Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLATNI OLIMPIJAC

Slavni hrvatski sportaš borio se s neimaštinom, htjeli su ga deložirati: 'Živim u socijalnom stanu'

Split: Bivši hrvatski olimpijac Nikolaj Pešalov
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
12.02.2024.
u 08:53

Pešalov živi u Hrvatskoj i osjeća se Splićaninom pa smo ga jednom prilikom pitali je li ikad požalio zbog odluke koju je donio te 1997. godine.

Prvi osvajač pojedinačne zlatne medalje na Olimpijskim igrama za Hrvatsku bilo je pojačanje iz Bugarske, dizač utega Nikolaj Pešalov. Dogodilo se to u Sydneyu 2000. godine, na Igrama na kojima je Hrvatska, uz ovo dizačko, osvojila još samo veslačko odličje (bronca osmerca). Također, četiri godine kasnije osvojio je brončanu medalju na OI u Ateni, a prije toga je za Bugarsku osvajao srebro i broncu također na OI. 

GALERIJA Nikolaj Pešalov je zlatni hrvatski olimpijac iz Sydneya

Split: Bivši hrvatski olimpijac Nikolaj Pešalov
1/5

Ipak, poslije karijere Pešalov nije previše uživao u plodovima svojih uspjeha, umalo je deložiran iz splitskog stana zbog nagomilanih dugova od 80 tisuća kuna, prema riječima tadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara. Pešalov je bankrotirao i ostao bez novca, a mediji su pisali kako je razmišljao prodavati medalje da bi preživio, a još uvijek živi kao podstanar u Splitu. U Podcast Inkubatoru je otkrio da nije prodavao olimpijske medalje.

Pešalov živi u Hrvatskoj i osjeća se Splićaninom pa smo ga jednom prilikom pitali je li ikad požalio zbog odluke koju je donio te 1997. godine.

- Onda mi nije bilo nimalo žao, a sada nekad požalim. Jer, dok sam osvajao medalje govorili su mi "ti si naš", a čim sam završio karijeru za neke sam postao "glupi Bugarin". Dok sam osvajao medalje, obećavali su puno pa tako i stan u kojem još plaćam podstanarstvo. Najprije su mi rekli da mi ga daju na korištenje na deset godina i da ću ga onda moći otkupiti, a kada sam poslao zahtjev za otkup, stan je već bio prebačen u socijalni pa svaki mjesec plaćam određenu ratu - rekao je za Večernji list

VEZANI ČLANCI:

- Kada sam napunio 45 godina, prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 5400 kuna koliko i danas primam. Dakle, ta naknada nije pratila porast prosječne plaće koja danas iznosi oko 7500 kuna pa ispada da olimpijska bronca vrijedi više od zlata. Sva sreća da dobivam i bugarsku naknadu, doduše u levima, koja je znatno veća nego hrvatska jer u Bugarskoj se vrednuje svaka olimpijska medalja, a tamo ih imam dvije.

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
20:11 12.02.2024.

Dakle, ima 2 mirovine. I jamačno negdje radi. U čemu je problem?

Avatar rubinet
rubinet
20:13 12.02.2024.

Budimo realni, ovdje mu je bolje no u Bulgarija. Inače bi se već vratio.

VK
vječni krojf
10:01 12.02.2024.

Tako ti je to druže. Nisi mislio na budućnost, nasjeo si na zveckanje novčića i obećanja. Da si barem odabran koju drugu sredinu,a ne baš ovu koja baš ne simpatizira došljake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije