Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETNA VEZA

Šibenik je Dinamu dao ono najbolje, od legende Jerkovića do Ademija. Jučer su im 'naplatili'

Arijan Ademi, kapetan Dinama s najviše trofeja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
06.04.2023.
u 07:00

Arijan je postao najtrofejniji igrač u povijesti maksimirskog kluba. Krasnodar Rora, pak, igrao je, uz Šibenik i Dinamo, za Hajduk.

Dinamo i Šibenik godinama su nogometno jako povezani. Mnogi veliki igrači igrali su u oba kluba, a mnogi rođeni Šibenčani ostavili su dubok trag u klubu iz Maksimirske 128. Baš su se Šibenik i Dinamo sastali u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa, u kojem su slavili domaćini sa Šubićevca (2:1), a mi smo se u povodu toga prisjetili nekih velikana koji su obilježili te momčadi.

Najučinkovitiji strijelac

Prije svih treba spomenuti pokojnog Dražana Jerkovića jer je Šibenik Dinamu podario jednog od najboljih napadača u povijesti. Naime, Jerković je rođen u Šibeniku 6. kolovoza 1936. Bio je klasičan napadač, plavi 9. Od najmlađih dana bio je član zagrebačkog Dinama s kojim je osvojio prvenstvo bivše države (1958.) i dva puta Kup maršala Tita (1960. i 1965.). U prosjeku je postizao više od pogotka po utakmici, što ga čini najučinkovitijim Dinamovim strijelcem svih vremena.

Koliko je bio važan za hrvatski nogomet govori i to da je izabran za prvog izbornika hrvatske reprezentacije, koju je vodio u prve dvije utakmice, protiv SAD-a i Rumunjske. Velika ikona plavih je i Arijan Ademi, također rođeni Šibenčanin, bivši kapetan zagrebačke momčadi, lider koji je posljednjih godina vukao momčad.

Ademi je za Dinamo odigrao 359 utakmica, zabio 41 gol i 30 puta asistirao suigračima za gol, dok je prve nogometne korake napravio u Šibeniku, a karijeru je nedavno nastavio u kineskom Beijing Guoanu. No, bez sumnje, u Dinamu je ostavio dubok trag - najtrofejniji je klupski igrač u povijesti. Osvojio je 21 titulu (11 naslova prvaka Hrvatske, šest puta Hrvatski kup, četiri puta Superkup).

Još jedna legenda koja spaja ta dva kluba je Krasnodar Rora koji je počeo igrati u Šibeniku s 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u nogometnom kvartu – Šubićevcu. U Šibeniku igrao je od 1962. do 1964. Iste godine prešao je u Dinamo i postao jedan od simbola naraštaja iz 1967. Nakon igračke karijere bio je trener u Dinamovoj nogometnoj školi, a bio je i asistent glavnog trenera. Ratko Kacian još je jedno ime koje se provlači u povijesnim knjigama Šibenika i Dinama. Bio je hrvatski nogometaš, hrvatski i jugoslavenski reprezentativac, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Igrao na poziciji napadača.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nogomet je počeo igrati kao četrnaestogodišnjak u Primorcu iz Biograda na Moru, a 1934. godine s roditeljima se preselio u Šibenik. Od tada igra za šibenski Osvit. U karijeri je igrao još za HAŠK, Hajduk i Dinamo. U klubu iz Maksimira danas ga opisuju kao nogometnog zanesenjaka, virtuoza i svojevrsnog altruista na terenu.

Svi znaju za Šifu

Od poznatijih imena treba spomenuti i rođenog Šibenčanina Gordona Schildenfelda koji je počeo igrati su svom gradu, a iz njega je otišao u Dinamo. U oba kluba igrao je i u posljednjim godinama svoje karijere.

18.01.2021., Sibenik - Bivsi hrvatski nogometni reprezentativac Gordon Schildenfeld vratio se u Sibenik te ce karijeru nastaviti u prvoligasu sa Subicevca. Schildenfeld je danas odradio prvi trening na Subicevcu nakon povratka u Hrvatsku. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Ante Rukavina još je jedan od plavih rođen u Šibeniku, a u Dinamu proveo je šest godina. Kad je riječ o današnjim igračima, treba spomenuti Marka Điru koji je počeo igrati u Šibeniku, a u karijeri "žonglirao je" između Šibenika i Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije