, odnosno iz Supersport Prve NL.

U dva sata popunjen album

Samo dva sata nakon što su izašle sličice nekoliko kolekcionara već se pohvalilo na društvenim mrežama da su iz dva boxa (ukupno 500 sličica) ispunili album. Doista, s dva boxa se može ispuniti album tako da je investicija od stotinjak eura sasvim dovoljna da se popuni album. No, neki nisu imali sreće.

– Otvorio sam dva boxa i nedostajale su mi samo dvije sličice. Otvorio sam cijeli treći box i nakon njega nedostajala mi je samo jedna sličica – dres NK Dinama. Srećom, većina prvoj razmjeni, koja se svakog ponedjeljka održava u kafiću BBS u savskoj ulici odmah sam našao sličicu koja mi nedostaje – rekao je Krešimir Hasenöhrl, tajnik Udruge sakupljača sličica Imam, imam, nemam i jedna do najstarijih zagrebačkih kolekcionara.

VEZANI ČLANCI:

Album je od dostupan na kioscima Tiska, u Konzumu, na kioscima iNovina te na drugim maloprodajnim lokacijama. Treba reći da su rasprodane sve dostupne sličice i albumi na brojnim kioscima, što dovoljno govori o ogromnom zanimanju za ovaj album. Dobar dio kolekcionara tako će morati pričekati na dolazak nove pošiljke.

– Iskreno, obišao sam deset kioska i tek sam u Zaprešiću naišao na jedan box – rekao je jedan od sakupljača.

Sveti gral, tema o kojoj se pričalo na kavama, razmjenama, na podcastu… Možemo ponosno izjaviti da je album HNL-a izašao na svim kioscima diljem Lijepe Naše i da je Udruga dala svoj obol tome. Sama pomisao ujutro da ću doći na kiosk i tražiti HNL sličice je bila nevjerojatna – prvi smo na Balkanu koji imamo album za SVOJU ligu, i idemo bok uz bok onim najjačim ligama – francuskoj, talijanskoj… Nadam se da je ovo prvi od puuuuno puuuno albuma HNL-a – rekao je Marko Zrinjan, član Udruge Imam, imam, nemam.

Što se samog albuma tiče, vrlo je teško biti objektivan – otvorili smo nekoliko paketića, prolistali album..

– Čim ga otvorite, dočekat će vas tekst "Čarobni svijet hrvatskog nogometa…" Vidjeti album na našem jeziku jako je lijepo, pogotovo nogometni! Prve četiri sličice su one uvodne sličice, nakon toga nam dolaze sličice kapetana i najboljih igrača naših klubova te sličice nadolazećih zvijezda i trenutaka za pamćenje iz prošle sezone. Nakon toga dolaze nam sličice pojedinih klubova. Prvo dolaze svi igrači pojedinog kluba. Zamjerka je što su raspoređeni vrlo kaotično, na prvu bez nekog reda. Puno bi ljepše bilo da su jedan do drugog i da ima možda koja informacija više na samom albumu, a ne na sličici – istaknuo je Marko.

VEZANI ČLANCI:

Ono što je vrlo zanimljivo da nakon samih klubova, dolaze stranice s grbom, dresom, momčadi i ključnim igračem. Na tim stranicama možemo vidjeti pokoju informaciju o ključnim igračima, formaciju u kojoj pojedini klub igra te informaciju o najboljem igraču. Jako lijepo izgledaju. No, ako se prisjetimo primjerice albuma Euro 2016, koji je imao prvo grb i momčadsku sliku pa tek onda pojedine države, ovo je obrnut raspored.

Bolji od Katara 2022.

Na kraju – grbovi Druge nogometne lige...

– Prekrasno! Šteta što su izostale i sličice pojedinih igrača ovdje, no da se i to ubacilo... tko zna koliko bi album imao sličica! Dizajn sličica je baš dobar, nije sad nešto specijalno, ali činjenica da je ovo prvi album HNL-a, ispod kojeg piše i Panini. To je revolucionarno! Puno je bolji od albuma Qatar 2022. U godinama koje dolaze, nadamo se možda i povijesnom dijelu – jer lijepih i romantičnih trenutaka u HNL-u je bilo, šteta da se ne ovjekovječe sličicama u albumu. I za kraj bih poručio – kupite te paketiće, učlanite se u Udrugu i neka vas miris paketića, poput Proustova madeleine kolačića, ponese stazama djetinjstva dok mijenjate i popunjavate albume – zaključio je Marko.

Album HNL-a donio je Udruzi 50 novih članova.

– Sada smo na brojci od 200 članova što je super, nadam se da će nas u budućnosti biti još i više – rekao je Srečko Šimurina, novi predsjednik Udruge.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
22:32 21.12.2023.

kasne jer je cilj kroz sezonu skupiti sličice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije