Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarka tri na tri

Senzacionalno: Mladi Hrvati kao 14. nositelji postali europski prvaci

26.09.2023.
u 14:13

Izbornik Dario Papak, koji je i košarkaški i plivački trener, svjesno je birao nešto nižu ali šuterski bolju i pokretljiviju momčad pa su njegovi momci "otplivali" do zlata

Hrvatski 17-godišnjaci Roko Cetina (190 cm) i Vito Mlatac (193 cm) iz pulske Stoje, Juraj Brkić (193 cm) iz križevačkog Radnika i Niko Bandov (200 cm) iz Cibone najnoviji su kadetski prvaci Europe u košarci tri na tri. A njih su nam, na izdvojenoj presici, predstavili glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković, izbornik Dario Papak te HKS-ov koordinator za košarku tri na tri Hrvoje Marin koji taj posao radi od 2019 godine.

- Savez je prošle godine i tijekom ove angažirao dodatne profesionalce koji se isključivo bave košarkom tri na tri i ovo nam je treća medalja ovo ljeto. Na Mediteranskim igrama na Kreti cure su bile brončane a dečki srebrni a sada imamo i zlato. U Hrvatskoj je organizirano 37 turnira košarke tri na tri a njih 15-tak pod ingerencijom HKS-a. Košarka tri na tri je olimpijski sport, mi smo turistička zemlja i nadamo se da će akteri tog sporta moći ubuduće aplicirati za sredstva u lokalnoj sredini. Drago mi je da svi ti momci i cure koji dolaze iz košarke pet na pet imaju dodatni kanal u kojem mogu pokazati svoje vještine - kazao je glavni tajnik HKS-a prepustivši riječ koordinatoru Hrvoju Marinu:

- Ovo zlato je nastavak rada u Savezu zahvaljujući kojemu košarka tri na tri napreduje svake godine. Dečkima mogu samo čestitati na trudu i tome kako su ginuli za hrvatski dres.

A izborniku Dariju Papku moramo čestitati na obavljenom poslu tim više što je on, osim što je košarkaški (kadeti i juniori u KK Sesvete), ujedno i plivački trener. A njegovi dečki sjajno su "plivali" kroz ovo natjecanje na koje su došli kao 14. rangirana momčad.

- U skupini smo bili s prvim nositeljima Nijemcima, lanjskim prvacima, ali i sa Španjolcima. Njemačku smo dobili a od Španjolske smo izgubili no nisam bio nezadovoljan. U četvrtfinalu smo, nakon 15:15, pobijedili Sloveniju u produžetku i to nakon što su oni promašili tri bacanja za pobjedu nakon čega je Roko Cetina pogodio tricu za pobjedu. Polufinale smo dobili bez borbe jer su u vodstvu izraelske reprezentacije odlučili da, zbog njihovog veliko vjerskog praznika Jom Kipura, tu utakmicu neće igrati.

U finalu je slijedio novi obračun sa Španjolcima za koji izbornik ističe:

- Za finale i novu utakmicu sa Španjolcima smo se taktički malo bolje pripremili i promijenili obrambene zadatke što su dečki sjajno obavili. Španjolci su imali jednog igrača visokog 205 cm, koji izgleda kao Kevin Durant, a na njega smo stavili 190 cm visokog Roka Cetinu koji je cijeli turnir bio u vrhunskoj formi. Nas je krenuo šut, igralo se koš na koš, a u završnici je Mlatac zabio tricu pa njihov igrač da bi na kraju Cetina, kad je isfintirao igrača, zabio zicer za pobjedu.

Kad smo već kod visine pitali smo izbornika koliko je u njegovu izboru bio presudan "size" igrača za koje se odlučio?

- Mi smo imali suparnike koji su u pravilu biti viši i snažniji od nas. No, ja sam svjesno i izboru igrača išao na samo jednog visokog igrača i tri brza vanjska s dobrim šutom jer znamo da daleki šut izvana vrijedi puno više nego u košarci pet na pet. Osim toga, visoki igrači mogu samo tri sekunde igrati leđima košu a oni defenzivno teško isprate niskog igrača pa njihova prednost ne dođe toliko do izražaja. Dakako, kad imate šutersku momčad onda je važno da imate i dobro vrijeme, da ne puše vjetar jer se natjecanja odvijaju na vanjskom igralištu.

A nas je zanimalo u kom smjeru puše vjetar kada su u pitanju ambicije ovih momaka. Ostati u košarci pet na pet, iz koje svi dolaze, ili se profesionalizirati u tri na tri. A kako su svi rekli da planiraju ostati u pet na pet pitali smo Cetinu, kapetana i MVP-ja cijelog Prvenstva, može li ovaj uspjeh biti dodatna motivacija za dokazivanje onima koji ih nisu primijetili u košarci pet na pet pa ih nisu zvali u reprezentativne vrste?

- Možda će zvučati pogrdno no ja ću reći da me nije briga. Ako nas dosad nisu primijetili sada valjda svi znaju za nas.

Tako mlad a tako snažan stav. I zato, Roko, kapa dolje jer nema uspjeha u sportu bez određene količine zdrave sportske drskosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije