Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapetanski povukao

Šarić bljesnuo u punom sjaju, kao krilni-centar upisao 12 asistencija

Foto: Fiba Europe
1/7
16.08.2023.
u 22:04

Naš obrambeni skok moramo pod hitno riješiti. Da li je u pitanju tvrd obruč, da li je tvrda lopta, da li se odbija ovako ili onako, da li je bek bio tu ili nije, da li smo mi centri mekani? Što god da jest mi to za polufinale s Ukrajincima moramo riješiti, ističe kapetan reprezentacije

U pobjedi Hrvatske nad Nizozemskom (89:81), trećoj na olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru u Istanbulu, dvije su brojke zadivile a jedna zabrinula.

Nakon Belgije (20 dodavanja za koš) i Švedske (27), izabranici Josipa Sesara opet su imali vrlo velik broj asistencija (29), što će reći da lopta u napadu dobro cirkulira, u čemu je pak prednjačio kapetan Dario Šarić s 12 dodavanja za koš.

- Tako mi se otvorilo. Rano sam krenuo s asistima, to mi je utakmica nudila - kazao je Šarić i primijetio statističku kolonu za pokrit se po ušima.

Vjerovali ili ne, Nizozemci su imali više napadačkih (23) nego obrambenih skokova (22) i sveukupno su bolje skakali od naših (45 naprama 29).

- Naš obrambeni skok moramo pod hitno riješiti. Da li je u pitanju tvrd obruč, da li je tvrda lopta, da li se odbija ovako ili onako, da li je bek bio tu ili nije, da li smo mi centri mekani. Što god da jest mi to moramo riješiti ako mislimo na ovom turniru napraviti nešto ozbiljno.

Uz teškog centra Ivicu Zupca, koji je bio najbolji naš strijelac (21 koš), upravo je Dario Šarić bio ključan faktor ove pobjede (13 koševa, 12 asista, 6 skokova). A baš njih dvojica odigrali su akciju utakmice kada je Šarić uhvatio jedan defenzivni skok, povukao kontru i s centra, ne gledajući u metu (no look pass), dodao trčećem Zupcu na zakucavanje.

A posebno je znakovita bila Šišijeva dionica u posljednjoj četvrtini. Naime, nakon što je Josip Sesar posljednju četvrtinu započeo bez iti jednog od senatora, Nizozemci su stigli na samo sedam koševa zaostatka (71:65), hrvatski izbornik je uveo samo Šarića.

A on je odigrao tri velemajstorske minijature. Najprije je asistirao Kapusti na zicer, potom je dugim dodavanjem Badžimu omogućio dva bacanja a zatim je pogodio dvicu za 80:65 i pobjednik je u 35. minuti bio zapečaćen.

- Možemo reći da sam ja tu nešto dobro napravio no ne smijemo se mi dovoditi u takve situacije. Iz iskustva znam da se, ako dozvoliš suparniku da se vrati iz velikog minusa, ta utakmica može i zgubiti.

Koliko je na takvo izdanje utjecalo to što se i prije utakmice znalo da je Hrvatska siguran polufinalist i da teško može izgubiti i prvo mjesto u skupini za što je trebala izgubiti s 18 koševa razlike?

- I jest i nije. Htjeli smo mi odigrati dobru utakmicu, da dobijemo još neke igrače. Srećom, dobili smo Kapustu koji prve dvije utakmice nije igrao a jako će nam biti bitan u u petak, u polufinalu protiv Ukrajine. Uvijek trebate imati 10 pa i 12 igrača jer nikad ne znate tko će ući u probleme s prekršajima, tko se može, ne daj Bože, ozlijediti.

A Kapusta je svojih 17 minuta sasvim solidno iskoristio (devet koševa, tri asista, dvije osvojene lopte) nakon čega je kazao:

- Trebalo mi je da osjetim ritam utakmice ali i suigrače s kojima nisam igrao dosad. Zapravo, u utakmici u kojoj sam dobio udarac u rame odigrao sam samo tri minute. A gušt mi je igrati s ovako kvalitetnim igračima poput Šarića, Zupca, Hezonje i Smitha, koji su nam se naknadno priključili.

Kapi i dalje osjeća to rame no nada se blagotvornom učinku jednog dana odmora.

- Osjetim ja bol, pogotovo kada sam malo duže na lopti no četvrtak je dan odmora i ja se nadam da ću se potpuno oporaviti do petka i polufinala s Ukrajincima. A oni su protiv Turaka igrali jako dobro. Igraju fizičku košarku i trebat ćemo se jako dobro pripremiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije