Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUNO GRIJEHA

Skandal: Atletski savez pred stečajem, mutne poslove istražuje DORH

Siniša Ergotić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
29.06.2015.
u 10:05


Kršili zakon javne nabave, papire potpisivala osoba koja nije u Savezu... Zbog neodgovornog ponašanja upitni nastupi Perković, Vlašić, Šimić...

Hrvatski atletski savez u ozbiljnim je dugovima. To je potvrđeno na sjednici Skupštine saveza koja je u subotu održana u Varaždinu. Dug je 898.000 kuna i u ovom trenutku ne vidi se izlaz osim da se proglasi stečaj Saveza. Očito Sandra Perković, europska, svjetska i olimpijska pobjednica u bacanju diska, nije bila u krivu kada je prije nekoliko mjeseci govorila kako ju je već sram odlaziti u Medulin jer hotel nije plaćen više od godinu dana.

Ne prate uspjehe sportaša

- Hrvatski atletski savez ne stoji iza mene. Kako se mogu natjecati s najboljim svjetskim bacačicama koje imaju najbolje moguće uvjete, a meni ni pripreme u Medulinu od prošle godine nisu plaćene. Nažalost, HAS nema nijednog sponzora, a tu je pet, šest vrhunskih atletičara, koji se realno bore za ulazak u velika finala i medalje. A mi smo na onoj razini kada je Hrvatska imala putnike s pozivnicom na velika natjecanja. Kao sport, moramo grabiti prema naprijed, a ne prema natrag – rekla je tada Sandra Perković.

Doista je čudno da desetak godina Savez iza sebe nema nijednog jakog sponzora, a ima osvajače europskih, svjetskih i olimpijskih medalja kao što su Blanka Vlašić, Sandra Perković, Ana Šimić... Sada se postavlja pitanje mogu li uopće najbolji hrvatski atletičari i atletičarke računati na to da će ići na velika europska i svjetska natjecanja ove sezone. Novo vodstvo Saveza kaže da će svi koji su ispunili norme za Svjetsko prvenstvo mlađih juniora i juniorki (ukupno devet sportaša), Europsko prvenstvo za juniore i juniorke (deset sportaša) te Europsko prvenstvo do 23 godine (ukupno 12 sportaša) tamo otići.

Novoizabrani Izvršni odbor na čelu s novim predsjednikom Saveza Ivanom Veštićem zatražio je i dobio revizorsko mišljenje 31. prosinca 2014. godine – Financijski izvještaji i Izvještaj neovisnog revizora. Temeljem tog mišljenja utvrđeno je: kršenje dijelova Zakona o javnoj nabavi, kršenje dijelova Zakona o poslovanju neprofitnih organizacija, neprovođenje popisa imovine, ne obračunavanje isplaćenih predujmova, da je financijske dokumente potpisivala osoba koja nije zaposlenik Saveza, postojanje ugovora o sponzorstvu koji zahtijevaju protučinidbu bez obračunanog PDV-a. Nadzorni je odbor pak zaključio da je teška financijska situacija rezultat nemara tijekom 2014. godine, a čelnici HAS-a na svojoj prvoj sjednici novoizabranog vodstva odmah su prepoznali potencijalno odgovorne osobe – Sinišu Ergotića, dosadašnjeg direktora Saveza, i Luciana Sušnja, bivšeg predsjednika Saveza.

Prisvajali si tuđi novac

Protiv odgovornih osoba HAS-a zatražena je istraga zbog nezakonitog postupanja ili izbjegavanja zakonom propisanog postupanja, čime su proizveli financijsku štetu HAS-u i, moguće, sebi ili drugima omogućili prisvajanje ne pripadajuće materijalne koristi. Naime, 27. svibnja ove godine Marijan Gredelj, predsjednik Nadzornog odbora HAS-a, podnio je kaznenu prijavu DORH-u. Na sjednici Izvršnog odbora HAS-a održanoj 13. lipnja ove godine predsjednik NO HAS-a podnio je i usmeni izvještaj. Zaključeno je da će Izvršni odbor HAS-a u pisanoj formi o uočenim nepravilnostima poslovanja tijekom 2014. godine izvijestiti Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

>> Sandra Perković ne posustaje, uvjerljivo je osvojila Rim!

Komentara 4

R0
R00kie
10:48 29.06.2015.

a nego kako ce biti nakon ljudi iz HDZa? transparentno i odgovorno? haha

RI
rikavac
18:10 29.06.2015.

kad znas tako kolko nas je Milanovic zaduzio ajd nam reci kolko je Hdz ostavio duga kad su Inu dali Madjarima,pa kad su izvlacili novce kroz crne fondove i farbajuci tunele,pa kolko su duga ostavili izvlaceci novac preko HGK i Vidosevica, pa kroz Fima mediju da ne zaboravimo Polanceca Kalmetu? Daj nam te podatke pa da ih usporedimo i zakljucimo jesul zaduzenja da se zakrpi ono sto nam je domoljubna stranka uradil.

GL
GLADIATOR
21:16 29.06.2015.

decki tema je atletski savez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije