Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA NACIJA

ANKETA Vatreni sutra doznaju protivnike, možemo biti u skupini sa Srbijom. Koga biste vi željeli?

Rotterdam: Luka Modrić penalom zaključio uzbudljivu pobjedu Hrvatske
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
07.02.2024.
u 14:47

Novo izdanje Lige nacija donosi novitete pa će, za razliku od prijašnjih godina, iz svake skupine plasman u nokaut fazu natjecanja ostvariti po dvije reprezentacije. Dakle, neće se igrati samo polufinale i finale, već i četvrtfinalne utakmice.

Pariz će u četvrtak od 18 sati biti domaćin ždrijeba četvrtog izdanja Uefine Lige nacija. Hrvatska u ždrijeb ulazi kao prošlogodišnji finalist i jedan od nositelja u elitnoj Ligi A, u društvu Španjolske, Italije i Nizozemske. U ždrijebu Lige A naći će se još 12 reprezentacija, podijeljenih u tri preostale jakosne skupine. U drugoj će se naći Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, u trećoj Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska, a u četvrtoj Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska.

Novo izdanje Lige nacija donosi novitete pa će, za razliku od prijašnjih godina, iz svake skupine plasman u nokaut fazu natjecanja ostvariti po dvije reprezentacije. Dakle, neće se igrati samo polufinale i finale, već i četvrtfinalne utakmice.

Prvo kolo igrat će se od 5. do 7. rujna, a grupna faza natjecanja završava 19. studenoga ove godine. Četvrtfinalni susreti na rasporedu su od 20. do 25. ožujka 2025. godine, a završni turnir igrat će se od 4. do 8. lipnja iduće godine.  

Liga nacija važna je u kontekstu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, u kojima će samo osvajači skupina ostvariti izravan plasman na smotru u SAD-u, Meksiku i Kanadi. U dodatne kvalifikacije plasirat će se 12 drugoplasiranih te četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Četvrtoplasirane momčadi u Ligama A i B automatski ispadaju u Ligu B, odnosno Ligu C, a dvije najlošije četvrtoplasirane momčadi Lige C ispast će u Ligu D. Četiri pobjednika skupina u Ligama B i C, kao i dva pobjednika skupina u Ligama D, automatski se promoviraju u Lige A, B i C. Trećeplasirane momčadi Lige A i drugoplasirane momčadi Lige B, kao i trećeplasirane momčadi Lige B i drugoplasirane momčadi Lige C igrat će utakmicu za promociju/ispadanje kod kuće i u gostima. Također, igrat će se i doigravanje između dviju najboljih četvrtoplasiranih momčadi iz Lige C i dviju drugoplasiranih momčadi iz Lige D.

JAKOSNE SKUPINE

Liga A

1. Španjolska, Hrvatska, Italija, Nizozemska 
2. Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
3. Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
4. Izrael, BiH, Srbija, Škotska

Liga B

1. Austrija, Češka, Engleska, Wales 
2. Finska, Ukrajina, Island, Norveška
3. Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora
4. Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan

Liga C

1. Rumunjska, Švedska, Armenija, Luksemburg 
2. Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski otoci
3. Sjeverna Makedonija, Slovačka, Cipar, Sjeverna Irska
4. Bjelorusija, Estonija, Latvija, Litva ili Gibraltar

Liga D

1. Litva ili Gibraltar, Moldavija
2. Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

 
 

Komentara 2

BE
bendzola
16:07 07.02.2024.

Možda ovdje bude više sreće, obzirom na Euru nismo imali sreće sa ždrijebom...

Avatar Seurat
Seurat
19:49 07.02.2024.

Grbina iz druge skupine, Benčićku iz treće, a Milanovića iz četvrte. Da ih se našutamo do mile volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije