Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENI

Sjećate li se tko je bio naš prvi napadač u Ligi nacija? Danas su mu 34 godine, igra u Švicarskoj...

Fc Zürich forward Ivan Santini (9) - Credit Suisse Super League - Stadion Letzigrund - FCZ vs FC Winterthur Zurich Stadi
IMAGO/Sergio Brunetti/IMAGOSPORT
08.02.2024.
u 17:19

Hrvatska je, uz još četiri reprezentacije - Portugal, Nizozemsku, Francusku i Španjolsku nastupila u finalu Lige nacija

Liga nacija nije oduvijek bilo sretno natjecanje za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Vatreni u dosadašnje tri sezone u njoj imaju 18 nastupa - 7 pobjeda, 2 remija i 9 poraza, uz gol-razliku 25:34 – te je u njoj doživjela najteži poraz u svojoj povijesti.

Tog 11. rujna 2018. godine Španjolska je u Elcheu svladala Hrvatsku čak sa 6:0, a za našu reprezentaciju u toj su utakmici nastupili: L. Kalinić, Vrsaljko (od 20. Rog), Mitrović, Vida, Pivarić, Rakitić, Modrić, Kovačić, Brozović (od 62. Pjaca), Perišić, Santini (od 71. Livaja). Na klupi su još bili: Letica, Livaković, F. Bradarić, Jedvaj, Pašalić, Barišić, A. Milić, Čop i Badelj.

Ako ste možda zaboravili na Ivana Santinija, taj 34-godišnji Zadranin danas je igrač švicarskoga Züricha.

Spain's Saul Niguez (r) and Croatia's Ivan Santini during UEFA Nations League 2019 Final Tournament match. September 11,2018.Foto: nordphoto / Alterphoto /Acero) /PIXSELL
Foto: nph / Alterphotos

U toj prvoj sezoni Lige nacija 2018./2020. Hrvatska je zauzela posljednje mjesto u skupini s Engleskom i Španjolskom, ali je zahvaljujući proširenju Lige A ostala u elitnom razredu. U njemu je i danas, s kontinuitetom kojega imaju još Nizozemska, Francuska, Njemačka, Švicarska, Belgija, Portugal, Italija, Poljska i Španjolska. Iz te kreme europskog nogometa ispadali su Island, BiH, Švedska, Ukrajina, Austrija, Češka, Wales, čak i – Engleska.

Hrvatska je, uz još četiri reprezentacije - Portugal (osvajač 2019.), Nizozemska, Francuska (osvajač 2021.) i Španjolska (dva puta, osvajač 2023.) - nastupila u finalu Lige nacija. U njemu je 18. lipnja 2023. godine u Rotterdamu bila poražena od Španjolske na jedanaesterce (nakon 0:0 u 120 minuta). U tom epskom finalu za Hrvatsku su igrali: Livaković, Juranović (od 112. Stanišić), Erlić, Šutalo, Perišić, Modrić, Brozović, Kovačić, Pašalić (od 61. Petković), Kramarić (od 90. Majer), Ivanušec (od 78. Vlašić). Na klupi su još bili Labrović, Ivušić, Vida, Barišić, Sosa, Musa, Beljo.

Uz srebro zlatnoga sjaja, Hrvatskoj se u Ligi nacija dogodilo još nekoliko izvanrednih situacija. Na primjer, Hrvatska je u ovom natjecanju tek u desetom pokušaju uspjela svladati Francusku (1:0, 13. lipnja 2022. u Parizu), a u kratkom je vremenskom razdoblju, u lipnju i rujnu 2022., dva puta svladala i renomiranu reprezentaciju Danske (1:0 u Kopenhagenu, 2:1 u Zagrebu). Jedna od najupečatljivijih pobjeda Hrvatske u ovom natjecanju bila je nad Španjolskom (3:2), 15. studenoga 2018. godine, kada je naš heroj bio Tin Jedvaj s dva pogotka.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije