Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga o zdravlju

Vlaga, neželjeni sustanar u vašem domu: Evo kako je se možete jednostavno riješiti i sačuvati svoje zdravlje

vlaga
Shutterstock
10.02.2024.
u 08:00

Ako je vlažnost u vašem domu previsoka, s vremenom će se stvoriti uvjeti za nastajanje i širenje plijesni, što može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Evo kako učinkovito možete riješiti ovaj problem.

Zrak koji udišemo i okruženje u kojem boravimo ključni su za održavanje dobrog zdravlja. No u svojim domovima često se suočavamo s prijetnjama kao što je previsoka ili preniska vlažnost zraka, ali i razna sitna onečišćenja koja dugoročno mogu nanijeti štetu našem respiratornom sustavu te utjecati na sljabljenje imuniteta.  

No koja je idealna vlažnost zraka? Ovaj raspon varira, ovisno o godišnjem dobu. Dok zimi trebamo održavati vlažnost u stanu između 40 do 60%, ljeti je gornja granica nešto niža i vlažnost bi trebala biti između 40 i 55%.

Kako prepoznati previsoku vlažnost u stanu?

Zimi dolazi do neugodne pojave, kondenzacije, koja je ujedno i jedan od pokazatelja da vlažnost u vašem domu nije optimalna. Vlaga dolazi u kontakt s hladnijom površinom, poput prozora ili zida, a topli zrak u unutrašnjosti doma više nije u mogućnosti apsorbirati istu količinu vlage. Voda se tada kondenzira na hladnijim površinama, što izgleda kao da je površina orošena sitnim kapljicama. No kondenzacija se može formirati i na mjestima gdje je protok zraka ograničen, poput namještaja u spavaćoj sobi ili čak u unutrašnjosti ormara, odnosno, na bilo kojem području koje nije izloženo svjetlu i koje se ne prozračuje.

Mnogi će prihvatiti ovoga tihog neprijatelja, kao stalnog sustanara u zimskom razdoblju godine, ali pojava kondenzacije može imati dalekosežne posljedice po naše zdravlje i imovinu.

Naime, glavni problem vezan uz kondenzaciju je plijesan, koja se može širiti po zidovima, namještaju, ali i po odjeći, ako vlagu ostavite kao svog sustanara na duže vrijeme.

Znakovi da se vlaga doselila u vaš dom su orošeni i zamagljeni prozori, vlažni zidovi, odlijepljeni dijelovi tapeta na zidovima, vidljiva područja plijesni na zidovima, ustajali miris na odjeći i ostalom tekstilu te crne točkice na okvirima prozora.

Zdravstveni problemi uzrokovani vlagom

Već kod prvog znaka, a to su orošeni i zamagljeni prozori, trebali biste reagirati i poduzeti neke korake kako biste se riješili vlage. Jer, jednom kada dođe do razvoja plijesni, teže ćete je se riješiti jer je riječ o kulturi gljivica koja se vrlo brzo razmnožava i širi.

Ova agresivna gljivična kultura može, nažalost, prouzročiti razne zdravstvene probleme, kao što je oslabljena funkcija pluća i pojava astme. Osobe koje već boluju od astme i podložne su alergijama, vjerojatno će imati znatno teže simptome nego da obitavaju u prostorijama s kvalitetnim zrakom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 300 milijuna slučajeva astme kod djece u svijetu pripisuje se izlaganju vlazi i plijesni u životnim prostorima.  

Foto: LUNOS

Prva pomoć nije trajno rješenje

Naše svakodnevne aktivnosti – pranje i sušenje odjeće, tuširanje ili kupanje, kuhanje, pa čak i disanje, stvaraju vlagu, a probleme s vlagom u domu privremeno možemo riješiti na razne načine. Primjerice, pomoći će ako izbjegavajte sušenje odjeće u zatvorenom prostoru, ako odjeću ne sušite na radijatorima, ako su vam sušilice za rublje pravilno ventilirane, ako držite namještaj na dovoljnoj udaljenosti od zida te ako redovito prozračujete prostorije, pogotovo nakon aktivnosti kojima se podiže razina vlage.

Međutim, zimi, pogotovo za iznimno niskih vanjskih temperatura, nakon prozračivanja (a preporučuje se prozračivanje nekoliko puta dnevno po 15-ak minuta), prostor je potrebno ponovno zagrijavati, čime ćete potrošiti čak 30 posto više energije. No ni otvaranje prozora često neće riješiti problem, nego će ga čak i pogoršati, pogotovo za vlažnih i hladnih vremenskih uvjeta jer ćete tada samo vanjsku vlagu preseliti u svoj dom.

Vlage i plijesni možete se riješiti ugradnjom ventilacijskog sustava

Kako biste se riješili vlage u svome domu, prostorije trebaju konstantnu protočnost zraka, što je jedino moguće osigurati ugradnjom kvalitetnog ventilacijskog sustava. LUNOS je dizajnirao i ima u ponudi sofisticirane ventilacijske sustave koji se jednostavno montiraju, a možete ih ugraditi na starije kuće i u novogradnju, čak i zimi.

Ugradnja ventilacijskog sustava LUNOS omogućit će stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, dok će se potrošeni neprekidno odvoditi ventilatorskom jedinicom izravno kroz kanal ili vanjski zid. Tako ćete smanjiti količinu vlage u prostorijama i spriječiti nastanak plijesni na zidu, kondenzata i neugodnog mirisa – ukratko, sebi i svojoj obitelji poboljšat ćete kvalitetu stanovanja. Također, svi LUNOS elementi imaju ugrađenu zaštitu od buke i alergija, a antialergijski filtar je periv i ne treba ga mijenjati. Iako ventilacijski sustav radi 24 sata dnevno, i to nečujno, troši iznimno malo energije i ujedno uštedi do 30 % energije, one koju biste potrošili na ponovno zagrijavanje doma nakon prozračivanja.

Foto: LUNOS

Kako funkcionira LUNOS ventilacijski sustav?

Decentralizirani sustav funkcionira prema načelu podtlaka, a u prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator, koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Ovi ventilacijski sustavi ne samo što uklanjaju vlagu nego omogućavaju optimalan omjer CO2, čime zrak koji dišete u stanu postaje kvalitetan i pogoduje vašem zdravlju.

Stoga, ako ste od onih koji se brinu o svome zdravlju i zauvijek se želite riješiti vlage,   je odgovor na vaše potrebe.

Sadržaj nastao u suradnji s LUNOS-om.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije